Proffs-grejor är nog inte aktuellt alls vad gäller antenner i detta sammanhang.
Sådana har svindlande prislappar och där betalar man inte för att antennen är fantastisk bra på något sätt. Det man betalar för är databladet. Att veta vad man mäter är viktigt i de flesta sammanhang, oavsett teknikområde.
Proffsantenners datablad ska man kunna lita på med antal decimaler just för att man ska få exakt det man behöver.
Snäppet än dyrare antenner är vad man kallar för referens-antenner. Det är antenner man köper för att kunna kalibrera sina egna mätfaciliteter och själv kunna designa antenner med korrekt specificerad data. Dessa refrerensantennerna är ofta enkla dipols-antenner, men återigen, det är tillförlitligheten i databladet som man betalar för.
Lite som att ha en balansvåg och man vill kunna mäta upp 1 kg salt. Utan en bra referensvikt kommer vågen vara ett oprecist verktyg.
Vettiga konsument-antenner är däremot något annat. Det är sådant som någon som alls begriper något om antenner samt innehar professionella mätverktygen designat samt anpassat för massproduktion med bifogat datablad på gjorda uppmätningar. Jag tillhör den kategorin designers.
Alternativt, företaget som tillverkar produkten betalar för att få detta design-jobb utfört. Tillverkningskostnaden för antennen skiljer sej inte så mycket åt designade antenner relativt det någon försökt kopiera utan att veta något om antenner.
Skillnaden är att den ena produkten saknar verifiebara data vilket sänker konsumentvärdet drastiskt.
Det gäller inte bara antenner utan samma sak om biltillverkaren inte har verktygen för att verifiera motoreffekten men höfta ett antaget värde.
Samma med den som säljer en påse potatis till konsument, sakanar leverantören en fungerande våg och höftar med dubbla vikt-värdet, då har du Nedis variant av mätdata.
Sådant fungerar , sälja skrot-antenner, när konsumenten tror på reklamen, inte vet att man kan kolla före/efter i routern om antennen gav reklam-siffrorna.
Det är då kundomdömena kan bli så totalt missvisande, då de trots allt upplevde en mindre förbättring, så måste det var bra.
Vilka alternativ du hart till Nedis är rätt självklara om du läser vad jag skriver.
Vilken antenn som passar dej beror på vad det är du behöver.
Tänk dej att du ska köpa bil och behovet är att kunna oköra på skogsvägar emellanåt. Då passar det kanske inte med något med marginell markfrigång. Har du ingen uppfattning om vad markfrigång innebär för din framkomlighet så tjänar du som konsument på att ta reda på det innan du betalar för en tvåhjulsdriven odiffad bil utan bilmärke en, då märket är importörens (Nedis).
Istället för markfrigång behöver du ta reda på vilka frekvenser vill att antennen ska fungera för. Detta då det inte finns antenner
som fungerar bra på alla frekvenser.
Om du förser bilen med fjärrljus av dokumenterad kvalitet vet du att dessa kan lysa upp ett en väg under längre sträcka om det är fri sikt men kan lätt bli total skymda av ett smalt föremål. Då kan extraljus med bredare ljusbild ge bättre total siktsträcka.
Det är liknande med antenner som likt extraljus är fungerar efter samma principer, både är "optiska" element om än vid olika frekvenser.
Ej nogräknade importörer och återförsäljare som inte har behov av eget omdöme kränger glatt till dej antenner/USB-laddare/tingeltangel som saknar uppmätning om de alls fungerar. Priset är kanske något lägre men de som tjänar mest är importörerna som sitter och fantiserar ihop vad det är de säljer till dej. De har inte en aning men skriver ihop lite reklam-floskler.
De konsumenter som alls överväger att köpa antenner utan verifierad funktion har troligen inte själva någon insikt i hur de kan prova om det de köper håller lovad data. Det är lite lättare för dom att klaga om de köper en glödlampa som lovar 100W och den sedan bara glimmar lite. Detta då konsumenten har en referens till hur mycket en 100W lampa brukar lysa.
Den stora majoriteten av konsumenter som litar på att åtminstone något av reklam-texten ska uppfyllas och köper dessa antenner konstaterar oftast att, nehej detta blev inte nämnvärt bättre, det måste var jag som valde fel antenn när jag var och handlade på Kjell m.fl., får köpa en av deras andra antenner nästa gång och hoppas det blir bättre. De skriver inte heller kundomdömen då de är resignerade över att de själva tror sej misstolkat reklamen.
