Tråd: Hur utbrett är Telia 4 G 1800?
Märkte i går att Telia kör 4G 1800 i Kalmar utöver 800 och 2600. Finns det någon geografisk info över 1800 utbyggnad?
Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig.
MobilaBredband.se © Störst på Mobilt Bredband sedan 2007 » Telia » Hur utbrett är Telia 4 G 1800?
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera för att svara
Märkte i går att Telia kör 4G 1800 i Kalmar utöver 800 och 2600. Finns det någon geografisk info över 1800 utbyggnad?
Vet inte riktigt, men kolla deras utbyggnadskarta, på den visar dem vart 1800 MHz byggs ut.
Som discover säger så kan man kika på utbyggnadskartan och bocka i "genomförda" så kan man ha tur så visas det.
Ser bland annat att de smällt upp en 1800 pinne i Borgholms hamn, men också i Köpingsvik och Färjestan
https://www.telia.se/privat/support/tackningskartor
Trodde inte att infon fanns där.... tack!
Bra att Telias utbyggnadskarta nu ger info om band och tid för åtgärd. Synd att infon sedan försvinner i täckningskartan. Band och sektorriktningar borde anges permanent.
Det har verkligen skett och sker en kraftig utbyggnad av telia 4G 1800 under våren och sommaren 2015, inte minst på turistorter. T ex norr om Åstol som var uppe till diskussion på forumet under våren.
I lilla Kalmar har minst 5 stycken 1800 basstationer tillkommit, det ger 15 nya sektorer.
Den här billiga dubbla mimopanelen antennen funkar utmärkt för mig i Belgien där man hittills haft övervägande LTE 1800:
http://www.wifi-shop24.com/4G-Direction … MO-Outdoor
Rekommenderas om man vill ha en bra antenn till lågt pris.
Det är uppenbart att Telia nu är inne på Mbb rond 2 som innefattar dels en kraftig komplettering av 3G-nätets basar (faktiskt också på 2100 Mhz i riktigt små tätorter !) men också en etablering av 4G-basar på 1800 MHz även i ganska små orter som t.ex Falköping, Mariestad, Lidköping och Skövde för att nämna några inom "mitt" bevakningsområde. I "förbifarten" blir det också en förtätning av 2G-nätet. Förstärkningen av 3G-nätet förstår jag inte riktigt medan nya basar på 1800-bandet naturligtvis är viktigt för att bibehålla kapaciteten i även mindre tätorter med den generellt kraftigt ökade 4G-baserade trafiken.
1800 basstationer sätts också upp på små orter om det är i turistområden. Ellös på västkusten t ex. 3G kan vara för telefoni.
Telia gjorde ett test på 1800 här i krokarna i går. Höll på att experimentera och hittade inte en 800cell, såg sedan i nätverkslistan att där fanns en Telia 1800.
Idag är den borta igen och 800 cellen är tillbaka.
/danne
Finns ingen publik info kring var 1800 används - mer än den senaste utbyggnaden. Finns dock detaljerade interna kartor.
Nu har Telia lagt upp en 1800MHz bas under utbyggnad, det blir en helt ny och inte den de använde vid sitt test i början av Augusti.
Blir troligen inget jag kan dra nytta av hemifrån då den hamnar 10km bort, iofs fritt i mellan men de kommer väl att använda den som "cityfrekvens"
Deras 2600MHz når inte många meter jämfört med N4M som fungerar med 12-14km avstånd.
/danne
Telia har varit igång på 1800 bandet här ett tag nu. Tyvärr är det för dålig räckvidd för min del, bara 12km bort. Mycket klen signal jämfört med N4M 2600MHz på ännu längre avstånd.
Intressant är att de kör 20MHz bandbredd, gav ca: DL18/UL15 Mbit/s. SINR runt 0....
/danne
Båda 1800-cellerna är på samma mast. Du är nog i sektorgränsen
Ja, de är på samma mast. Ännu en basstation ska dras igång inom tre månader, den hamnar 2-3km närmare. Men det blir nog för långt bort även det.
Telia satsar absolut inte på lång räckvidd när det gäller de höga frekvenserna, men jag maxar fortfarande på 800 cellen 6.1km bort så jag är inte missnöjd med Telia som op.
/danne
Interferensproblematiken svävar nog som ett (reellt) spöke även över Telia.
Har själv f.n. problem med frekventa hopp och medföljande täta IP-byten mellan fr.a. två 800-basar och en 1800-bas inom två km radie. I leveransväntan på en dedicerad 1800-antenn har jag inledningsvis låst FritzBoxen till 1800-bandet vilket inte förhindrar de täta IP-bytena men däremot gav betydligt bättre signalvärden (jämnare kurvor) och följande bättre DL och UL.
Efter en märklig låsning av routern som blockerade tidssynken med tillhörande problem föreslog supporten uppgradering till den senaste betan som dels löste tidssynkproblemet men också bl.a. medger enveckasgrafer för ett flertal signalparametrar vilket är ett utmärkt analysverktyg.
Mer om detta och lösningen på bashoppen senare och i rätt tråd....
Tror det fanns nätparaboler för 3G från Stella Doradus bl a hos tradlost.se tidigare men de verkar inte finnas kvar. annars kan man bygga om en billig 2,4 GHz parapol till en mycket riktningskänslig antenn.
