1

Tråd: Samsung S6 service mode

http://i.imgur.com/3BLDpma.jpg

Fick möjligheten att kolla service mode på en samsung S6 som nås med kod *#0011#, stack 1. Stack 2 fungerar inte.

det går inte längre att bestämma vilket LTE band telefonen ska mäta på men samsung har lagt till en del info som inte fanns tidigare

Nyheterna är att RI, rank index, visas vilket är telefonens besked till basen huruvida luren kan ta emot två separerade dataströmmar via MIMO eller enbart använda diversitet. Vet ej vad TBD står för m u a To be decided...

Max RI means "No Correlation between the antenna", "No interference to each other", "Best Performance".

For example, in case of 2x2 MIMO, the RI value can be 1 or 2. When the value 2 in this case means "No Correlation between the antenna", "No interference to each other", "Best Performance". If the value is 1, it implies that the signal from the two Tx antenna is percieved by UE to be like single signal from single Antenna, which means the worst performance. I exemplet ovan är RI 2, dvs MIMO fungerar pga good signalseparation över antennerna.

Dessutom visas om CA, carrier aggregation används. Här är det none.

Dessutom visas skillnaderna mellan de två mottagningsantennerna, här 2 dB. Vilken nytta man har av det är oklart men det bör väl löna sig att placera sig och telefonen så att diffen minskar.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: Samsung S6 service mode

Intressant med TBD, har aldrig sett det i en telefon men ser två möjligheter med tanke på dess sammanhang.
TBD kan vara Transport Block Data, en del av den header som föregår dataströmmen, och som beskiver efterföljande inehållet. TBD är en del av MAC PDU där RI finns med.

Alternativet som jag tror mer på är att det är Ranking Indikator för UL och där DL nu anges till 2. UL RI har ingen funktion ännu, då RI enbart används att från basen tala om vilket data-format telefonen kan vänta sej, DL.
Därav är det korrekt att beskriva UL RI som "To Be Decided", för det är vad som står i nuvarande protokoll, man vet inte om den kommer till nytta, vi väntar att bestämma.
RI är en värdering av av hur bra signalen är in på telefonens sämsta LTE-antenn relativt hur stor antenn-isolationen är.
Hög antenn-isolation krävs för att ge diversitetsvinst, så de bägge antennenerna som sitter i telefonen med några centimeters avstånd ska ha dålig kontakt med varandra.
Samtidigt som bägge anterna ska ha bra kontakt med basstationen, ska de ha så dålig inbördes förbindelse som möjligt (isolation).
Designkravet ligger ofta på 6-10 dB i en telefon och när isolationen sjunker till ca 4 dB är det ingen hastighetsvinst att ligga kvar på dubbla data-strömmar.
En exempel-anledning till att isolationen kan sjunka är att man befinner sej i bil med massa interna reflexer.
Det  är en inte helt enkel balansgång som kostat ett och annat grått hårstrå när man designar sådana antenner att få antennen att vara effektiv mot basstationen men ineffektiv gentemot en antenn som bara sitter centimetrar bort.
Givetvis finns isolations-kravet även på basstationens antenner, men där finns oftast bätttre med plats för antennerna att få till isolation så det är telefonens antenner som blir helt avgörande.

Det är svårt att skapa riktningsdiversitet i en telefon så i första hand är det polarisations-diversitet, där man kan skapa polarisations-skillnader genom välja inbördes avstånd på huvud-PCB samt designa antennerna med innbördes olika impedanser.
Antennens fysiska utformning eller rotation spelar mindre roll för isolationen, om det är antenner av typ monopol, dvs  hur man än vrider på antennen så kommer halva antenn-strukturen (jordplanet) delas med den antennn man försöker isolera sej från.
Lyxen att skapa isolation med hjälp av skilda polaristionsplan typ vinkel-vridna dipoler får inte rum i en mobiltelefon.

3

Sv: Samsung S6 service mode

OK, intressant med RI för upplänk, då måste sändning ske över två antenner från telefonen antar jag. Vilket inte sker än.

Här är en till screenshot, från en amerikansk S6.

http://i.imgur.com/SvEALjN.png

Bilden postades med den här kommentaren: Also the ServiceMode is unmatched in commercial UE. It's always had lots of details, but now it reads LTE Rank Indicator, RSRP Antenna difference, VoLTE bitrate, etc.