Oavsett var man ska sätta upp en antenn för detta ändamål, ta reda på vilka frekvenser som har förutsättningar att fungera. Kan göras på plats med app i mobilen, kan göras genom att slugt studera täckningskartor, fråga grannar eller fråga operatörens tekniska support.
Man brukar få tjata lite med de som sitter och grovsållar kunder innan man når någon som faktiskt kan svara om vilka frekvenser/band som faktiskt fungerar nu och eventuella utbyggnadsplaner.
Finns ingen angiven täckning så får man mäta själv. samt göra uppskattningar om hur pass bra antenn man behöver.
Räcker en rundstrålande pinne, eller en panel antenn? Räcker inte gainet en panelantenn kan ge är oftast Yagi-antenn ekonomiskt biligt alternativ med nackdelen att den för bästa prestanda täcker färre band och är fysiskt större att montera.
Med Yagi-antennens högre gain, krävs stabilare montering då den likt ett extraljus med lång stråle ochkså är smal. Lite felriktning och man har sämre resultat än med kurvljus/panel-antenn.
Är det fortfarande inte nog med gain, det som finns för normalt konsumentbruk är då parabol-antenn för högt gain.
Storleken på parabolen är begränsande för vilket gain som går uppnå. Större är bättre men är större vindfång.
Oavsett besked från någon kundtjänst, kan man lokalisera på täckningskarta eller i verkligheten var basstationen finns kan man göra utvärderingar på signalbehovet och dämpning via topologiska kartor där man kan få höjdprofiler mellan basstion och egen antenn-placering. Ett sådant rätt bfra verktyg är denna: https://ispdesign.ui.com/#
Det är lite som att veta vädersträck och hur långt bort det är till en TV-sändare samt vilken frekvens de sänder på för att hitta bästa lagom stora TV-antennen och veta i vilken riktning man ska peka antennen. Det är samma sak för dessa trådlösa bredband.
För TV-antenner brukar jag råda folk att de ska titta på husen i omgivningarna. Har de välmonterade stora antenner på mast som sticker ovan husnocken är det troligen vad som behövs för störningsfri mottagning. Hänger antennerna lite mer ospecificerat, gitterantenner på husgaveln, ja då är troligen mottagningsförhållandena goda, det räcker med en gitter-antenn som man sätter på den gavel som är mot tv-sändaren.
Vet man gain-behovet och frekvensen, ja då kan man faktiskt göra en tämligen god uppskattning i förväg vad resultatet blir och man kan börja leta passande antenn.
Vet man så här mycket så inser man att antenner som är helt utan tolkningsbara data, som utlovar reklam för saker som inte ens är möjliga, ja de faller bort.
Hur undviker man då som konsument att köpa skrot och hitta antenner som håller vad de lovar?
Enkelt, läs på annonsen om det finns datablad, om antennen har ett firmanamn som härör från något konkret märke.
Om försäljaren säljer "någon sorts bil, vete fan var den var den kommer från" eller om han säljer "Volvo/Ford/FIAT..." med spårningsbara data.
Du har redan fått länk till en antenn som är fysiskt snarlik Nedis-alternativet, men som med all sannolikhet ger i närheten av vad dess uppmätning lovar och är i vilket fall bättre fungerande än Nedis, trots att Nedis funktion är omätt.
Visst skulle Poynting kunna ljuga och sätta ihop Nedis-fantasier med sken av att det man anger är mätta data uppmätta enligt spårningsbart sätt, ja det kommer konkurrenterna att kontrollera. Dels för att jämföra dels för att lära sej om konkurrenten gjort något positivt designgrepp som man kan lära av. Jag gör så, köper produkter från konkurrenter enbart för att se om det är något nytt att lära och om konkurrenten mätt på ärligt sätt.
Det är väldigt skämmigt att vara en som utger sej med namn att var kunnig designer och sedan visa sej vara okunnig eller fuskare.
