1

Tråd: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Hej!

I skrivande stund så sitter jag ute på obygden där 3G/4G är enda internetalternativet. Detta har jag löst genom 100gb-i-månaden-abonnemang från 3. När nu den tillhörande väggkontaktsroutern som kom med, gick sönder så har jag kollat på nya lösningar. Dock verkar det inte vara en lätt uppgift.

I nuläget så har jag mitt 4G-simkort i en olåst 4G-dongel (ZTE mf823) som är, via en USB-förlängningssladd, inkopplad till en router (Asus rt-ac87u) som står för hemnätverket.

Problemen med min lösning är att den ”timeout:ar” eller ger upp anslutning vid vissa utvalda tillfällen. Netflix-, Svtplay- och Youtube-filmer går att starta men börjar buffra efter en stund utan att komma igång igen. Uppdaterar jag sidan och spelar om klippet så kan den börjar buffra någon annanstans i klippet. Detta uppenbarar sig även på Steam, Battle.net och blocket.se där min ostabila uppkoppling hinder uppdateringar av spel eller laddningar av sökresultatens bilder.

Jag har både pratat med Asus kundtjänst och 3s tekniska support måååååånga gånger utan något resultat, så nu vänder jag mig till nätet. Känner någon igen sig och kan peka i rätt riktning. Jag är ganska amatörmässig när det kommer till nätverk så använd enkla ord;)

Mvh
Fredrik

PS. jag skall tillägga att jag har testat Asus rt-ac3200 med samma resultat. Jag har även bytt ut simkortet mot mitt företagabonnemang från Telia med samma resultat/problem. Det som fungerar är att sätta simkortet i en gammal mobiltelefon (galaxy s4 eller note 2) och dela ut internet via en hotspot. Då kan jag uppdatera drivrutiner samt kolla serier på Netflix utan bekymmer. 

PPS. Fiberutrullningen är långt borta så ifall någon har tips på annan fungerande 4G-lösning så mottages detta tecksamt DS.

2

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Bättre med en router med inbyggt radiokort. Den bör naturligtvis vara olåst.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

3

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

jonasolof skrev:

Bättre med en router med inbyggt radiokort. Den bör naturligtvis vara olåst.

Hej Jonasolof. Gött med svar
Vad menas med radiokort?  Att routern har simkortsplats?

Viktigt att routern är kraftig och effektfull då mitt hus minskar den trådlösa räckvidden. Två murstockar, en drös gjutjärnsradiatorer, bjälklag som isoleras med Sågspån samt timmerväggar dämpar och stör. Både mitt första (kommer inte ihåg) och andra 4G-modem(huawei e8258ws-2] nådde 40% av huset. Marginellt bättre signal/täckning än min nuvarande lösning som är gamla mobilen med påslagen hotspot.

Både Asusroutrarna täcker upp hela huset samt större delen av stallbacken och ladan. Därav det ändå som jag har testat då elektronikaffärspersonal sa att det var det bästa.

Har du några tips på modeller?

4 Senaste redigerad av E Kafeman (2016-05-15 23:59:22)

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Jag har i sommarstugan ungefär samma kombo av router och USB-dongel, fast med den den något äldre routern Asus-RT66.
Routern började hacka (jitter) även vid låg streaming-last typ VOIP redan som ny.
Eftersom verktygs-resurserna i sommarstugan var begränsade, fick problemet avhjälpas med vad som fanns.

Bland dugliga resurserna fanns gasbrännare, myggnät, hushålls-sax och en burk Frödinge ost-kaka.

Misstänkte att temperaturproblem skapade jittret. I routern kan man läsa temperaturen på processor och den var iför routern normala 70 grader. Kändes ändå väl högt och jittret kom först när routern varit igång 10 minuter så temperaturproblem kändes som möjligt. Routern var påtagligt varm om man kände med handen på utsidan.
Då dessutom hög temperatur sliter och större temperaturväxlingar ger större stress på lödningar, så kostar det livslängd.

