1

Tråd: Huawei B535-235a reagerar inte på externa antenner

Hej,
min svägerska har fått en ny router ifrån Tele2 (Huawei B535-235a ), den är ansluten med externa antenner, men när man tittar i inställningarna så står det "status Intern" på antennerna.

Nån som har nån aning om det är FW eller nåt?

1mil söder Gnesta.
Teracom Air2Fibre, Bredband2

2

Sv: Huawei B535-235a reagerar inte på externa antenner

LasseT skrev:

Hej,
min svägerska har fått en ny router ifrån Tele2 (Huawei B535-235a ), den är ansluten med externa antenner, men när man tittar i inställningarna så står det "status Intern" på antennerna.

Nån som har nån aning om det är FW eller nåt?

Ställ om den till yttre antenner!

//J.

3

Sv: Huawei B535-235a reagerar inte på externa antenner

Är inte säker på om det ser likadant ut men så här ändrar man till externa antenner.


Choose Advanced.

Choose System.

Choose System Settings.

Under Antenna Settings, choose Expand.

Under Status Settings, choose the drop-down menu.

Choose External.

Choose Save.

D-link DWR-923 - Telenor - 2X Poynting LPDA-A0044

4

Sv: Huawei B535-235a reagerar inte på externa antenner

Verkar inte bli nån skillnad.
I Trosa, (som det här handlar om) så verkar Tele2 ha extremt dålig täckning/kapacitet!

Har nu provat med 2 routrar (Huawei B525 & B535) med 2 olika externa antenner & interna antenner. Nån enstaka gång kan man få en mätning med bra hastighet på bredbandskollen. Latence från 35ms till flera hundra.

Funderar på om en riktig riktantenn kan göra susen.

1mil söder Gnesta.
Teracom Air2Fibre, Bredband2

5

Sv: Huawei B535-235a reagerar inte på externa antenner

Läs av värden för antenn-signal i routern så går det se om antennfunktionen är lönt att förbättra, alternativt ladda telefonen med testprogram och Tele2-SIM och ställ dej nära masten i linjen mot aktuellt hus så kan du vid just det tillfället avgöra om det är dålig kapacitet på basen eller om stark radiosignal nära masten förbättrar förbindelsehastigheten och du får veta andra nyttigheter såsom vilken frekvens som används.
Dålig kapacitet brukar uppvisa regelbundna variationer över dygnet . Prova vid lite udda tider och se om det ger bättre resultat.
Med sådana grundkollar så kan man bättre avgöra vilka saker som fungerar att förbättra och med hur mycket innan man spenderar tid och pengar utan att få resultat.

Att avläsa testprogram eller router vad som är bra mottagning, för det behöver man ha lite koll på vilka siffror man kan förvänta sej som bra eller dåligt och vilken funktion dessa siffror står för och hur de ofta förkortas till kryptiska beteckningar i routern.

Detta är de viktigaste>/vanligaste beteckningar som kan hittas och som på på olika sätt beskriver mottagnings-förhållandena:

RSSI – Received Signal Strength Indicator
RSRP – Reference Signal Received Power
RSRQ – Reference Signal Received Quality
SINR – Signal to Interference plus Noise Ratio

Dessa är ofta negativa värden , där mindre negativa värden är bättre och enheten som mäts är oftast dBm.
RSSI är den råa inkommande radiosignalen som man kan relatera antennens gain till. Byter man antenn till något som ska vara 10 dB bättre gain så sska denna siffra ändras i routern med 10 dB. -100dBm är dålig mottagning och -30dBm är oftast så bra det går få. En bra antenn ska alltså ändra RSSI-värdet till att bli mindre negativt.
Överiga värden anger bl.a om trots att mottagen signal kanse är stark så kan den vara störd av närliggande sändare på näraliggande frekvenser och då försvåras förbindelsen.

Om gjorda koller visar att datahastigheten kommer påtagligt förbättras med bättre antenn, köp endast en antenn där det går avläsa om antennen har uppmätt gain för den frekvensen som basen använder och om dessa data är tillräckliga för önskade förbättringen.
Kraftig yttre riktantenn typ större YagiUda bör ha fri sikt i riktning mot basstation för att kunna ge bästa gain.
En antenn med högt riktgain är smalbandig så man måste veta för vilken frekvens antennen ska vara designad om den ska fungera som tänkt. Det informationen får man inte på antenner utan datablad med uppmätta kurvor och antenner utan datablad, bara glada reklamtexter, saknar ofta datablad av god anledning. Ett verkligt datablad skulle göra många ospecificerade superantenn osäljbara när det kanske framgår att de är sämre än routerns interna antenner för aktuell frekvens.
Dålig eller lång antennkabel kan äta upp eventuellt gain och bra kabel är relativt dyr. Lång billig kabel och höga frekvenser är ofta en dålig kombination.