Nedis lever bekvämare liv för vi vet alla de inte ens fuskar med mätdata, de bara hittar på fantasier och de tar inte risken att någon med namn svarar för det man skriver. Det är inte enbart Nedis, det finns nog 10 större generalimportörer i Europa som säljer antenner/kablar/kontakter som inte är värda transportkostnaden.
För antenner finns Telves, Poynting, Sirio, Ubiquiti och många fler som all har det gemensamt att de har datablad där man kan utläsa uppmätt gain.
Skillnaden på billig och dyr antenn-kabel är ungefär som för en Nedis-antenn.
Samma premisser som för antenner eller bilar, köper man noname asbillig produkt, är det vad man får. Märkeskabel som håller lovad prestanda kostar mer. Får man ospecad "kabel på köpet" när man köper antenn så är det vad man får, ospecat och billigt.
Vill du veta hur mycket 10 meter sådan kabel påverkar antenn-prestandan får du mäta själv eftersom duglig data saknas. Det finns precis som för antennen inga tillförlitliga datablad.
Om det är märkeskabel kan du hitta tillverkarens uppmätta datablad där du kan utläsa för varje frekvens hur stor dämpningen är per meter.
Generellt är dämpning ökande med frekvens. DC och det duger med ringledning utan större förluster medans man i stort inte kan få fram något alls över 100MHz med sådan kabel.
Vilka kabelfabrikat och hur ska man hitta de med datablad? Inte på Kjell i vart fall.
Ett enkelt sätt att få ett rätt komplett marknadsutbud är att visa listan över faktiska märken på denna sidan: https://se.rs-online.com/web/c/cables-w … ial-cable/
Samtliga kanske 20-talet märken har datablad per frekvens och meter.
En väldigt klassisk kabeltyp i sammanhanget heter RG-58. Den finns från samtliga tillverkare. Om man tittar på kabeln från Belden, som är premium-tillverkare så anger man i databladet att vid 1GHz är dämpningen 50 dB för 100 meter RG58.
Matematiken är enkel, det blir 5 dB för 10 meter. Det är upp till din plånbok om du vill köpa bättre kabel, hur mycket du anser 1 eller två extra dB är värt.
Bland det bästa men dyraste på konsumentsidan är denna kabel: https://www.koax24.de/storage/datasheet … MR-400.pdf
Den förlorar enligt datablad 13 dB för 100 meter vid 1 GHz.
Är det värt skillnaden? Det är bara den som vet vad som krävs på aktuella platsen som kan ge ett bra svar på det.
Jag köper ibland kabel på plats i Kina. Vanligt är att tillverkaren har tre kvaliteter på samma kabel. Premium och standard kabel har det gemensamt att märktrådar och text-tryck på kabeln hänvisar till aktuella tillverkaren.
Den billigaste kabeln, ofta lite sekunda och där man sparat maximalt på koppartrådar i skärm och mittledare, ersatt kopparledare med aluminiumtrådar med kopparplättering. Den kabeln är helt anonym, inget tillverkaren vill kännas vid, inget tillverkarnamn tryckt på ytterisoleringen och inga märktrådar. Märktrådar är ett antal mycket tunna bomullstrådar vars färgkombinationer anger tillverkaren.
Det är samma med Nedis antenn, det finns ingen välrenomerad antenn-tillverkare som vill synas med sitt namn i det sammanhanget.
Om man i allmänhet söker vad som är bra saker för längre avstånd så kan välrenomerad australiensk hemsida ge bra tips vad som är bra konsumentprylar. Man har ofta lätt att beräkna väl vad som fungerar eftersom det sällan är problem med optiska sikten samtidigt som det är väldigt glest mellan basstationerna.
Att vara en medveten konsument som ser genom reklamdimmorna och butiker som kränger varor utan eget kunnande eller ansvar är inte så lätt. I synnerhet om man litar på andra kundomdömen för en noname-produkt som inte kan säljas baserat på faktisk prestanda.
En medveten konsument skulle aldrig göra så om det vore en tvättmaskin man skulle köpa. Köpa en noname tvättmaskin där man vet att det är kraftigt falska data uppgivet. Det är så otänkbart att det inte ens når återförsäljarleden och är inte ens en vara testad av Råd&Rön eller annan någorlunda saklig testare, så kommer få att vilka köpa. Om det nu är antenn så litar man på att fackhandeln står som garant för vad som står på kartongen?