Sedan gammalt fanns en datorfläkt lös i stugan. Den användes för att på ett tyst sätt cirkulera luften i sängkammaren under varma nätter. Den skulle kunna förbättra routerns kylning.

Öppnade routern för att kunna se luftflödets möjligheter.
Fixen blev att bränna ett hål mitt på routern med gasbrännaren. Rätt på den tjusiga plastfronten!
Fronten bör inte sitta på routern när man gör detta.
Därefter kunde jag fortsätta att med hushållssax klippa i den varma mjuka plasten så att hålet blev fyrkantigt.
Hålet gjordes något mindre än en gammal dator-fläkt på 120 mm som jag hade liggandes.
Fäste dator-fläkten över hålet med smältlim. Inte så snyggt men routern sitter gömd på hus-vinden så utseendet spelar ingen roll. USB-pluggen sitter vid den yttre antennen med några meter USB-kabel emellan.
Fläkten var avsedd för 12 Volt men ville köra på lägre fart för lång fläktlivslängd och minsta möjliga ljud.
Hade en gammal mobil-laddare på 5 Volt som var lagom att driva fläkten på låg fart men tillräckligt för att fläkten säkert skulle starta.
På baksidan av routerns lufthål kändes nu ordentligt luftflöde utan att fläkten kom upp i hörbara varvtal.
En bit myggnät fick duga som luftfilter. Kan nog behöva dammsugas någon gång om året.

Interna temperaturen sjönk från 70 till 36 grader enligt routerns egna loggning.
Inga problem längre med störningar i internet-förbindelsen.
Om det hjälper i ditt fall vet jag inte men de flesta routrar brukar gå obehagligt varma så en fläkt är sällan fel.

Utan att veta om det hjälper, kan man tillfälligt testa någon alternativ firmware i routern i förhoppning att en bugg ska vara löst.

Fördelen med dessa Asus-routrar är att det finns gott om alternativa programvaror, med olika funktionell inriktning  och bättre uppdaterade program-delar, samt möjlighet att man själv lägger in olika program.
Bytte routerns programvara till en som ger möjlighet till 10 ggr högre uteffekt jämför med original ASUS (sök Asus+hggomes+firmware). 10 ggr låter mycket, men anledningen är att originalet är lågt begränsat, betydligt lägre än vad som är tillåtet.
Ökade uteffekten medförde två graders temperaturhöjning (38 grader i rumstemperatur) om man kör full effekt och routerns räckvidd ökade med en faktor 3.
Har även installerat en liten webb-server på routern för hus-övervakning (kamera+termometrar+styrning av värme) men det ökade inte lasten på routern nämnvärt.

Hggomes programvara ger ca 600 mW användbar uteffekt innan överstyrning/komprimering, uppmätt i min router, vilket är betydligt över tillåten nivå, men bor man utan allt för många andra närliggande nätverk, så är det ingen som har ont av det.
Vad gäller räckvidd så är den även begränsad av radions uteffekt i den andra änden, i datorn eller telefonen, men det är inga problem eftersom det var routerns uteffekt som tidigare var obalanserat låg. Utöver mätning med instrument har jag mätt signalnivåer med gratisprogrammet inSSIDer för PC samt "Wifi Analyzer" i Android-mobilen.

En äldre Asus-router jag hade, den kunde wifi-nätverket börja hacka med sekund-fördröjningar för att sedan fungera perfekt i 10 minuter innan den började åter hacka i uppemot 10 sekunder.
Problemet uppstod när jag la min trådlösa telefon nära eller på routern. Lätt avhjälpt, men tog tid tid att komma på sambandet.


Slutligen , USB-dongeln, har inte haft värmeproblem med den, men den kändes också onödigt varm så den blev avklädd plasthöljet för bättre ventilation. Sitter istället fastsatt i en aluminiumburk (Frödinge ostkaka) med hjälp av ett gem. Ser säkert märkligt ut men är funktionellt och temperaturen sjönk så den känns nu rumstempererad att vidröra.
Burken är samtidigt ett extra väder och spindel-skydd då USB-pluggen sitter "nästan" utomhus.

