Tele2 får STORA KALKONPRISET för sin version av Huawei B 593:
De brister som funnits från början har inte åtgärdats såsom t ex skett hos Telia som infört manuell växling yttre och inre antenn. Tele2 har med sin morbida automatiska omkoppling med ledning av huruvida två externt anlutna antenner har noll ohm i motstånd mätt med likström åsamkat kunderna maximalt trassel utan att ens nämna detta i manual eller på hemsidan. Den " avancerade" manual, konfidentiell enligt Huawei, som finns på hemsidan har version 01 och kom i juli 2011. Här nämns inget om antenner eller de uppgifter som fås fram för trådlös anslutning, inte heller nämns antenn "i byggnad" eller externt.
Att routern inte kan fås att låsa på 900 eller 2600 är ytterligare en brist. Vidare anges det band routern verkar på endast genom en angivelse av bandbredden där de två alternativ jag sett är 20000 kHz alternativt 5MHz där 900 bandet torde vara det senare, vilket innebär att telenor och tele2 delat upp det bandet i var sitt block. I så fall kan 900 inte ge samma fart som 800 hos Telia, vare sig upp eller ned. Självklart visas inte open eller closed loop Mimo, för routern har designats att som bäst använda diversity.
Prioriteringen mellan band verkar vara med 4 G 2600 i topp och sedan 900. 2600 prioriteras även om signalvärden och fart är sämre än de som kan uppnås på 900. Någon möjlighet att låsa på 900 ges inte.
Det fysiska utförandet med antennanslutningarna i gropar avskräcker också från försök att skruva fast SMA-kontakter. Kravet att anslutna antenner ska vara dc-kortslutna uppfylls inte av rundstrålande sprötantenner eller patchantenner som är vanliga för 3G. Inte ens Poyntings 14 dBi panelantenn för 3G är dc-kortsluten, den är därmed ej användbar.
Det är först mer avancerade, stora och dyra antenner som mimo qubical quads, yagis och logperiodiska som är dc-kortslutna. Men det finns t ex proffsyagis som inte är dc-kortslutna för det beror på matningen av det drivande elementet. Är dipolen inte vikt utan impedansanpassningen sker med gammamatning är antennen inte dc-kortsluten.
Tack vare Loh Electronics motståndsadaptrar kan man få routern att koppla över till extern antenn även med t ex en magnetfotsantenn, dock obekant med vilken effektivitetsförlut. Två adaptrar kostar 500 kr. Oavsett vilken antennlösning som väljs är en kostnad på ca tusen kronor oundviklig.
Här har alltså ett några optimerare på tele2 suttit och kommit fram till att just en sådan här router blir bäst ur cost/benefitsynpunkt för företaget för kunderna ska inte ha möjlighet att surfa för snabbt och belasta nätet. Tillsammans med på området förfarna kineser censurerar man bort all information som kan väcka tankar på andra möjligheter. Dessutom har man lagt in tekniska hinder för att kunderna ska kunna förbättra sin uppkoppling. Avsikten lyser igenom: låt oss kränga vad som passar oss men inte kunderna. Glappet döljer vi med reklam.
Eftersom optimeringsanalysen fortfarande gäller har Tele2 inte fegat ur som Telia vilka ändrat i firmware till manuell antennomkoppling i teliabersionen av B593. Dovado kan nu styra huawei-modem till att låsa på band. Optimerarna på tele2 förefaller inte benägna att gå kunder som skulle ha nytta av detta till mötes.
Varning för att köpa kinesiska bilar. Det går inte att byta till vinterdäck för partiet har bestämt att sådant behov inte kan uppstå. Snöar det likväl, så gå! Likadant är det med Tele2s 4G nät. Bry dig inte om dålig fart, använd då vårt prisbelönta 3G nät!
PTS borde ha en konsumentupplysning! Kunderna bör veta om att bredbandsroutrar kan utformas åt operatörer så att prestanda sänks i syfte att öka nettovinsten per kund.
Tele2s B593 router bör liksom telias version förses med manuell antennomkoppling via webinterfacet. I routern bör tydligt anges vilket frekvensband som används. Användaren bör kunna låsa routern till önskat 4G band. Informationen om uppkopplad cell, använt band och aktuell RSRP och RSRQ bör kunna uppdateras momentant via webinterfacet så att man kan rikta in t ex en mimo panelantenn.
Att sedan routern är påvert utrustad vad gäller port forwarding, vpn, fjärråtkomst mm är saker som en presumtiv köpare kan ta ställning till genom den iögonfallande förmätet såsom "avancerad" karaktäriserade manual från huawei som finns på tele2s hemsida. De för användaren kritiska bristerna mörkas i bruksanvisningen.
Man kan vidare fråga sig varför kunderna såsom modem erbjuds E398 när E392 är ett nyare och mindre strömkrävande modem. Mig förefaller ett upplåst E392 och en router för insticksmodem vara ett bättre val för den som pga täckningsförhållanden är hänvisad till Tele2. Med telenors dashboard för E398 använt för E392 och t ex dovao firmware 6.1 som medger låsning på band har användaren både tillgång till signaldata och möjlighet att låsa på band. Jag kan inte se någon egenskap skulle ge B593 eller E398 företräde framför annan utrustning för den som vill använda 4G. Ett billigt pris bör inte förleda kunder att välja fel och binda sig. Noteras bör vidare att B593 hittills inte går att låsa upp utan man får invänta att bindningstiden gått ut. Möjligen går det att flasha om routern till telias firmware men då måste man antagligen också byta leverantör.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.