De flesta av dessa produkter är förprogrammerade att nyttja en moln-tjänst varifrån de får sina kommandon via ett prenumerations-förfarande. Det innebär att det i är den lokala strömbrytaren som ansluter till moln-tjänsten, inte tvärsom.
Det finns inget behov av att hålla reda på vilken IP-adress en specifik enhet finns på eller om den går nå via router. Det är enheten som når ut via routern till moln-servern, inte tvärs om om att något ska hitta in via routern.
Dessa molntjänster erbjuder varierande mängd finesser. Som exempel, eftersom wifi-strömbrytarna själva sällan har något eget klockinterface så kan de inte själva agera timer. Timer-funktionen sköts då via servern, som talar om för strömbrytaren när den ska slå av eller på. Har wifi-enheten varit strömlös, finns ingen behov av att återställa korrekt tid, eftersom det är serverns klocka som gäller.
Denna sever-delen skiljer inte mycket mellan Chacons molntjänst gentemot Iteads motsvarighet.
Chacons problem är att dess protokoll är slutet.
Om man vill låta strömbrytaren styra ett värmeelement som resultat av en WiFi-ansluten termometers värde av valfritt fabrikat eller någon annan form av givare och dessa inte har någon gemensam kommunikations-länk, blir det problem.
ESP8266 är stödd av mängder av öppen programvara och kan anslutas till många olika molntjänster som sedan kan styras utan behov av special-app. Chacons hårdvara är så vitt jag vet inte stödd av någon alls mer än dom själva och verkar inte släppt ifrån sej info hur man tar egen kontroll över enheten.
Är behovet att manuellt styra ett elstängsel och inget mer så duger säkert Chacon lika bra som Itead/ESP8266, med undantag för att jag inte vet något om Chacons hårdvara, räckvidd och liknande.
http://www.automatiserar.se/min-resa-ti … utomation/ omnämner Biltemas variant men vid googling hittas ingen info om Charcons konkreta hårdvaru eller mjukvaru-funktion.
Det PCB med ESP8266 vars räckvidd praktiskt testas här är samma som det PCB som sitter i ITEADs strömbrytare. https://youtu.be/7BYdZ_24yg0
Det är räckvidds-test vid öppen sikt, och testet gäller just denna test-uppsättning, men ger en uppfattning om vad man kan uppnå under liknande omständigheter.
Det finns många olika alternativa grader av säkerhet i dessa gratis/öppna servrar men en fördel är att källkoden är öppen så vem som helst kan syna oh påtala säkerhets-brister. En annan fördel med dessa öppna programvaror är att man enkelt kan sätta upp en helt egen server. Det är relativt enkelt och kan göras på många olika hårdvaror såsom RPI eller Windows/PC.
Guider hur man gör finns i mängder på Youtube mm.
Jag kör egen server av främsta anledningen att det då fungerar lokalt även om det yttre nätet fallerar och kan normalt nå denna server från valfri internet-anslutning ute i världen.
Openhab är en av de mer populära gratis-servrarna där man kan sätta upp sina egna styrningar och kopplingar mellan olika enheter. Ett exempel: https://youtu.be/49hVWoYWX3I
En annan variant är det som kallas IFTTT som även stöds av Openhab. https://youtu.be/s2W5puOEogU
Man kan då låta händelser påverka andra händelser i bägge riktningarna. Till-exempel kan man få ett larm i telefonen om man kommer in närheten av el-stänglset utan att ha stängt av det eller automatiskt stänga av när man kommer i närheten baserat på villkor typ geofencing.
Geofencing är att om telefonen befinner sej inom visst GPS-markerat område så triggas en händelse i servern.