Ett inadekvat resonemang eftersom behovet av mer bredbandiga antenner för FDD inte har med MIMO att göra. Problemet är detsamma vid SISO, single in, single out. FDD är en duplexteknik. Om vi tar 800 så sänds data ned på 10 MHz bandbredd och upp på 10 MHz. Mellan dessa band ligger en skyddszon på några MHz. Därav följer att antennen eller antennerna ska ha hygglig förstärkning över 25 MHz.
Vid TDD sker kommunikatin upp och ned i olika tidsintervaller och antennen behövet bara ha bra prestanda över 10 MHz. Dessutom finns Tre TDD bara i 2600 MHz området och då med 20 MHz.
Ett betydligt större problem är att antennerna borde stämmas av i förhållande till var inom t ex 800 bandet operatörens block befinner sig (side guard+ 10 MHz + mittskydd+ 10 MHz + sideguard). Några tillverkare i Tyskland ber beställaren specificera vlken operatör kunden har för att sälja en optimerad antenn. På 800 har vodaphone i Tyskland samma block som Telia i Sverige. Tre vet jag inte.
Problemet med allt för smalbandig antenn accentueras om man vill uppnå hög förstärkning genom att lägga till avstämda parasitära element som i yagi-antenner. Selektiviteten ökar med antalet element. Det går att med olika tekniker ändå göra yagin mer bredbandig men då till priset av läggre max gain.
Mobilmasternas antenner har inte det här problemet eftersom de består av stackade dipoler utan parasitära element.
Flata panelantenner som den jag föreslog har också ringa problem med bandbredd.
I din situation blir problemet med bandbredd av liten praktisk betydelse. Försök att få upp antennen högt och fritt, utan plåttak eller reflekterande yta framför. Och jorda mast och antenn för åskskydd.
Bäst är om man kan mäta in sig med avseende på SINR, förhållandet mellan signal versus interferens + brus. Det kanske visar sig att man har bra signal redan med antennen på väggen.
Behöver du gå upp i prestanda och pris så är följande steg 12 dBi panel från wimo.de och till sist den stora 15 dBi panelantennen också från wimo.de. Alla nämnda är dubbelantenner för MIMO.
Om man har så höga krav att man vill köra Carrier Aggregation fallet enbandsantenner bort och kvar blir då i praktiken enbart logperiodiska. Här kommer man som högst till 11-12 dBi. Farten i länken beror på SINR. Man kan mycket väl tänka sig situationer då det blir bättre fart med enbandsantenner, pga bättre gain SINR än med Carrier Aggegation vid lägre gain och SINR. För distansbruk som i skärgården kan man bortse från Carrier aggregation. SINR rules och därmed de routrar som visar SINR och de antenner som har bra riktverkan/förstärkning.
PS jag köpte 1990 en 17 elements yagiantenn från tillverkaren Allgon för att använda på 450-bande. Antennen är märkt enorma 380 till 470 MHz... Den drivande dipolen är modifierad i ändarna. Reflektorn är en pkatta av plåt. Direktorerna är 12 mm alu-rör. Vilken förlust som definierar frekvensområdets ytterkanter är inte specificerat men det "borde" vara 3 dB.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.