Om man kan använda telefon-app eller mobil router kan man lätt göra några enklare tester för att veta vad som behövs för minsta arbete och pengar för att ge ett i förväg känt resultat.
Med testprogram i telefonen och genom att flytta sej närmare basen så att signalen förbättras med 10dB, hjälper det?
10 dB är ungefär vad man kan få med en bra riktantenn relativt routern placerad fritt i fönster i riktning mot basen, om fri sikt.
Om routern är lång inomhus, insnärjd i kablar bakom en dator kan det vara ytterligare en kostnad på 10dB. Ett hus med betongväggar kan kosta ytterligare 10 dB. Aktuell situation, vad som påverkar, kan man bara få genom hembesök, varje hus och riktning och placering relativt grannhus och andra hinder är unik för just denna platsen men det är relativt enkla tester som behövs för att få veta vad som ger konkret förbättrad förbindelse.

Om basens kapacitet inte är flaskhalsen utan problemet ligger mer på dålig mottagning så är två antenner något bättre än en vad det gäller att förbättra något av en usel mottagning. Routern har ofta en ingång som är förstavalet ifall endast en antenn ansluts.
Vilken frekvens som fungerar bäst är lätt att kolla i testprogram.
Som till en regel om radiosignal och baskapacitet brister är det inte lönt att satsa på bredbandiga antenner. Bredbandigt kan ge högre överföringskapacitet genom att flera radioband används samtidigt men då måste basen ha mycket god kapacitet från förstabörjan och radiosignalen bör vara betydligt bättre än halvdålig.

Är basen överbelastad eller om sikten mot basen är svårt skymd kan det vara lönt att undersöka alternativ i andra riktningar eller andra operatörer samt vilka frekvenser och hur pass bra yttre antennen då behöver vara.
Köpa antenner på chans och utan att undersöka vad som kan fungera är nästan alltid bortkastade pengar även om en yttre högt placerad antenn nästan alltid är bättre än routerns inbyggda antenner.

Bästa yttre antenn beror mycket på vilka riktningar och höjder som finns tillgängliga att montera antenn.
Antenner med högt gain behöver riktas väl och placeras verkligt fritt i önskad mottagningsriktning för max nytta.
En riktantenn som pekar in i grannens hus eller en skog kan ge sämre resultat än en simplare antenn med mindre riktverkan.
En antenn med högt gain är stor med större vindfång och är därmed svårare att montera stadigt och är större vindfång.
Om mindre förbättring genom yttre placering i rätt riktning är tillräckligt för stark radiosignal kan man kanske nöja sej med en på husgaveln lättmonterad panel-antenn. Exempel: https://www.amazon.se/dp/B081QCWTZX/
Den antennen har datablad på tillverkarens hemsida så att man kan avläsa möjligt gain för aktuell frekvens förutom förluster som kopplingar och kablar ger.
Det är samma med antennkablar, finns inte uppmätt datablad på kabeln som "följer med gratis" så finns det en anledning. Oftast beror avsaknad på datablad att faktiska förluster inte är särskilt säljande.

Ibland kan det vara svårt att förstå vad som är genuint och trovärdigt mätresultat på antenner och kablar. Många av de billigare antenner som säljs på Kjell&Co, Elgiganten m.fl. har knyckt ett random datablad från en helt annan antenn eller så är det bara stora reklambokstäver "5G superantenn för alla frekvenser". En "super-antenn" är sällan så super om den saknar ett trovärdigt säljande datablad och de riktigt bra och kunnigt designade antennerna har alltid datablad.

6

Sv: Huawei B535-235a reagerar inte på externa antenner

Har för mig att det fanns nån karta där man kunde se var masterna finns.
Nån som har en länk?

1mil söder Gnesta.
Teracom Air2Fibre, Bredband2

7 Senaste redigerad av E Kafeman (2023-12-16 18:02:40)

Sv: Huawei B535-235a reagerar inte på externa antenner

Se endast den starkaste 5G-täckningen på https://www.tele2.se/mobilt/tackning-oc … ningskarta.
Masten lär stå mitt i området med starkast täckning. Är man i samma närområde kan masten antagligen lätt lokaliseras.
Alternativt, fråga kundsupport. Kan kräva visst tjat, men de vet var masterna finns.
Det finns somliga appar som pekar ut mastpositioner men inget som jag har koll på.