General-agenten för den antennen, Nedis, uppger att man även är tillverkare.
Det är lögn, men det är också bra att de inte ger sej på sådant de inte kan.
Dessvärre i brist på kunnande anger man påhittade data-siffror som är bortanför vad som är teoretiskt möjligt.
Antennen har under ideala omständigheter ett max riktverkan på 11dBi. Reklamen påstår 15 dBi.
dB beskriver en logaritmisk kurva så angiven data är mer än dubbelt över vad som är möjligt.
Antennen är av typ logperiodisk antenn, bredbandig vilket är bra om man behöver det men annars en nackdel.
Vad den fattiga informationen anger angående frekvensområde är helt intetsägande då det inte finns någon form av kvalitetsmått angivet för detta område typ minsta riktverkan eller minimi-krav på impedans-anpassning, dvs hur långt från 50 Ohm antennen är inom frekvensområdet.
Lite som att låtsas vara biltillverkare och påstå att bilen når 500 mil på en tank, men inte veta hur mycket bränsle tanken rymmer. Ger inte ett jätteförtroende för en sådan biltillverkares uppgifter.
Det enda de uppgifterna ger är att Nedis gärna ljuger med reklam-siffror och gömmer resten i icke-termer.
Logperiodiska antenner är antenner med viss riktverkan. Finns fri sikt att rikta antennen mot kan man ha nytta av detta, annars inte.
Är sikten skymd, mycket reflexer från hus och mark, kan en mer rundstrålande antenn fungera bättre och mycket kan vinnas bara på att leta rätt på en bra antenn-plats. Det är på samma sätt som när en mobiltelefon ger lite bättre mottagning när man står vid ett speciellt hörn på huset eller på tredje steg-pinnen.
Att fråga efter någons erfarenheter av en antenn vad gäller funktion ger samma nivå av svar som att fråga på ett audio-forum om en högtalare låter bra. Svaren är mer än subjektiva, har man själv köpt elementet och byggt lådan så är det sällan någon annan högtalare som kan mäta sej i klangrikedom.
Vill du ha relevant omdöme från någon annan för samma antenn bör andra för antennen viktiga egenskaper vägas in och typ av omgivning är då en viktig faktor liksom frekvens och förluster i antennkabel kan påverka avsevärt.
De flesta som sätter upp en yttre antenn gör det i blindo, utan att först ta RSSI-referenser i routern av alternativ antenn på samma plats och samma frekvens, vilket annars är det mest simpla typen av jämförelse för en viss plats oavsett radio-system.
Det är med den vetskapen, att slutanvändaren sällan kan avgöra om reklamen ljög med 10 dB som lika okunniga general-agenter vågar sej på fantasi-siffror på antenn-kartongen.
Nedis tillverkar inte antennen, det gör troligen Iskra i Slovenien som dels har produktion i Slovenien men även i Kina.
Iskra uppger lite rimligare data för samma antenn om än fortfarande lite väl sockrade data. De nöjer sej med 11.5 dBi i riktverkan som max och för lägre frekvenser, 700-900 MHz 7-8 dBi.
Det är typiskt för logperiodiska antenner att riktverkan är bättre på högre frekvenser.
Är det en specifik frekvens man vill ha bra riktverkan för i dessa frekvenser ger nästan alltid en Yagi-antenn 5 ggr mer riktverkan för samma pengar och även en relativt liten Yagi ger mer än som för denna antennens lägre frekvenser, 7-8 dBi.
Som alltid, tror en fejkad tillverkare att de kan sälja produkten med falska siffror, finns en anledning varför de inte redovisar verkliga siffror.
Antenn-tillverkare med gott renome, egen kunskap, egna ärliga mätresurser, datablad som verkligen anger med uppmätta värden hur bra något fungerar, en sådan tillverkare tar med all rätt mer betalt för sina produkter än för någon som bockar ståltrådsgalgar utan att ens kunna mäta något alls.
Iskras antenn är något av en gråzon vad gäller hur de presenterar sin produkter. Utan att ha mätt något tror jag på deras uppgivna prestanda om man avrundat lite neråt.
Det är inte fullt så påhittade siffror som Nedis anger.
Om dessa siffror stämmer och jag inte hade så stort behov av optimerad mottagning på 900 MHz utan basstationer av intresse ligger brett spridda på högre frekvenser, 1710 MHz och uppåt, så ja det kan vara ett alternativ till en Yagi om man kan få fri sikt mot basstationen.
Bra panel-antenner kan också övervägas då sådana kan på högre frekvenser ge god riktverkan och fortfarnde hygglig funktion på lägre frekvenser men en välgjord panel-antennen stora fördel är MIMO-egenskaperna i en och samma antenn-hölje och lätt montering då uthäng och påverkan av vindlaster är betydligt lägre än både Yagi och logperiodiska antenner.
Poyinting är en av få företag som har egen kunnig utveckling av panel-antenner för privatmarknaden, egna mätresurser och som kan tillhandahålla data-blad som inte blåljuger.
Om antennen du vill ha är prisvärd för dej beror på vad du ska ha den till och platsen du tänkt använda den.
Om det är fel typ av antenn, missanpassad för uppgiften, blir den inte prisvärd oavsett hur billig den är.
Kjell tar ovanligt mycket betalt för denna metall-hög utan användbara information om vad man kan använda den till.
Av Nedis rekommenderat utpris är 799 kr, så Kjell anser tydligen att prisvärdheten är högre än så.
Webhallen tycker däremot att den är lite mindre prisvärd: https://www.webhallen.com/se/product/31 … Hz-Alumini
De har även ett antal Poyinting-antenner, bl.a. den panel-antenn. jag nämnde ovan.