Jag finner ingen info på nätet om ANT RSRP DIFF och dess funktion i service mode. Värdet ändras ständigt om man flyttar telefonen.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

4

Sv: Samsung S6 service mode

Kanske dessa två länkar kan bidra med mer information i ämnet:
https://hazimahmadi.wordpress.com/2011/ … nt-page-3/
http://www.rfwireless-world.com/Termino … -RSRQ.html

5

Sv: Samsung S6 service mode

Sambanden mellan RSRP, RSSI, bandbredd, antal bärvågor och RSRQ är lätta att finna.

Här är en diskussion om hur SINR påverkas av trafik bl a

http://www.academia.edu/8902974/Soc_Cla … te_Content

Det nya i S& var ANT RSRP DIFF. Varför detta i och för sig logiska värde fått plats i Service menu kan man undra. Är det bara skillnaden mellan ANt0 och Ant1 i absoluta tal? Man kan väl knappast sluta sig till kanalseparationen bara grundat på diffen?

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

6

Sv: Samsung S6 service mode

Jag känner inte till någon smartare uttolkining men gissar lite hej vilt vad man egentligen menar:

För RSRP ingår sträckförlusten, dvs det inkluderar även antennernas effektivitet.
Att lägga till ANT till RSRP borde vara meningslöst eftersom det inte ändrar något. Det blir kaka på kaka.
ANT RSRP DIFF är därför onödigt krångligt som uttryck.

ANT RSRP DIFF skulle nästan lika gärna kanske kunnat skrivas som ANT RSSI DIFF eftersom skillnaden borde bestå oavsett antal subcarriers så länge det finns tillräcklig signal-nivå ovan brusgolvet. Det är alltså inte ens kanalseparation inkluderat i uttrycket.

Rimlig variation vid normal funktion av ANT RSRP DIFF borde vara +/-10 (dB). Högre värden kan man kanske få genom att t.ex. skärma av en av antennerna genom att täcka över en hörna av telefonen med fingrar och hand och lägsta negativa värdena genom att täcka över den andra antennen. Skulle medelvärdet var större än 7-8 dB är det inte bra, om det inte har naturliga yttre orsaker typ att ena antennen varit avskärmad.

Trots hög ANT RSRP DIFF så behöver det inte påverka överförd bitrate sålänge RSRP är ok hög.

Om min uttolkning stämmer så har ANT RSRP DIFF har inget direkt med RI eller antennisolationen att göra.
En handpåläggning på telefonen borde åtminstone delvis kunna avgöra om detta stämmer.

Då LTE följer något som ska vara relativt standardiserat även i dess förkortningar och uttryck så borde något kunna hittas på www.3gpp.org, men det brukar ta tid att hitta då sökfunktionen är dålig.


Enligt rykte så har S6 betydligt sämre antenneffektivitet än t.ex. S4, på de lägre LTE-banden, vilket i så fall borde synas på RSSI/RSRP.
Bara en tanke, men då du brukar ha tillgång till många olika telefoner och jämför data, är detta något du noterat?

7

Sv: Samsung S6 service mode

jag tror inte heller att det handlar om separation utan helt enkelt den RSRP nivå som mäts på respektive antenningång, Ant0 och Ant1. MIMO kan vid behov fungera så att en del av en kanal kan föras över via den antenn som tar emot den andra kanalen. Det är inte RSSI som mäts för respektive kanal utan referenssignalernas styrka. Basen delar upp kanalerna med angivande av RS0 och RS1. Så vad är det AVM6840 mäter på respektive antenningång. Referenssignalernas styrka? Vet ej. Och vad är det Samsung mäter? Vet inte heller. Åker man på LTE mässa kan man få besked för Samsungs telefoner används ofta av proffsföretag som Rohde & Schwartz. De löder då på fasta anslutningar till testkontakterna för antennerna. Det kan göra det åt eventuella intresserade för ca 2000 kr.

