Att man inte håller kvar vid 50 Ohm i mobilen beror främst på att utrymmet för att designa antenner med god funktion är för begränsat om man ska hålla sej till 50 Ohm. Med mer frihet av val av impedans ökar möjligheten att skapa duglig antenn över ett större frekvensområde.
En annan sak som skiljer moderna och äldre telefoner är att radio-chippen numera sällan placeras i närmast antennen. Radio-kretsar samlas till ett begränsat område medans antennerna måste placeras runt hela telefonen, eftersom det är värdelöst med antenner bakom displayen, som absorberar radio-signaler och större delen av telefonens ytterkant fylls med olika typer av antenner.
Utöver TIS och TRP är även SAR viktigt för telefon-tillverkare och med missanpassad antenn skjuter SAR i höjden.
För små USB-modem gäller inte samma krav, SAR bryr man sej inte om och interna antennernas effektivitet tillåts vara sämre och radio-chipet sitter nära antennerna. Radio-chippets impedans tillåts helt styra vilken impedans dom finns på evt externt uttag. Det finns rätt stor spridning på dessa impedanser och dessutom skiljer oftast chippets impedans för mottagning resp sändning. De flesta radio-chip som förekommer i modem ligger inom 30-70 Ohm med en ofta betydande andel reaktans. Det är ändå "good enough" tycker modem-tillverkarna för att man ska kunna stämpla impedans för externa antenn som 50 Ohm i data-bladet.
Förenklat sammanfattande, ja det är 50 Ohms impedans +/- 50% på USB-modemens uttag medans det kan skilja mer på de impedanser man kan hitta i en mobiltelefon. Diffen +/-50% kan låta mycket men för slutanvändaren betyder det inte så mycket.
Antag att man vill ansluta sitt USB-modem till antenn typ denna XPOL, med typiskt VSWR som kanske varierar 1:1,5 - 1:3 VSWR.
VSWR visar hur nära antennens impedans är till 50 Ohm och detta varierar över frekvensområdet.
Ett VSWR på 1:2 kan betyda att antennens impedans är 100 Ohm vid en viss frekvens, med otur ligger modemets impedans vid 25 Ohm för samma frekvens vilket då motsvarar drygt 4 dB transmission loss.
Högst mätbar andel effekt från antenn till radio och tvärs om kommer går alltså förlorad pga av missanpassningen. Hur mycket det påverkar t.ex. mätning av kanalens komplexitet är väldigt svårt att ha uppfattning om. Delvis pga av att antennen-egenskaperna vid missanpassning blir beroende av anslutningskabeln vars ytterhölje också kommer agera antenn pga av reflektions-strömmarna.
Sådan missanpassning kan märkas genom att avläst RSSI påverkas av att man håller på olika ställen utefter koaxialkabeln.
Även vid förhållandevis liten missanpassning vill man undvika sådana effekter när man mäter en telefon eller modems antenn-egenskaper antingen genom elimination eller kompenserande kalibrering. Några av de hjälpmedel som då vanligen används finns på bild under rubriken "Calibration equipment" på sidan: http://www.antune.net/calibration.html (min hemsida).
Lite förklaring till AnTune då det inte är helt givet vad det utför men kan vara till stor nytta om man vill mäta antenn-egenskaper:
Har utvecklat egna matematiska lösnningar för beräkning av bredbandiga komplexa impedanser med tyngdpunkt på inbyggda antenners specifika problem.
Indata för dessa beräkningar hämtas från VNA (vektor nätverks-analysator). Den inhämtningen samt beräkningarna för att matcha radio mot antenn eller annan radio-krets är vad AnTune utför.
Nischat teknik-område men utföra beräkningarna med konventionella mjukvaror är väldigt tungt, en beräkning kan ta minuter eller mer (Matlab, CST m.fl), medans AnTune är ensamt på marknaden att beräkna resultat upp till 10 ggr/sek.
Det innebär många timmars inbesparad utvecklingstid för en antenn där enbart instrumentkostnaden kan vara tusentals kr/timme.
Programvaran används mest av RF laboratorier som just utvecklar inbyggda antenner men det är helt fritt för vem som helst att ladda hem AnTune och prova att labba med antenn-parametrar. Programmet ger viss funktion även om man inte har några exklusiva instrument att ansluta och även om man inte avser att designa någon antenn så finns rätt mycket praktiska antenn-tips på hemsidan. Ursäkta om det blev reklam för min hemsida, misstycks så kan det strykas.
För att vid MIMO observera vad som är direkt signal och reflex behövs normalt en VNA som då agerar både sändare och mottagare.
Man kan inte avgöra det med enbart utläst data från en MIMO-mottagare.
Mottagarens antenn är lite som en linjal nedstucken i en sjö och som agerar mottagar-antenn. Den enda infon den lämnar är hur mycket våghöjden är i varje ögonblick, men den har ingen aning om riktning, ifall det är direkt signal eller summan av en eller flera reflektioner eller bara störningar.
Vad som däremot kan avgöras i mottagarna för ett MIMO-system är hur stor skillnaden i signal är mellan två antenner. Vid direkt signal kan man få nära 100% skillnad mellan två antenner genom t.ex. skilda polarisationer. Vid 2x2 antenn-system kan man teoretiskt öka bandbredds-effektiviteten 400% jämfört med 1x1 (SISO).
Ju mer multipath och ju mer avsaknad av direkt signal, ju sämre bandbredds-effektivitet men MIMO ger fortfarande fördel relativt SISO. I synnerhet eftesom MIMO kan växla mode från spatial, till diversitet till beam-forming, beroende på hur bra signalen ser ut och på det viset anpassa sej bättre efter situationen.
Hur komplexa signalvägarna till antennen är mäts som Rician eller Rayleigh kvot men det är inget som går direkt utläsa från en mottagare.
Både spatial och diversitet har ett oändligt antal möjliga undermoder varav ett antal definierats av 3GPP.
Genom att avläsa mottagaren aktuella mod kan man få en grov vink om hur utsänd signal uppfattas av mottagaren med hänsyn till distorsion i form av BER, tids-fel, frekvensfel (doppler) och andra typer av fading.
SNR och RSSI är även dessa begränsande vad som är möjligt bandbredds-utnyttjande, på samma sätt som för SISO.
Flytta antenn, ändra polarisation mm, vilken skillnad det gör och varför kan vara svårt att avgöra, men mottagardata i flera former kan ge en god aning.
De flesta praktiska försök för att visa vad som händer vid MIMO resp SISO vid antenn-förflyttning i olika miljöer görs nästan alltid på 5GHz som ger ett skalningsproblem relativt 800MHz, som i detta fallet, men grovt följer det samma mönster.
Här är en praktisk mätning som inte är allt för komplicerad att förstå resultatet av: https://www.researchgate.net/publicatio … _gold_mine
Försöksplatsen är en gruvgång, men man kan till viss del tolka in motsvarande resultat som när man flyttar sej inåt från ett fönster.