Budget-alternativ med avsikt att få bättre antenn-funktion, för att uppnå det måste man veta vad antennen ska klara, för dina behov.
1. Frekvensband? Det är som med bil, ska den klara allt från svår terrängkörning till fomel1-racing med goda prestanda, det går inte, så därför är en enkel första åtgärd att ta reda på vilket frekvensband antennen ska vara bäst på.
2. Bäst resultat är då antennen sitter utomhus med fri sikt till basen, men ändå med så kort antenn-kabel som möjligt. Antennkabeln ska hålla god kvalitet och dämpa så lite som möjligt. Ibland är utomhus eller fri sikt inte möjligt och då får man ta det med i beräkning. Även inomhus kan betyda mycket var och hur antennen placeras.
3. Finns någorlunda fri sikt är en antenn med riktverkan oftast att föredra. Jämför naken glödlampa rspektive lampa där man kan fokusera ljus-strålen för bättre räckvidd. Fokuserade strålen kräver att man kan rikta mot basen. Missar man kan det liksom med felriktad ficklampa, bli sämre resultat än med annan antenn-typ.
Mest antenn-funktion för pengarna är i mitt tycke en kinesisk yagi-antenn för önskat frekvensområde. För MIMO behövs två sådana. Länkar till sådana för någon hundring finns lite varstans i detta forum.
Enklaste antennen att montera utomhus är en hygglig panel-antenn. Sticker inte ut så mycket och täcker flera frekvensband. Ger mindre riktverkan och sämre gain än en bra Yagi-antenn. En panelantenn är ofta en kombination av två antenner, så det behövs endast en panel för MIMO.
Hur mycket gain som behövs, vikt av att undertrycka lokal störningar eller oönskade basstationer, kräver att man tar reda på mer om sin omgivning samt försöker utltolka tekniska datan som modemet ger.
Mest budget är att bygga en antenn själv. Biquad-antennen är enkel att bygga om man är noggrann. Byggbeskrivningar för olika frekvensband finns det gott om på nätet. De som kräver lite mer, typ radio-amatörer, väljer ofta att bygga Yagi-antenn. Något svårare bygga men det finns mängder med instruktion på nätet.
Ofta knepig bit är att få till vädertåligheten, så inte fukt tränger in i kablar. Den biten är oftast dåligt beskriven i många av dessa beskrivningar för gör-det-själv-antennerna.
Ett förhållandevis billigt alternativ är att skaffa 5 meter bättre USB-kabel och placera modemet på bättre plats inomhus eller utomhus i plastlåda. Om det är tillräcklig förbättring måste du själv ta reda på genom praktiska experiment.
Köpa antenn först, och sedan tänka efter vad man egentligen behövde för frekvens, antenn-placering och riktverkan, är oftast det mest oekonomiska alternativet.
Ett alternativ med prestanda mellan yagi och panel-antenn är logperiodisk antenn, men en duglig sådan är sällan billig.
Panel-antenner finns i en mängd olika kvaliteter. En del är ren skräp och andra kan fungera bra. Svårt att veta i förhand vad som är bra, men generellt, större är bättre. Finns inga uppmätta kurvor utan bara ren text på tillverkarens hemsida, välj något annat. Det spelar ingen roll hur fantastiska dB-siffror och fantastiskt frekvensomfång som beskrivs, finns inget mätt är det text utan värde.
Naturligtvis kan kurvorna vara ren fejk men genom att jämför med dyr antenns data kan man åtminstone se om kurvorna är rimliga.
Ofta förbisett är att även kabeln ska vara mätt och specad i datablad, om kabeln medföljer antennen. En dålig kabel kan göra en bra antenn oduglig då det kan kosta allt gain och även minska riktverkan.
Försök utläsa från modemet om det är dålig signal-nivå, vilken frekvens osv. Försök luska ut i vilken riktning din operatör har sin basstation, finns fri sikt, avstånd osv.
Om problemet är dålig hastighet, är inte nödvändigtvis ett antenn-problem, men det är du som enklast tar reda på vad som gäller för din plats.
Är det oändligt dålig signal som är problemet, får man satsa på bra utomhus-grejor optimerade för aktuell frekvens.
Stör datorer och wifi-nät kan det räcka med att flytta modemet. Att flytta modemet utomhus, kan krävas i många nybyggda hus, då både fönster och väggar kan dämpa signalen kraftigt.
Genom att installera app i mobil som kan utläsa signal-nivå lite mer detaljerat kan man enkelt jämföra olika platsers signal-förhållande inklusive hur stor förbättringen är när man står på hus-nocken. Använd samma operatör och frekvens i mobilen som för modemet vid sådan jämförelse. Kan kräva att man tillfälligt lånar SIM-kortet från modemet och stoppar i telefonen.