Ja jag hade många telefoner, bl a två Samsung S4  och en Nokia Lumia 920 men gömde dem på stället i Sverige så väl att jag nu inte hittar dem...  Har ingen Samsung 6, bara Iphone 6 plus.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

8

Sv: Samsung S6 service mode

Här är en genomgång som även tar upp obalans mellan kanalerna. Dessvärre ligger LTE på den här nivån av komplexitet

http://www.keysight.com/upload/cmc_uplo … E_MIMO.ppt

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

9 Senaste redigerad av E Kafeman (2015-09-03 04:11:29)

Sv: Samsung S6 service mode

Det är inte RSSI som mäts för respektive kanal utan referenssignalernas styrka

Det är när man plockar in nyckelordet ANT som jag inte får ihop det.
Subkanalerna finns inte tolkningbara som antenn-egenskap. Därmed är inte ANT RSRP kvantifierbar i detta steget.

RSRP är en demoduleringsgrej som finns först flera steg bakom antennen. RSSI är mätbara signalnivån i det passband som syns vid mätning på antennen, inkl. intereferns och brus.
Det är mät-tekniskt stor skillnad då RSRP mäter på identifierade subkanaler först när brus och intereferns räknats bort men inkluderar per definition antennens effektivitet.

Det är därför uttrycket ANT RSRP blir kaka på kaka enligt min logik, RSRP som uttryck innehåller redan antenneffektivitet varför att sätta etiketten ANT ytterligare en gång blir konstigt. Det är ungefär som utrycket CD-skiva vilket också är kaka på kaka.

För RSRP DIFF (utan ANT) finns ett annat problem som gör detta uttrycket felaktigt.
RSRP är enligt standard definierat som medel signal av alla diversitetsvägar.
För att kunna mäta DIFF måste något finnas något värde att förhålla sig till, vilket inte finns angivet i uttrycket.

Det är därför stor skillnad på uttrycket ANT RSRP DIFF till skillnad från ANT RSSI DIFF, då det senare är korrekt och mätbart mellan t.ex. två antenner, men det första uttrycket innehåller flera felaktigheter.

Nu finns det faktiskt en 3:e möjlighet vad ANT RSRP DIFF kan stå för. Det har då inte att göra med de interna bägge antennernas inbördes förhållande utan något som kallas PUSCH power(diff) och PUSCH diff-mcs och används i Q-RxLev och triggfunktionerna ax samt bx-offset där x står för ett nummer motsvarande ett antal olika trigg-funktioner specade i LTE-standarden.

Ett exempel kan vara att basen säger till användarenheten (UE) hur kraftigt den måste sända enligt delta-mce i PUSCH-headern. UE har en begränsad max uteffekt så blir avståndet för långt så klarar den inte att leverera alltför hög nivå. Skillnaden mellan önskad och faktisk nivå blir då ett diff-värde som om det överskrider vissa värden triggar olika funktioner, såsom att öppna för möjligheten med handover till en annan cell med mindre sträckförluster.
I detta fallet är det RSRP som kvantiseras, inte RSSI, men begränsande egenskaperna är i första hand på RF, innan evt RSRP kan beräknas, dvs den del som styr resulterande RSRP-nivå enbart för antenn och första steg i radion, inte evt efterföljande demodulering och förstärkarsteg som också kan regleras. Utryckets ANT-del specificerar då att det är en sub-del av det som påverkar RSRP som avses. I denna subdel finns antenn+radio gain-inställningen samt variationsområdet för reglerad uteffekt.

Skillnad mellan faktiskt RSRP (i bägge riktningarna) och önskat RSRP-värde ger en relativ DIFF.
Så långt möjligt försker UE reglera detta diff-värde till 0. Att det sedan inte visas som 0 ens inom reglerområdet beror på att man även lagt in viss hysteres i regleringen typ som för A3-triggern.

Som exempel på vad dessa ax och bx triggar sysslar med normalt så definieras nivån för handover-triggen A3 som: RSRP(alternativ cell) > RSRS(nuvarande cell) +a3offset + "a3 hysteres" – "cell-specifik offset".

Trigg A3 blir "sann" om t.ex. en ny cell dyker upp som blir starkare med viss offset-nivå. Då öppnar triggen A3 för ett cellbyte, men det är inte säkert att det sker, då det finns fler triggrar som först måste uppfyllas.
A3 hysteres är ett fast värde. Det ät troligen fritt att sätta av den som designar mottagaren, viken kan göra enheten mer eller mindre nervös när det finns flera jämnstarka celler att välja på.

Det är då något i stil med a3offset, eller egentligen värdet PUSCH power, som då eventuellt presenteras som RSRP ANT DIFF.

