Nu börjar det klarna. Air2fibre är Teracoms tjänst, rätt sönderhackat beskrivet på deras hemsida. Bygger på deras nät av snabba mikrovågslänkar där distributionen till enstaka eller grupper av slutkunder sker med standardiserad utrustning med små paraboler och hastigheten 100 mbit/s upp/ned (som ska bli högre). Om slutpunkten är en mast t ex i en by så sker vidare distribution från masten med wifilänkar till de enskilda hushållen (rätt?). Datavolymen är obegränsad. Delar alla hushållen nu på 100 mbit/s eller har enstaka hus 100 mbit-länkar?
Hur nås sedan enstaka slukunder som ligger "långt" från samhällsmasten i detta fall, framför allt om direktsikt saknas? Kan man ansluta egen fiber?
Teracoms Air2fibre är ännu föga känt så det är välkommet att sprida information. Det står att de gjorde försök i trakten av Karlskrona med olika tekniker men den layoutglada reklambyrån fick inte plats med att ta med resultaten av försöken.
I materialet finns även en definition på glesbygd som en plats varifrån det tar mer än 45 minuter att nå en ort med 3000 invånare med bil.
I de projekt för utbyggnad av fiber som nu pågår på Öland med Zitius och IP Only som konkurrerande leverantörer där en socken är minsta etableringsenhet förefaller Air2fibre-teknik kunna ha varit ett sätt att kapa kostnaderna för att nå outliers och på så vis få ned snittkostnaderna för anslutning.
Teracom använder ömsom namnet Air2fibre eller Airfibre för att röra till det.
Trådlösfiber.se, en leverantörsförening, misslyckas patetiskt med att kommunicera vad det handlar om. Det finns ingen relevant information om ett enda projekt.
Airfiber (amerikansk stavning) är en annan sak; det är inte en tjänst inklusive utrustning som bygger på viss teknik utan enbart länkar med olika kapacitet som kan köpas och användas. Fria frekvenser används.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.