5

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Bra exposé över alla problemen och raka lösningar.

Tillverkarna lägger för låg vikt vid värmeutveckling när det gäller konsumentroutrar. Det blir avsiktligt för tidigt åldrande.

När det gäller tillförlitlighet är jag mycket nöjd med AVMs routrar som är ett märke bland många med plats för simkort,  men de är inte maximala vad gäller wifin. Över huvudtaget är kombinationen inbyggt radiokort och maximal wifi inte lätt att finna. Då är det bättre att ha 4g dongeln på avstånd från routern ansluten med LAN-kabel.  För max wifi bör routern ha flera yttre wifiantenner som ASUS routrarna och även kunna reglera uteffekten vilket brukar kräva byte av firmware i routern. Det brukar vara svårare när det gäller routrar med inbyggt radiokort eftersom de alltid har firmware anpassad till kortet. Plun och andra här är specialister på att uppgradera wifiroutrar inkl ASUS  med plats för USB dongel.

Eftersom jag vill ha mycket signalmätvärden för  4G är maximal wifi en sekundär fråga. Löser sig med separata accesspunkter kopplade med LAN eller över elnätet. På min gård på landet har jag sju accesspunkter. De har samma SSID och password, är separerade på olika kanaler och 2,4 respektive 5 GHz. Om kriteriet är att man ska kunna strömma film eller TV till en smartphone får inte avståndet vara för stor för upplänken från telefonen heller, därför funkar det inte med att mångdubbla uteffekten från wifi-källan enbart. Antennerna är viktiga, flera ska det vara för god wifi-mimo.

Värmeutvecklingen går alltid att åtgärda genom att se till att det blir bättre luftcirkulation utan eller med fläkt. Obs att enstaka komponenter i routern kan vara mycket varma utan att routern i sin helhe känns så varm. Kollas bäst med höljet av.

PS även om man har usb dongel ansluten med kabel kan störning från routern fortplantas utmed kabeln till usb-stickan. Det såg jag på 800-bandet med en typ av router. Problemet upphörde med en strömförsörjd USB hub insatt i kedjan.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

6

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Resultatet av Kafemans instruktiva Quick-fix länder till eftertanke. Att skillnaden mellan rena konsumentroutrar och semi- eller helprofessionella vad gäller långtidsstabilitet kan vara betydande har diskuterats i andra trådar på forumet. En så enkel åtgärd som att lägga handen på routerlådan efter någon timmas drift kan ge intressanta tips om driftsäkerheten. Har man dessutom en enkel IR-termometer kan avlästa värden på kapslingens ovansida bli till en varningsklocka. Faktum är att skillnaden i yttemperatur vid drift mellan så bra routerar som t.ex AVM6840 (blygsamt ventilerad plastlåda) och H820 (mörklackerad plåtlåda med rejäla ventilationsöppningar) är tillräckligt stor för att märkas bara genom handpåläggning.

Fenomenet/trenden med bristande hänsyn till långtidsstabilitet och kylning till förmån för kompakt byggnadssätt och design är om möjligt än större vid jämförelse mellan en laptop och en rejäl towerdator. Man behöver inte vara särskilt tekniskt bevandrad för att inse de dramatiska termiska skillnaderna mellan t.ex en laptop med en dimunitiv och strömsnål kylfläkt och t.ex en Dell T3500 arbetsstation som innehåller tre st lågvarviga 120 mm kylfläktar och därtill två mindre dito för grafikkortet. Laptops har jag bränt sönder en handfull på grund av termiska problem medan den tunga dellmaskinen sannolikt aldrig kommer att få några termiskt relaterade problem. Varför är det så farligt med en lågvarvig och tyst fläkt i en router om man nu vill bygga den väldigt kompakt ?

