Som konstaterat ovan har AVMs mobilroutrar ingen WAN-ingångsom man kan ansluta till mediaomvandlare för fiber. Däremot kan adsl-routrarna 7390 och 7490 använda LAN 1 porten som WAN-port även för fiber om man ställer om i access-inställningarna.
Voip går bra att använda i både mobilroutrarna och adsl-routrarna. De avancerade AVM 6840 (LTE) och 7390, 7490 (adsl) har många telefonifunktioner: inbyggd telsvarare, inbyggd fax som både sänder (dokumentet hämtas från ansluten dator eller skrivs på användarsida) och tar emot (och därvid lagrar i usb-sticka eller skickar vidare som pdf på t ex gmail).
Analoga linjer kan anslutas eller så kan ett par analoga telefoner anslutas för att användas på voip. På adsl-routrarna finns tre telefoniportar, på 6840 en. Dessutom finns inbyggd dectbasstation som jag anslutit till en AVM dectlur. Även andra fabrikat kan anslutas över dectbasstationen i routern. På så vis sparar man fysiska RJ11-portar. För android och ios finns appen AVM FON som medger att man ringer över wifi och sedan voip eller via ansluten analog linje. Varje ansluten lur eller smartphone får individuella settings som talar om hur den telefonen ska användas vid uppringning och svar. Vidare kan rena IP-telefoner anslutas och då är den telefonen i sig ett svarsställe. För övriga gäller att routern är svarsställe för den abonnerade voiptjänsten.
Vid installation av voip är det bra att börja med wizard som hänvisar en till inställningarna för enskilda nummer. Där kan man sedan lägga in anslutningsuppgifter för ett eller flera voip-konton.
Från sin voip-leverantör får man inloggningsuppgifter som i fallet voicetech.se kan vara ett eller flera användarnamn beroende på hur många svarsställen man vill ha. Varje användarnamn har sitt lösenord och ett särskilt authorization-nummer som i voicetchs fall är samma som användarnamnet. Sip-serverns adress läggs in under Registrar. Notera att i fallet AVM ska man lägga in authorization numret på användarnumrets plats. Stun-server har jag inte behövt lägga in, annars är det stun.voicetech.se. Jag har nu flera svarsställen inprogrammerade på ett par routrar och ett par mobiler. Numren har jag lagt in som kompletta internationella nummer utan lands-eller regionkod
Både android och iphone kan anslutas till voip över två vägar, antingen med appen AVM FON som går över wifinätet till routern eller via telefonens egna voip stack. I det senare fallet kan telefonen trassla och tappa sip-registrering då den flyttas. Bätte då att anslutaöver wifinätet aom hålls uppe av router och flera accesspunkter. Routern håller registreringen, luren byter wifi-ansluning.
Jag har nu fått till voip på 6840 och 7390. På 7390 finns även en fast faxlina inkopplad. Jag har också anslutit en fritzfon dect till dectbasen i routern och en fristående dectbasstation via analog port som används för voip. Det är en long range dect där luren har extern antenn och är vattentålig, Motorola O201. Tysk eller internationell 6840-router går lika bra. Inställningssidorna är samma för 4G routern som för adsl-burkarna. Det går naturligtvis att ansluta via ATA-boxar också som Vox medievalis har gjort enlig diskussion ovan. Routern 6820 som även tar 3G är inte förberedd för voip tyvärr. Då får man använda ATA-box.
För den fiberinstallation över IP Only som är på gång kommer jag nog att som router använda AVM 7490 alt. befintlig 7390 ansluten direkt till mediaomvandlaren. I dessa routrar finns också TV-utgång som alternativ användnng av två LAN-portar. Men de är nog avsedda för subnät med VLAN vlket IP Only inte använder längre i sitt nät.
Adsl/vdsl-routrarna 7390 och 7490 kan alltså anslutas till fiber över LAN-port 1. Dessutom kan mobilt bredband fås som backup över USB-port på routern. Vanliga usb-stickor funkar men man kan också ansluta mifi routrar som ZTE MF93D eller MF910 över usb med tethering. Då blir det dock dubbla nat, inte så bra för voip om man inte ordnar port forwarding i den anslutna mifin eller kör DMZ vlket går. Andra 4G routrar än mifis bör kunna ställas in så att man undviker dubbla nat.
Så nu ringer jag ut från Rwanda och svarar med mitt porterade gamla fasta Ölandsnummer. Fax kommer in via adsl-linans nummer till en 7390 i huset i Belgien och skickas vidare med email. På Öland läggs faxlinjen ner när fibern kommer. Det går naturligtvis att portera ett faxnummer till IP-telefoni också och fortsätta ta emot i routern. Vill jag skicka fax från 6840 i Rwanda lägger jag bara in de uppgifterna och anger det belgiska faxnumret som avsändarnummer.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.