Om denna 3:e uttolkning stämmer kan det kollas om visade diff-siffror verkar följa detta mönster. I princip ju svagare total signal när man närmar sej ytte gränsen för förbindelse, ju större diff från önskat värde rapporteras som DIFF i testfönstret som negativt värde. Även motsatsen borde visas om man är extremt nära bas-stationen så att mottagen och sänd möjliga regler-nivå överskrider vad som behövs för att få hygglig RSRQ vilket då borde ge +värden.

Interna diffen mellan antennerna ska då inte märkas nämnbart, t.ex. om man täcker ena antennen så kan värdet ändras max 3 dB.

Det finns ett problem med att läsa extrema RSRP-värden, vilket skulle kunna inträffa om man ska läsa värden utanför egna reglerloopens arbetsområde, då de flesta radio-chip har medvetet kortad skala för RSRP relativt RSSI. RSRP är begränsad av standard till  -47 -  -130 eller något sådant, men antar att man i så fall löst detta på något sätt.

Uttrycket ANT RSRP DIFF smakar fortfarande lite tveksamt men det blir med ovan uttolkning åtminstone tekniskt något vettigare, fast min åsikt är att det hade varit bättre att man skrivit "mcs-diff" eller PUSCH power diff då det finns förklarat i standarden, istället för att hitta på egna uttryck.

Tyvärr har jag inga kontakter inom detta området på Samsung som jag kan fråga om en förklaring även om jag har en del andra kontakter fast mer på antenn-sidan.
Har i forntiden haft en arbetsgivare som designade ungefär 30% av Samsungs telefon-antenner.
Samsung anlitar alltid tre olika antenn-design-företag parallellt för att minska risken ifall något händer, så därför dessa 30%.

Sysslar numera uteslutande mer udda små-antenner. Senaste produkten kanske intresserar.
Det är ett sväljbart mät och video-piller som kan ersätta gastroskopi.
Mitt bidrag till detta piller är en 3,2 mm hög antenn som har tre elektriskt skilda lödpunkter inom 0.45 mm samt ett antal komponeter som var och en är 0.5 mm långa med en lödpunkt i var ände. Det är enbart mikroskop-jobb.

Yttre antennmätsträckan består av vätskor som simulerar RF-egenskaper för olika kroppsvävnader och vätskor typ blod & syror.

Ska man löda in antenn i en modern mobil får man ta fram lite större verktyg än de jag använder nu, då mobiler, även om de kan verka trånga, har en bra bit kvar innan de blir fullt så kompakta som t.ex. sådana här video-piller.

Jag höll faktiskt en kurs för en vecka sedan som handlade om RF mätteknik.
En av grunderna i dessa sammanhang är hur man löder in testkablar i mätobjekt utan att påverka antennegenskaperna. Om det är antennens egenskaper man vill mäta på så blir det ju inte så bra att löda in en mätkabels skärm som ett förlängt jordplan på ett redan antenn-kritiskt jordplan.

Har själv nästan inga instrument från R&S då de är för dyra för mej. Förr var kvaliteten det som gjorde deras högre priser motiverade men många inklusive Agilent/Keysight har numera stora marknadandelar med i princip lika stabila och modulerabara signalgeneratorer för test och design. För kommunikations-mätning så föredrar jag Anritsu men den jag har är bara 3G-specad vilket iofs duger för mina behov.
Anritsu ligger åtminston vad gäller operatörs och produktions-mätning före R&S numera. Anritsu var den första med GCF-godkänd komplett RF test-platform (ME7873L) och tror de nu är störst på denna marknaden. Kostar dock betydligt mer än min motsvarande mätplattform.
Sedan kommer kineserna med stora kliv även på instrument-sidan. Det tar kanske några år till men det gick fortare än många räknat med vad gäller kines-tillverkad operatörs-utrustning för LTE som nu konkurrerar världen över.

10

Sv: Samsung S6 service mode

Tack för funderingarna och rapporten om allt mindre gastrointrotestinala radiosonder.

Att uttrycket skulle ange ett värde som relaterar till handover låter plausibelt. Frågan är då varför de visar det i den lättillgängliga servicemenyn.

Swiss Qual är ett företag knutet till R&S. Det är de som använder samsunglurar för test, då med egen firmware och inlödda antennanslutningar. Jsg har några visitkort från diskussioner på mässor. Kanske att de kan svara på innebörden av det kryptiska uttrycket. Korten ligger en månad härifrån, får bli i höst.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.