Tråd: Macab Pro5000 och diskussion om logperiodiska antenner
Är det någon som provat denna antenn eller har någon uppfattning om hur kass den är?
/danne
Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig.
MobilaBredband.se © Störst på Mobilt Bredband sedan 2007 » Antenner och vågutbredning » Macab Pro5000 och diskussion om logperiodiska antenner
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera för att svara
Är det någon som provat denna antenn eller har någon uppfattning om hur kass den är?
/danne
Skulle den vara bättre än Poyntings logperiodiska?
Nej, frågan är hur dålig den är?
/danne
Subjektivt eller grundat på mätdata? Finner du mätdata inkl polardiagram, frekvensgång och SWR för antennen?
Undvik att köpa antenner för vilka tekniska data inte visas såvida de inte är jättebilliga. Men de billiga får man vara beredd att rätta till i kabelanslutningar, impedansanpassning osv.
Jag köpte den i första hand till 3G, 900 och 2100 banden, men nu använder jag den till 4G på 800, och är uppkopplad till en mast med nästan fri sikt som ligger 6,5 km bort, jag får följande värden:
RSSI (dBm): -71 Tx Power: 16
RSRP (dBm): -101 TAC: 2DB4 (11700)
RSRQ (dB): -8 Cell ID: 02ACE414 (44885012)
SINR (dB): 22.4
Om det är bra eller dåligt med denna antenn vet jag inte men jag ör nöjd då det ger dl på ca 45 och ul ligger på knappt 20
Köp inte antennen hos Kjelle finns andra firmor som är en hundring billigare
http://www.elgrossisten.se/4g-antenn-pr … g-gsm.html eller http://www.24.se/antenn-4g-pro5000-p-26 … ricerunner
Ja det är normala värden för DL och UL när du har SNR 22,4.
Finns inte ett pip om antennens egenskaper hos Macab utom dravel att den vore framtagen för skandinaviska 4G nät. De är väl desamma i hela Europa för fanken - och i Ryssland med för den delen. LTE 900 åker med ändå.
PÅ 24.se finns följande:
Frekvensband: 698-960MHZ/1700-2700MHz
• VSWR: <1,7
• Impedans: 50Ohm
• Förstärkning: 11 dBi +- 1 dB
• Polarisation: Vertikal
• Öppningsvinkel H: 60/55 grader (+-8 gr)
• Öppningsvinkel V: 50/45 grader (+-5 gr)
• Fram/back: >21 dB
• Max Power: 100W
• Anslutning: SMA-male
• Skydd: DC-jordad
• Mått: 445x210x70 mm
• Vikt: 0,75 kg
• Vindklass: 150 km/h
• Montering: För maströr 30-53 mm
• Material i hus: UV skyddat ABS
• För maströr: 30-53 m
Lite märkligt att denna antenn bara är hälften så lång som andra logperiodiska antenner med angivna 11 dBi förstärkning (Poynting A0092, Wittemberg). Så det kanske är några dBi lägre.
24.se har ju en del intressanta produkter. :-) Vad sägs om denna?
Ok, en som har testat.
Det är klart svårt att avgöra utan jämförelse med andra "kända" antenner på samma plats.
Förstärkningen de anger tror inte jag heller på pga. måtten. Men den ser ganska välbyggd ut för priset, samt att fästet medger både tiltning och vinkling i t ex 45gr utan modifiering.
/danne
eftersom Daniels ironi kanske inte är uppenbar drar vi de angivna egenskaperna:
Antenn för 4G nätet.
25dBi förstärkning.
Passar till 791-821MHz / 832-862MHz / 1710-1785MHz / 1805-1880MHz / 2500-2570MHz / 2620-2690MHz
Koppling: SMA hane
Längd på antennen: 20.7cm x 7cm x 3cm
Sugkopp
Vikt: 136gram
Kabellängd: 2 meter
VSWR: <=2.5
Gain: 25dBi
Polarization type: Vertical
Radiation: Omni
Maximum input power: 10W
Input impedance: 50 ohms
Det är en vertikal antenn som är 21 cm hög. Förstärkningen är således mer än en dBi per cm. Och den klarar alla band!!!