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

7

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Nätombyggnad
I samband med Telias ombyggnad av LTE-nätet i en mindre västgötsk tätort från tidigare enbart 800 MHz-bandet till nu uppenbarligen nästan enbart 1800 MHz-bandet poppar det upp både föraviserade och oaviserade(!) nya basar. Förra veckan dök det upp en och i dag ytterligare en vilket allt sammantaget resulterar i betydande kommunikationsstörningar under intrimningen fr. a vad gäller frekventa byten av IP-adresser och gateways där AVM 6840 utgör ett helt oundgängligt  verktyg för att kunna förstå vad som egentligen händer.
En av de nya basarna har sina sektorantenner monterade på enklaste sätt i takmonterade stativ på ett tvåvånings varuhustak. En iakttagelse jag gör är att omedelbart framför en sektorantenn sitter en enkel vertikalpolariserad dipol. Montaget förefaller vara provisoriskt och jag har aldrig sett något liknande förut vid mina besök på basar. Spontan fundering: kan dipolen användas för registrering/mätning av den effektivt utstrålade antenneffekten och bilda underlag för justering av densamma under intrimningen och därmed täckningen inom sektorn ? Någon som sett något liknande ?

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

8

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Har inget  insiktsfullt att säga om dipolen. De kanske använder den temporärt för 4G, det lär förekomma i Tyskland.

I sina senare 4g routrar använder AVM stående lådor med y-profil och luftinsläpp i grenen, stil huawei B593.  På 6820 tog jag bara bort bottenplattan. Adsl routrarna från AVM  borde ha fläkt liksom 6840. Det är ju enkelt att slakta gamla laptopkylplattor.

Tanken med upp och nedvänt Y är väl att det ska bli, eller antyda, en skorstenseffekt. Mådä.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

9

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

jonasolof,

Vilken tillförlitlig router med plats för sim-kort i priskategorin "helst inte över 3000 kr" rekommenderar du om man också vill ha tillgång till 900-bandet? Då går ju AVM 6840 bort. Kan det här vara något ? http://www.lohelectronics.se/kommunikat … A4ste.html
Har sett att den den finns billigare på Ebay.

10

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

6820 från FTS Hennig. Du behöver också ombyggnadssatsen för anslutning av externa antenner. Vid den ombyggnaden kopplar man bort de interna 4G antennerna, Vill man kan man använda små spröt med SMA anslutning direkt på routern.

http://i.imgur.com/0PPgQw6.jpg

Spröten där är för 1800 från tradlost.se. finns även spröt för 900 därifrån. För 800 kan man använda Delocke t ex

Hennig:

https://www.fts-hennig.de/netztechnik/r … -6820.html

Ombyggnadsset:

https://www.fts-hennig.de/netztechnik/r … -6820.html

Jag gjorde hål på översidan av routern för att kunna placera sprötantennerna bättre. Plastbiten som ingår i satsen med hål för två SMA-kontakter gör att kontakterna sitter för trångt. Vitsen är dock att ingen åverkan görs på routern men det struntade jag i.

Det funkar med engelska också till honom. Man behöver ändå få besked om frakt (vilket är billigt). emailadress och tel på kontaktsidan. Det är bara han som har ombyggnadssatsen.Anslutningarna till sierra radio kortet är mycket små och speciella så det lönar sig inte att leta efter dem själv. Det går på några minuter att koppla in anslutningarna (när man väl gjort hålen på 6,5 mm diameter om jag minns rätt). Man kan behöva vrida koaxiaklkontakerna på radiokortet försiktigt för att få bra kontakt. Kollas med den utmärkta antenninställningsfunktionen i routern.

Tektonika routern är säkert bra men betydligt dyrare. VPN funkar bra till AVM också. Det blir en avvägning av vad man behöver. Det är väldigt enkelt att använda 6820 och bra instruktioner finns på engelska m.fl språk. I några avseenden är det en nedbantning från den nu lite gamla 6840 men jag har ännu inte hört talas om någon ny värstingrouter för 4G från AVM. Företaget uppgrader firmware hela tiden och lägger till nya funktioner. samma i 6840 som i de nyare. 6810 är inget alternativ, inte 6842 heller. 