Befinner mig i turistort på västkusten; var här också förra helgen. Har inte direkt sikt till basstation, som står cirka en kilometer iväg bakom en kulle. Förra helgen fick jag in Telia LTE på 800, 1800 och 2600 MHz, nu bara 800 och 2600. Använder MF93D med yttre rundstrålande antenn.
800 är stark (RSRP cirka -87 dBm). Dock helt överbelastat (RSRQ ner mot -16 dB) och ger bara någon enstaka Mb/s upp/ner.
2600 är svag, RSRP -110 dBm. Mindre last; RSRQ pendlar mellan -7 dB och -11 dB, oftast -8 dB. Snabb nerladdning, runt 40 Mbit/s, men långsam uppladdning, 2–3 Mb/s. Misstänker att jag är för svag för att höras av basstationen ordentligt.
1800 verkade vara en rimlig kompromiss. Lite starkare, RSRP -105 dB, och RSRQ som för 2600. Aningen långsammare nerladdning än på 2600, men uppladdning uppåt 11 Mbit/s.
Nu en vecka senare är 1800 puts väck och jag får bara in 800 och 2600. Håller Telia fortfarande på och experimenterar med 1800?
När problemen var som värst för mig, för en á två månader sedan, var det helt uppenbart att Telia labbade en hel del. I samband med upptändningen av två 1800-siter drog man tillfälligtvis igång ytterligare en 1800-site liksom en 800-site vilka senare släcktes. Förutom att verifiera beräknade täckningsytor misstänker jag att man ville se hur trafiken fördelade sig mellan 800 och 1800 vid olika förutsättningar. De flesta routrar söker förmodligen anslutning inom respektive operatörsnät i fallande frekvens och - självklart mht sitebelastning - men hur belastningsutfallet på olika siter och frekvenser inom ett begränsat (tätorts)område blir i verkligheten föreställer jag mig är svårt att simulera; därför testade man under flera veckor. Två månader efter 1800-introduktionen är nätfunktionen dock stabil.
Här i norra skåne utklassar Telia övriga operatörer med hästlängder, hög hastighet, stabilt som berget och MYCKET bättre svarstider. Pålitligare och rappare än allt fast bredband som finns att tillgå i städerna, t om 4G+ har de fått att fungera som det är tänkt.
Tre's 4G+ var en total katastrof, de har gjort ändringar eller ev stängt ned det igen. Eftersom det skapade mer problem än nytta, har lämnat Tre för evigt nu....
N4M 4G+ i stort sett lika dåligt, för övrigt hela nätet, verkar som de försöker slå rekord i antal basstationer som har samma täckningsområde.........
Tyvärr var senast FW till AVM6840 inte bra, hela LTE delen var tydligen omgjord helt från grunden. Fick rådet att nedgradera om det var problem med cellhopp. Får se om det kommer fler FW till denna router.
Kan även bekräfta att Telia har labbat en hel del med 1800 inom min räckvidd, verkar en basstation inte kommer att användas.
/danne
Även om LTE-delen på AVM6840 har svarvats om, vilket jag också sett konsekvenserna av, tror jag också Telia får bära en del av skulden för cellhoppsproblematiken. Vid samma tidpunkt som jag fick problem i tätorten - och efter uppgradering till 6.50 - började jag få cellhopp på en av mina H820:or i glesbygd vilket aldrig förut skett under de två år jag haft dessa. Min normala site - vi talar här bara om 800-bandet - växlas numera ibland ut mot en annan och svagare site. Det märkliga är att denna site befinner sig både rakt i ryggen (180 grader) på min stora Wimopanel men inte bara det utan också bakom överdelen på ett västgötskt platåberg som jag har 100 meter bakom antennryggen och vars hjässa ligger knappt 40 meter högre än min antenn !
En försiktig gissning i sammanhanget är då att Telia gjort sådana förändringar i LTE-nätet att parametrarna för cellväxling ändrats på sådant sätt att växlingar nu sker oftare, tidigare och snabbare. Om den här iakttagelsen är korrekt skulle det kunna vara ett medel att öka den totala nätkapaciteten genom förbättrad (snabbare ?) lastbalansering. Eftersom FW på mina H820 fortfarande är original (2014) skall det bli intressant att se om och hur en senare uppgradering till den senaste FW från i våras påverkar den här bilden.
Man kan se 1800-täckningen genom att välja att visa endast 4G och sedan välja iPhone 5 som telefon på deras täckningskarta.
Detta fungerar eftersom telefonen bara stödjer LTE på 1800 MHz.
Tack för tipset! Enligt den kartan ska jag ha 1800-täckning där jag befinner mig nu, vilket jag alltså inte har.
Nu mitt i natten dök 1800 upp en kort stund, men försvann lika fort igen.
Har varit mycket stök i alla operatörers nät i min omgivning senaste veckan. Telia listar nu en ny 1800 cell, men den är död? vilket ger problem vid cellhopp.
N4M har ytterligare en eller två 1800 celler, samtliga operatörer har ändrat en del cellid/PCI och TAC.
Den här Polska? cellen längst ned i listan verkar ha lång räckvidd........
/danne
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera för att svara
MobilaBredband.se © Störst på Mobilt Bredband sedan 2007 » Telia » Hur utbrett är Telia 4 G 1800?