Pris endast 199 kronor
vilket blir 8 kr per dBi istället för de 80-100 kr per dBi som bra och dokumenterade antenner brukar kosta.
Gu va fint att det finns idealistiska firmor som säljer prisvärda antenner till folket.
Antenner är den nya snake oil. Wikipedia:
Snake oil (svenska: "ormolja"), är en engelskspråklig benämning på undergörande medicin. Begreppet används som en metafor för överdriven och bedräglig marknadsföring som påstår sig komma med en revolutionerande lösning på ett problem. Fenomenet är särskilt vanligt inom områden där man vetenskapligt inte enkelt kan vederlägga påståenden, som antirynkmedel, ljudförbättrande manicker och hälsokurer.
Och antenner...
DanielG är distributör för Poyntings antenner (Communica.se) vilka har ordentlig dokumentation och ligger i en prisnivå där det finns konkurrens från andra fungerande antenner.
Visst är det mycket snake oil vad gäller antenner och den antennen med 25 dBi, är nog bland de giftigaste jag sett.
Särskilt utsatt för sådana antenner blir de antenn-köpare som inte kan verifiera att de får den prestandan som de tror sej köpt. Därför ser prestanda siffrorna helt olika ut för snarlika antennkonstruktioner för de antenner som säljs till nätooperatörer militärer och mätlab jämfört med de som säljs till vanliga privatpersoner.
Det är ett konkurrensproblem. Även relativt seriösa antenntillverkare måste sockra data för att ha chans att hävda sej mot noname antenner.
Den större antenntillverkaren tar fram en ny antenn:
Teknikern som mäter antenngain väljer ut bästa mätserien för en antenn under utveckling som skickas till sälj och maknadsavdelningen.
Marknadsavdelningen interpolerar data och avrundar positivt uppåt för att reklambroshyren ska se bra ut.
Slutligen serieproducerad antenn ligger något under de mätdata teknikern förmådde uppnå med utvecklingsexemplaret.
Vill det sej illa skiljer sej serie-antennens faktiska data från broshyrens data med flera dB.
För noname tillverkaren:
De kopierar måtten från den kända tillverkaren mha av en trasig tumstock. Någon miljon-dollar mätresurs har man inte.
Inte heller finns någon utvecklingavdelning eller ens någon som kan/vill verifiera serieprodukten då det bara fördyrar.
Man kopierar även den kända tillverkarens mätdata-broshyr som redan är sockrad, men adderar någon dB ytterligare för säkerhets skull.
Kostar sedan någon generalagent på att ge antennen ett "namn" och firma-etikett (jmf. Biltema, König, Jula som har produkter i eget namn), ja då blir det ny- översatta broshyrer med lite polerade data för att antennen ska framstå som unik.
Slutligen hamnar antennen hos någon mindre svenk återförsäljare som inget vet om antenner men ärligt uppger det som står i databladet i sin egna reklam.
Om man tar hänsyn till att många antenn-kopior är kopior av andra kopior så kan uppmätta data ligga många generationer tillbaka och datablad och faktisk antenn-typ kan ha förväxlats några ggr och misshandlats fram och tillbaka i Google translate. Databladet är då utan egentligen värde mer än som "konsumentupplysning" till slutlig konsument.
Men man kan relativt enkelt avgöra om antenn-data är rimliga då antenner lyder under fysiskt rätt enkla lagar.
Det finns ingen super-antenn med något dolda trix som kan göra den outstanding. Grundprinciperna för dagens antenner har inte ändrats de senaste 50 åren och inga nya antenntyper har uppfunnits.
Antag att man vill veta om en viss logperiodisk antenn har ett rimligt gain uppgivet. Finns lite fysiska grunddata såsom antal pinnar och yttre dimensioner så kan man beräkna max möjligt gain själv på 10 minuter med penna och papper.