En förnämlig funktion du bara har med 6820 är att den i nätöversikten listar alla celler som hörs på 2G, 3G och 4g oberoende av operatör när du startar upp den (om du valt att se alla "G"). Då ser man vad som finns att välja på. Cell id, operatör, band etc visas för var cell. När den varit igång en stund slutar den lista andra operatörer men lägger till svagare celler från använd operatör. För att ånyo få alla operatörers celler får man göra ny sökning.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

11 Senaste redigerad av Jess (2016-05-19 21:03:15)

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Tackar, det låter ju utmärkt, och tyskan är inga problem. Det som ändå gör mig lite skeptisk till 6820 är avsaknaden av yttre wlan-antenner.

Tektonikan är faktiskt inte dyrare om man tar den från Tyskland:
http://www.ebay.com/itm/TELTONIKA-RUT95 … SwHgVW8S1B

12

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Jag har ingen uppfattning om räckkvidden av 6820's wifi.

6820 har två Wlan-antenner fästa på vardera foten och en tredje i en metallbåge i ena hörnet av kortet. Vill man så kan man ansluta två yttre WLAN antenner istället för de två på fötterna. Den tredje antennen är en kantig metallbåge i ena hörnet av kretskortet.

Alla AVM routrar för adsl har enbart inre antenner och det finns ombyggnadssatser med en kort pigtail till RP-SMA kontakt. Även 6840 har tre wlanantenner varav en yttre som inte går att skruva loss. Men den kan bytas ut till RP-SMA kontakt. Kit finns. De två andra på 6840 kan inte bytas ut eftersom de inte är kopplade med kablar. Tyvärr är det knepigt att öppna plasthöljet på 6840 medan det är lätt på 6820 (en liten torx-mejsel behövs och den medföljer ombyggnadssatsen från FTS-Hennig)

Anslutningen till wlan-kretsarna sker med små koaxialkontakter som dock är något större än de för 4G. Det finns de som sätter  yttre wlan-antenner på adsl routrarna.

Men att ha fyra fem yttre antenner så tätt packade på en liten router riskerar att ge inbördes påverkan och eventuellt störa 4G. I det fallet skulle jag sätta wlan-antennerna ovanpå 6820 och använda ombyggnadssatsens plastbit till att ha 4G kontakterna på sidan för anslutning av antennkablar för att få iväg 4G antennerna från routern. Hittills har ingen brytt sig om att göra den varianten. Får jag tid kan jag göra det, alla pigtails finns.

Det vore för övrigt lätt att kolla wlan-signalstyrka och jämföra original inre antenner kontra yttre med hjälp av android app wifi-analyzer eller inSSIDer för windowslaptop eller AVMs egen app. Sedan spelar mimoeffekterna roll också, de är svåra att mäta annat än med hastighet. 6820 har enbart 2,4 GHz wlan.

Bottom line: det finns lämpliga pigtails med SMA alt RP-SMA att köpa från Tyskland för att fixa optimal antennanslutning för både WLAN och 4G.

Bilden visar WLAN antennerna på fotstöden. de är anslutna med pigtails till små koaxialkontakter på kretskortet. den kantiga metallbågen i överkant är den tredje wlanantennen som sägs förbättra mimoeffekten på wifi avsevärt.


Det finns många ombyggnadssatser på ebay. Ofta säljs pigtails med långa wlanantenner som anges ha 13 dBi gain. So what. WLAN ska vara rundstrålande normalt, även bra för mimo, och då hjälper det inte med antenner med smala lober. Så jag skulle välja kortare wlanantenner. Externa sådana bör dock stråla bättre än de mycket små som syns på bilden. Vanliga pigtails för t ex AVM7390 ombyggnad verkar funka för AVM6820 också. Kontakterna för WLAN och 4G antennerna på kortet är desamma och u.FL verkar passa vilket den vanliga pigtail har.

