Därför är regeringens beslut om 700 MHz-bandet viktigt för TeliaSonera
2014-02-27 14:46
Idag beslutade regeringen att från och med april 2017 frigöra frekevensutrymmet på 700 MHz-bandet till mobilt bredband och mobiltelefoni. Det ger Telia förutsättningar att fortsätta den påbörjade miljardinvesteringen - att bygga bort vita fläckar i glesbygden och ge fler människor tillgång till modern teknik. Tommy Ljunggren, Development Manager, Mobile Systems förklarar mer om dagens viktiga beslut.
Frågor till Tommy Ljunggren om regeringens beslut att öppna ”700-bandet” för mobil datatrafik:
Regeringen har beslutat att det s.k. 700-bandet från och med april 2017 ska få användas till mobila tjänster. Hittills har dessa frekvenser använts för marksänd TV. Vad betyder det för oss?
- Det här är väldigt viktigt för oss och vi har under lång tid argumenterat för ett beslut med detta innehåll. Konkret innebär det att mobiloperatörerna kommer att kunna erbjuda mycket högre datahastigheter över stora områden genom att kombinera detta med 4G utbyggnaden vi gör just nu på 800 MHz. Det ger oss möjligheten att uppnå regeringens bredbandsmål om 100 Mbit/s till 90 procent av invånarna på ett kostnadseffektivt sätt
Hur ser det ut i resten av Europa?
- EU driver hårt för att alla länder i Europa ska allokera detta band för mobil datatrafik före år 2020. Det är också viktigt eftersom 700 bandet kommer att vara ett globalt band, förutom i USA, vilket innebär billigare utrustning för kunderna och operatörerna. Det ger också möjligheten att erbjuda sann global roaming för våra kunder.
Från TV-sidan hävdas att många nu tvingas byta TV-apparater. Är det sant?
- Väldigt många tittar idag på TV via bredbandet, kabel TV eller via satellit. För dem innebär detta beslut inte att de behöver byta någon utrustning. För de som tittar på TV via det marksända nätet (Boxer) krävs ny teknik i kundernas TV och i TV boxar, men vi ska komma ihåg att den tekniken redan idag börjar dyka upp i TV-apparaterna. Eftersom regeringen tar detta beslut redan nu kommer tekniken att finnas i de flesta nya TV apparater väldigt snabbt. Vi byter TV oftare än förr och därför kommer ett naturligt byte innebära att det kommer vara förhhållandevis få som behöver byta TV/TV-box.
Utöver mobiltäckning och datahastighet – öppnar de nya frekvenserna också för nya tjänster?
- Genom att erbjuda högre datahastigheter och bättre täckning utanför storstäderna kommer vi att skapa nya möjligheter för många fler människor och företag att hitta nya tillämpningar av tekniken. Som vi sett de senaste åren finns ingen gräns för hur de kommer att använda sin internetaccess (alt access till internet). Jag tror vi kommer se mycket mer av telemedicin, exempelvis ambulanser med HD kvalitet på bildöverföring till läkaren på sjukhuset så att fler liv kan räddas under sjuktransporten. Våra bilar utrustas med ”kommunikationscentraler” vilket gör att barnen kan titta på film medan föraren får information om faror eller hinder i vägen på ett mycket mer intelligent sätt än dagens trafikmeddelande på radion. Bara fantasin sätter gränsen!
Vad händer nu?
- Det som händer nu är att Post och Telestyrelsen kommer få i uppdrag att dela ut dessa frekvenser till operatörerna så att vi kan starta nätet 1 April 2017. Det kan komma att ske via en auktion eller på annat sätt. Det är troligt att regeringen kommer att sätta täckningskrav på dessa licenser så att man uppnår minst 100 Mbit/s till minst 90 procent av befolkningen.
Vad innebär beslutet för TV industrin?
- Nu måste den börja planera för, och genomföra, migrationen av TV kanaler kanaler till andra frekvenser och de behöver snabbare än att implementera den nya TV tekniken.
Du verkar väldigt glad?
- Verkligen. Det här är något som verkligen är värt att fira Regeringens beslut är helt i linje med vad vi och hela telekomsektorn önskat sig. Det visar också att vårt arbete med att ta fram fakta varit viktigt, och det känns verkligen glädjande att våra argument nått hela vägen fram till de som fattar besluten.
Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!