Börja med att titta på figur 3 på sidan http://glendash.com/Dash_of_EMC/Log_Per … riodic.htm
Där kan man läsa ut att optimerad ideal logperiodisk antenn för måttliga dimensioner planar ut kraftigt vid antenngain över 10,5 dBi. För att uppnå högre gain krävs att många pinnar även för en begränsad frekvenstäckning. Det är rätt enkel mattematik som går utläsa från diagrammet hur många pinnar det går åt för att täcka t.ex. från 600 MHz till 3 GHz för given gain. Antalet pinnar förhåller sej alltså till frekven-spannet och gainet.
Frekvens-spannet räknas i propotion mellan i högsta och lägsta frekvens. Exemplet 600-3000 ger ett ratio på ca 1:6.
Har sett anonser på antenner som klarar detta span på 11*2 pinnar och gain över 10 dBi samt med total bom-längd under 1,5 meter. Man vet då att det är två helt skilda saker, antennens prestanda och texten i databladet.
Kan vara intressant att jämföra med en militär antenn. Poynting har t.ex. antenner som vänder sej till militärer.
En av dessa är LPDA-A0064 vlken täcker 389-470 MHz med nära dubbelt så många pinnar (2*19) som antennen nämnd ovan och frekvens-spannet är endas 1:1,25. En sådan antenn har alla förutsättningar att lyckas bra med gainet om man tittar i diagrammet som tidigare hänvisats till. Kanske lite förvånande då att man nöjer sej med att garantera gainet till endast 7 dBi. Redovisad mätkurva visar strax under 8 dBi.
Antennen är inte dålig, men man har inte heller sockrat data (så mycket), då man vet att kunden troligen verifierar vad man köpt.
Om man vill köpa riktigt dyr logperiodisk antenn ska man leta efter antenner som säljs till mätlab som referensantenner.
De kostar 30-100 ggr mer än konventionella antenner men i gengäld får man mycket detaljerade mätdata som sedan kan användas som refernsvärden.
Ett exempel är ETS-LINDGREN EMCO 3148, en antenn som täcker 200MHz-2GHz. Man uppger gain typiskt 6 dBi och individuella värden erhålls för varje MHz och uppmätt på tre sätt på just den antennen man köper. Handsignerat mät-protokoll erhålls för den numrerade antennen.
Det kan ju vara värt en eftertanke, hur det kan vara så orättvist att ju dyrare antenn, ju lägre datablads-gain.
Är verkligt gain över 8 dBi, så visst det är möjligt men jämför gärna fysiska begränsningarna på antennen med andra antenner för samma frekvensområde och storlek för att få en rimlighetsbedömning.
10,5 dBi är möjligt men förmodligen är det då inte ängre en särskilt bredbandig antenn. Utseendet och funktion börjar allt mer påminna om en Yagi-antenn med närmast jämnlånga spröt.
Liknande begränsningar finns för Yagi men dessa har en lite högre satt begränsning. De brukar inte behöva snake-oil förrens uppåt 16-18 dBi då bomlängden relativt våglängden börja bli tämligen lång och andra förluster tar ut den relativt lilla vinsten att addera fler antenn-element.
Man kan också jämföra bom-längd för Yagi relativt logperiodisk antenn och Yagin är då alltid vinnare med avseende gain, om nu båda antenntyperna optimerats för gain.
Om det behövs bomlängd över 1 meter för 10 dBi för Yagin så kan inte logperiodisk antenn överträffa detta för samma frekvens och bomlängd. Möjliga undantag är givetvis att den ena antennen har mindre lyckad dimensionsval och höga förluster i övergång till koaxialkabel.
Om antennens bomlängd, så räknas den biten som finns mellan första och sista pinnen. Längd för monterings-fästen bidrar inte till antennprestanda.
Man väljer normalt logperiodisk antennen för att få medium rikt-gain över brett frekvensområde.