På bilden är bottenplattan borttagen vilket bör förbättra ventilationen.

http://i.imgur.com/YGftP1h.jpg

Så till 6840. Där sitter två wlanantenner på kortet men det går att ansluta pigtails till testkontakterna och sedan finns det gott om plats att fästa RP-SMA kontakterna, alt att flytta på 4G kontakterna till sidan av routern. Den fast monterade wlanantennen i mitten av baksidan kan bytas ut till en RP SMA.kontakt. Dess anslutning syns  vid metallhöljets övre högra  hörn. Obs kolla längden på de pigtails som behövs, en lång för ena RP SMA kontakten om den ska gå över hela kretskortet. Notera att 6840 har både 2,4 och 5 GHz WLAN så anslutna antenner bör klara båda. 

http://i.imgur.com/mnVGQ2p.jpg



Här är hela routern. Höljet hålls enbart med plastclips som går lätt att komma åt för att lossa. Lättare blir det om man lyser med starkt ljus från ovansidan (liten ficklampa), bänder spärrarna loss från hakarna och stoppar in tandpetare allt eftersom man bänder upp de fem clipsen. Fick göra detta eftersom jag varit klantig nog att stoppa in ett microsimkort i adapter upp och nedvänt och simkortsläsarens små hakar till kontakter fastnade i simkortsadapterns inre kant när jag skulle dra ut simkortet. Drarvman hårt då sabbas simkortsläsaren och routern är förstörd såvida man inte mikrolöder in en ny simkortsläsare på undersidan av kretskortet. Finns inlägg om denna reparation. Nu öppnade jag routern och kunde dra ut simkortsadaptern så långt att jag fick ut microkortet. Sedan tryckte jag ned kontakten som hakat fast med minsta instrumentmejseln genomsimkortshållarens stålhölje som har sex hål motsvarande de sex läsarkontakterna. Halleluja routern överlevde min tabbe.

http://i.imgur.com/7IUov7r.jpg

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

13

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

För övrigt önskas en särskild underavdelning för AVM routrar i forumet.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

14

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Mycket värdefull information här. Har 6820 någon slags ping reboot, alltså automatisk omstart vid avbrott?

15

Sv: Asusproblem och hur öppna AVM 6840 och 6820

Autoping reboot finns inte inbyggt men kan ordnas externt. Har inte kollat alternativen, den här kom upp men är dyr 155 USD.

http://www.digital-loggers.com/autoping.html

Vox Medievalis kan detta med automatiskt linjeövervakning och för det ändamålet har han en annan routerH820 som dock inte ger de mätvärden som AVM levererar. Här är ett av hans många inlägg

http://www.mobilabredband.se/forum/view … hp?id=6300

.

aVM routern startar automatiskt om du ställt in den på automatic connection. Man kommer inte åt routerns webinterface utifrån utan en VPN-länk in i LAN eller möjligen Teamviewer men anledningen till omstart är att något hängt sig och då kanske kontakten är bruten ändå. AVMs routrar är extremt stabila. Min adsl router på Öland behöver inte ens startas om en gång om året, nu har den varit igång sedan förra sommaren utan tillsyn. Kollar anslutna videokameror dagligen och fjärrstyr larm över internet. Även 6820 har redan fått erkännande av vana användare som mycket stabil.

För att verkligen klippa strömmen utifrån behöver man nog en annan kanal, SMS eller en GSM styrd burk.  Alternativt tidur som bryter under natten. Men det har jag inte behövt. Har tre adsl routrar igång i Belgien och Sverige. Ingen permanent 4G uppkoppling men mina 6840 har varit stabila veckovis. 

Däremot har jag varit med om att devolo-DLAN enheter hänger sig och då kan man behöva starta om routern också.

Edit: det går att komma åt routern med https över port 443 förutsatt att operatören inte spärrat den. Min belgiska operatör hade spärrat men det gick att ta bort. Det hjälper ju inte vid lost connection.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.