Riktantenn fungerar bra om det finns någon tydlig riktning att peka med antennen, alla helst med fri sikt till basstation. Med mycket skog nära antennen finns risken att den inte ger förväntat resultat.
Med hinder i närheten kan den riktning som verkar ge bäst resultat vid ena taknocken, ge något helt annat vid andra taknocken, eller att man får allmänt betydligt sämre signal. Regn/snö/blåst får större inverkan jämfört med om man har mer fri sikt.
En rundstrålande antenn kan då fungera bättre, men inga garantier finns. Varje plats är unik.
Det är en djungel att köpa en bra antenn. Tekniska data, om de ens finns, är ofta grovt överskattade av marknads-avdelningen.
Som första säkra signal-förbättringen, ta motorsågen och röj en gata på 10x500 meter i riktning mot bas-stationen.
Vilken antenn som fungerar bäst för dej, är enklast att prova.
Yagi riktantenner med bra gain kostar 300 kr för två st från Kina. Länkar finns här i forumet.
Jag använder själv sådana. Det är en billig första test.
Två st Yagi behövs för MIMO och de kan monteras fritt relativt varandra. Oftast väljer man att ha dom roterade 90 grader relativt varandra för att få polarisatins-diversitet men om miljön i ändå bara består av en mängd reflexer infallande från olika riktningar så finns inga säkra regler för bästa position.
För at minska förlusterna är det bättre att ha korta bra antenn-kablar till USB-modem som t.ex. kan läggas under tegelpanna i dränerad plastlåda.
Dra vidare till routern med bra USB-kabel eller flera kablar om om det är långt till routern. Finns särskilda kablar med aktiv förstärkning om längden är 5 meter eller längre.
Om skogen inte är allt för hög så kan det löna sej att få upp antennen så högt så den kan kika över närmsta trädtopparna.
Skulle du inte bli nöjd med vad Yagi-antennerna preterar så är panel-antenner ett alternativ. Ju större ju bättre. Det behövs normalt bara en panel-antenn för MIMO då den kombinerar två antenner i samma hölje.
Panelantennerna har generellt mindre gain än en bättre Yagi men då de har bredare riktning så kan de fungera bättre när det inte finns någon tydlig riktning.
En bra men rimligt stor Yagi för 850 MHz ligger på 12-15 dBi. Imponerar kanske inte då du redan provat med rundstrålande antenn på 11dBi.
Det är iofs rätt mycket gain för en rundstrålande antenn och kräver vissa minimi-egenskaper för att uppnå det gainet för en typisk magnetfots-antenn.
För att uppnå det måste magnetfoten sitta på ett stort metallplan. I detta fallet ca 3x3 meter eller större, och antennen bör bestå av 8 tydliga del-sektioner om en total längd på 2.5 meter. Den typen av antenner brukar vara ha en diameter på 4-5 cm, men varianter förekommer. Enklaste typen kallas kolinjär och kan tillverkas själv. Består av koaxialkabel i uppklipta längder som sedan stöds av ett styvt plaströr eller kan hängas fritt mellan två granar. Bildexempel: http://www.hamuniverse.com/w7lpn62440triband.html
Denna länkade varianten använder sej av ferriter istället för metall-jordplan vilket försämrar effektiviteten något.
En köptas antenn kan se ut så här: https://www.altelix.com/900-MHz-11-dBi- … g11-hq.htm
Det är en mycket bra antenn om man inte har någon bra riktning. Det står i antenn-reklamen att den passar för nlos, vilket är None Line Of Sight, dvs ingen optisk sikt till basstationen.
Storleken på antennen gör att jag bedömer angiven prestanda som rimlig om antennen är korrekt konstruerad.
Priset är inte heller så högt om man jämför med andra antenn-alternativ men
Jag skulle själv överväga något sådant alternativ om Yagi-antennerna inte gav förväntat resultat.
Möjligen leta runt lite för att hitta en närmare leverantör då USA-frakten kan bli betydlig.
Om antenn-prestanda i reklambladet är angiven som mycket bättre än liknande från seriösa antenn-tillverkar, med verifierat egna mätresurser. Då är det garanterat överdrivet positiva reklam-siffror.
Det gäller i synnerhet Kina-importen.
Vanligaste Kina-importen ser ut så här:
En Polsk firma skickar en halvdålig antenn-ritning till mekanisk verkstad i Kina och ber dom tillverka sådana när deras stans som för närvarande stansar grytlock blir ledig. Antenn-ritningen fiskade man upp från okänd amatör-källa på internet.
Polska beställaren ha ingen har mätmöjligheter så man hamnar helt fel med prestandan. Istället för 5 dBi gain som teoretiskt varit möjligt enligt antennritningen blir det 2 dBi. Det är oräknat antennkabeln i ritningen. Då man väljer att leverera antennen med billigaste möjliga kabel så tappas ytterligare 2 dB.
För att antennen ska sälja bättre sätter man dit 10-12 dB på reklambladet, men verkligheten är kanske 0 dBi.
Antennen säljs till Europa-generalagent. Denne trycker upp antennförpackningar där man snyggar till angiven data så det blir 12dB med stora bokstäver.
Agenten säljer sedan till Kjell&Co.
Konsumenten får en usel antenn, men eftersom en vanlig privat-person inte heller kan verifiera utlovad prestanda så tror denne att det nog är som det ska vara.
Konsumenten förstår inte alltid ens att gå in i modemet och kolla angivna siffror före och efter jämförande antenn-byten , vilket annars skulle kunnat ge ledtrådar om överdrivna siffror.
Till problemet hör att dB är ingen enhet, det är en jämförelse-metod. Det kan stå vad som helst på reklambladet, så länge man kan hitta någon annan antenn som kan beskrivas som 10 dB sämre så har man inte överdrivit.
10 dB är just en faktor 10. Lika mycket lur av konsumenten som om man köper en påse potatis och det står 10 kg på förpackningen, men den väger bara 1 kg.
Sådan potatisförsäljning skulle bli kortlivad, polis-ärende om man inte upphör, skyldig till återbetalning osv men sälja antenner gpå samma sätt är riskfritt.
Däremot är dBi en absolut referens och anger man dBi på data-blad kan ett antenn-mätlab verifiera resultatet.
För en seriös antenn bör det dessutom finnas strålningsdiagram och uppgifter om VSWR, dvs hur fel antennens impedans är jämfört mot t.ex. 50 Ohm.
Detta är allmänna tips vad man ska se upp med om man verkligen behöver en bra antenn och inte vill bli lurad.
Saknas VSWR i datablad så finns god chans att antennen måttats till med trasig tumstock av Kinesisk grytlocks-tillverkare som enda mätning. Det är ingen överdrift på något sätt, det är så det kan gå till.
Att jag angav det som Polsk beställare beror på att de två största företagen som sysslar med detta i Europa är baserade i Polen.
Ingen nämnd eller glömd, Kjell&Co är en av flera i Sverige som köper in sådana antenner.