En ungefär jämnstor Yagi's relativa skillnad är att den ger högre gain över smalare frekvensområde.
Både Yagi och logperiodisk antenn kan stackas för högre gain.
Verkar det krångligt att räkna ut rimligheten i en antenns uppgivna max-gain, så duger även jonasolof's kronor per dBi. Är priset ovanligt lågt så finns risken att databladet passerat för många marknadsavdelningar, om nu ens datablad och antenn har något gemensamt.
Tack för den utmärkta infon om verkligheten kontra snake oil.
den logperiodiska antennen fungerar då i bästa fall som en 3 till 4 elements yagi.
Zdacomm.com verkar någorlunda tillförlitliga. Deras 5 elements yagi för 900 MHz anges ha 11 dB gain och den är då 62 cm lång. Det innebär att macab antennen knappast kan vara 48 cm lång och ha samma gain
http://www.zdacomm.com/images/PDF/ZDADJ928YG.pdf
Eftersom diskussionen blev generell kompletterade jag rubriken tlll tråden samt klistrar den
Yagin Carant ACY15 har ca 14 dBi gain på 900.
Jag tror jag har en sådan här Yagi uppe på taket http://pejlain.se/index.php?route=produ … duct_id=3, eller om det är en annan kopia då min var billigare. Min ser dock identisk ut den på bilden, vill minnas att det angavs samma gain också.
Fästet (plattan) är i klenaste laget, så jag gjorde ett nytt fäste innan den åkte upp. Den ger likvärdig eller något bättre förstärkning än Poyintings LPDA-A0092 på 800 och 900 bandet. Det är dock inte huggit i sten då jag inte har någon dyr mätutrustning... Kabeln( 5-7m) har ingen skarv/kontakt vid antennen utan är fast likt Poyntings Logoperiodiska.
Vad jag är på jakt efter är något diskretare för 2600 bandet, hade gärna tagit fler frekvenser men det brukar bli sämre. Behöver ingen astronomisk förstärkning och vill inte lägga en förmögenhet heller. Poynting antennerna ska ner från taket, ser ut som f*n med alla antenner. Parabolen och Tv antennen har jag redan plockat bort :-)
/danne
Zdacomm's antenn har lika många element men annorlunda avstånd mellan dem. Man kan inte därav sluta sig till att den antenn pejlain säljer är likvärdig. Å andra sidan spelar det inte så stor roll om det är 9 eller 11 dBi. Det funkar bra ändå.
Vad gäller antenn för 2600 kan du pröva Antennenwerks panelantenn
http://www.wifi-shop24.com/4G-2600-MHz- … door-17dBi
17dBi tror jag inte på men jag använder både motsvarande 800 och 1800 antennerna med gott resultat och de är rejält riktningskänsliga. Har även 2600 antennen men har inte testat den än pga brist på nät. För 500 kr är det OK att testa. De är inte lika fula som logperiodiska.
Så vi är tillbaka vid utgångspunkten. Billigt är bra om det funkar trots avsaknad av trovärdig produktinfo.
Den här Wittenberg för 2600 har liknande mått (410mm) och angiven förstärkning 11dBi. http://www.wittenberg-antennen.de/LAT_24.pdf
Kostar 1500kr mot 400kr för Macab pjäsen.
Jag är medveten om att billig och bra/bäst inte går särskilt bra ihop. Men billigt och fungerande räcker i de flesta fall om byggkvaliteten inte är allt för undermålig. Har provat den från Wlan (17dBi/2600) ett par dagar förra året, var inte nöjd då. Tyvärr var det när N4M höll på och ändrade på sina basstationer, så jag vet inte riktigt om antennen var problemet.
/danne
Den logperiodiska antennens längd är helt beroende av frekvensområdet (snarare våglängden) den ska täcka. Wittembergantennen i fråga är gjord för 2400 och 2600 MHz.
Långa vågor lång antenn för en viss förstärkning i dBi.
Du kan lita på att Poyntings A0092 som går ned till 800 MHz är riktigt dimensionerad - och lång.
Ja, du har rätt....Tänkte inte på att Macab är en multibandare. Är så insnöad på 2600 då det är det jag är på jakt efter, tror jag har något värt att testa på gång.
Återkommer med resultat.
/danne
jag har kört denna ca 10 månader och den funkar kalas bra (Telenor och dwr-923)
http://www.wifi-shop24.com/4G-2600-MHz- … door-17dBi
ligger konstant på 65-70 m ner och 35 40 upp ping mellan 15 och 30
uppkopplingen är super stabil .
Med andra ord så gjorde denna antenn susen för mig. har max 2 kilometer till masten.
Med vänlig hälsning Wikings1
Det är samma antenn som jag brukar pusha för som billig antenn och samma webshop fast den tyska varianten heter wlan24-de. Förmodligen ljug om 17 dBi men de funkar bra i alla fall och ser OK ut.
Hur kan 1800 antennen vara exakt lika stor och också ha 17 dBi förstärkning?? Anyhow funkar den och även 800 antennen bra. Jag har frågat om 900 panel men inget svar.
Ska kanske skriva att Macab antennen är inte helt kass efter test. Angiven förstärkning stämmer inte, men jag anser att den är prisvärd om man köper från de billigaste säljarna (under 500kr).
Den klarar sig bra upp till 7-8km även i eländig terräng, vid bara lite längre avstånd är det som all förstärkning dör rakt av. Ganska riktningskänslig och verkar "skärma" av ganska bra om man titta på RSRQ och SINR.
/danne
Hur ser Du SINR med grejorna i din signatur?
Hur ser Du SINR med grejorna i din signatur?
Nej, jag inte ser inte med det som står i min signatur. Men ZTE mf93d visar det som bekant, om det stämmer vet jag inte. Men RSRQ lägre=SINR högre.
/danne
Sorry hade inte kollat att du använder mifin också.
Jag tror att SINR med MF93D stämmer rätt bra, åtminstone som relativvärden men även om man jämför med AVM6840.
Avskärmingen ser man nog bäst med RSRP. Återigen är AV6840 som visar RSRP för alla grannceller enda möjligheten att se hur signalnivåerna ändras inbördes då antennen vrids.
Är det bara den "Tyska" 6840 som har den nya mjukvaran fortfarande?
Synd att jag köpte en Dovado Pro i helgen, men pris samt att jag ev. behöver 900FDD också avgjorde. Har öppet köp ännu...
/danne
Kollade just. Den tyska har fw 105.6.03 medan den internationella 105.05.51
Jag har klagat men de har tydligen mycket låg prio på internationella versionen. Därför skulle jag ta den tyska 6840 eller kanske, men mindre gärna, 6842 (då med DIY direktantennanslutning till radiokortet). 6810 ska man akta sig för. Den har inte 1800 och ej heller realtidsmonitor vilket är en finess man inte vill avvara om man håller på med antenner.
Det finns också viktiga säkerhetsuppdateringar i 6.03, gäller dem som använder voip.
Du kan köra med MF93D tethered till dovado pro men när jag testade sjönk SINR något på 800 vid anslutning till Dovado tiny och pro. Inget problem med övriga band. Ska du bara ha lanportar kan du lika gärna använda TP link MR3420 (org fw för tetheting av MF93D). Inget problem på 800 där. Huruvida huaweimodem påverkas på 800 går inte att veta eftersom de inte kan rapportera SINR innan eller efter anslutning - eller ens alls. En strömsatt usbhub mellan router och modem tar bort sänkningen.
Det är en mycket bra antenn. Håller anslutningen bra, sällan VPN bryts.
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera för att svara
MobilaBredband.se © Störst på Mobilt Bredband sedan 2007 » Antenner och vågutbredning » Macab Pro5000 och diskussion om logperiodiska antenner