:Mer om antenna aperture och sambandet med gain. En högförstärkande yagi kan alltså ha en stor "aperture"/öppningsyta samtidigt som maxloben (mellan -3dB punkterna) är smal.
http://en.wikipedia.org/wiki/Antenna_aperture
Lite mer diskussion om att ta emot LTE bakom en kulle. Signalen sänds från mastens två array-antenner bestående av stackade dipoler och reflektorer med (med så låg som möjligt låg förlust i) fasmatning mellan dipolerna. routern eller modemet tar emot signalerna med två antenner (men sänder i cat 3 och 4 utrustning bara med en). De signaler som sänds ut från respektive sändarantenn identifieras med tätt upprepade refernssignaler som vi kan kalla r0 och r1. Om mottagaren kan skilja på r0 och r1 bra så meddelas detta till basstationen kallad EnodeB genom Rank Index, 1 om det inte går att skilja signalerna, RI 2 om det går att skilja dem. RI 2 innebär då att dubbla dataströmmar skickas ut och tas emot (multipe in i radiolänken multiple out, förkortat MIMO). Om systemet tycker att den ena kombinationen sändarantenn och mottagarantenn funkar bättre än den andra kan en del av den andra dataströmmen, t ex r1 läggas over till en del på den antenn som mest sänder r0.
Hur pass väl dataströmmarna kan skiljas åt vid demodulationen i mottagaren karaktäriseras med CN, coordination number, som inte rapporteras men kan kollas med mätutrustning.
Det finns två huvudsakliga sätt att skilja dataströmmarna. Det ena är med polarisationsåtskillnad vilket fungerar bäst vid direkt signal (sikt) mellan EnodeB och routerantenner. Det andra sättet är genom spridning och reflexer så att signaler kommer fram vid olika tidpunkter. Mottagaren kan då betrakta dessa signaler som om de kom från olika sändare och hantera dem som skilda dataströmmar. Det senare kallas spatial multiplexing men det är egentigen inte en rumslig spridning utan fastmer en tidsmässig, temporal. Med mätutrustning och mycket snabba scanners kan man mäta spridningen i ett mått som kallas "angular spread" eftersom signalerna anländer från olika håll.
I praktiken hamnar man mellan polaritetsåtskillnad och angular spread och radiolänkarna kan hantera alla mellanstadier av polaritetsåtskillnad och tidsåtskillnad.
Vid mottagarantennerna uppträder mycket snabb fading, dvs samma signal, r0, kan komma in från två olika håll samtidigt men med viss fasförskjutning så att de släcker ut varandra. genom att skilja antennerna åt någon våglängd kan man utnyttja att fadingen inte uppträder lika vid de två åtskilda antennerna. Även om rank index är 1, dvs mottagaren inte kan skilja dataströmmar så att EnodeB bara sänder samma dataström över båda antennerna, kan de åtskilda antennerna användas för att plocka ut en användbar signal som påverkas mindre av fading. Detta kallas diversitetsmottagning. I cat 3 och 4 kan full fart, dvs nära 100 mbit/s download, nås vid bra signal/interferensförhålande (SINR) även vid diversitetsmottagning utan MIMO.
Om man tar emot bakom en kulle går inga signaler direkt utan de studsar till routerantennerna eller sprids över kullens kanter genom radiodiffraktion. Reflekterade signaler förlorar mer eller mindre sin urrsprungliga bestämda polarisation. Därför är det mindre viktigt med polarisationsåtskillnad mellan antennerna och mer viktiigt med rumslig åtskillnad. Fujitsu har visat detta vid test från bil mot en enda cell. Man hade dels antenner i vinkel mot varandra (45/45 rader mot horisontalplanet) och dels dubbla verikala antenner. Vid direkt sikt till masten funkade mottagning med polaritetsåtskillnad bättre men i stadsmiljö med reflerkterade signaler blev datahastigheten högre med de två vertikala antennerna.
Vid mottagning bakom en kulle är det därför värt att testa med två vertikala antenner. Noteras bör att om dessa är högförstärkande så har de en mycket smal lob i vertikalled så att man kan missa signaler som kommer snett ovanirån genom diffraktion. Det är omöjligt att veta om man inte scannar för angular spread men det kostar hundratusentals kronor.
Rekommendationen blir därför att man testar med dubbla vertikala antenner med måttligt gain, kanske upp till 7 dBi. Alla billiga sprötantenner med diverse spolar som påstås ha gain över 5 dBi är bluff och i synnerhet så om de sägs fungera över flera band.
Slutsatsen blir att man måste (ha utrustning för att) bestämma vilket frekvensband som kan tas emot med bäst SINR vilket innebär högst fart, RSRP är inget bra kriterium eftersom man då inte har koll på interferensen från andra celler. Bara om man vet att det inte finns andra celler från samma operatör som ger interferens är RSRP användbart som kriterium. De rundstrålande antennerna har ju inte heller någon riktverkan som kan användas för optimering av signal från en önskad cell.
Operatörerna har inte minsta lust att hjälpa användare som står inför nu beskriva situation. De styr vad Huawei gör och därför lämnar inte användarinterfacet i huawei konsumentutrustning den erforderliga informationen.
Det finns billiga routrar som ger nödvändig info. Enklast att använda är ZTE MF93D som både ger infon och har uttag för dubbla yttre antenner. Det är möjligt men inte visat att t ex huawei e5372 ger samma info. Det kommer också mifis från netgear aircard med dubbla antennuttag som ger infon men det dröjer ett tag till (visades på MWC i Barcelona). Bäst på alla band utom 900 som saknas är AVM6840 som är rena mätintstrumentet och i övrigt en mycket kompetent router som dock kostar dubbelt så mycket som ZTE mifin MF93D. Köper man en sådan bör man ta den tyska versionen som uppdateras mycket snabbare än den internationella.
Bra rundstrålande antenner med dokumenterade egenskaper får man leta efter. Så här kan en för 800/900 se ut
http://www.l-com.com/wireless-antenna-8 … l-antenna.
Hembyggaren kan också göra vertikala antenner som är kollinjära. De består av stackade kvartvågselement. Det finns en hel del exempel för WLAN. Mer exempel
https://www.google.co.uk/search?q=colli … 370%3B3294
Här är en annan man kanske vågar testa även om det anges vara en flerbandsantenn
http://www.tradlost.se/shop/3G%20antenn … 16964.html
Riktigt tillförlitliga är Procom.dk, se marinantenner och rundstrålande basstationsantenner t ex
http://www.procom.dk/products/marine-an … xl-900-6lw
Kolla längden på en antenn som dokumenteras ge 6 dBi gain på 900 MHz.. nära två meter! det blir inte billigt.
Mitt intresseområde är optimering av användares 4G kommunikation, därav nörddjupdykningarna. Det finns ingen operatörssupport som ger info på den här nivån. Det skulle bli alldeles för tidsödande och dyrt.Infon kan bara ges av ingenjörer och de finns inte till hands för att hjälpa kunderna. Det saknas utbildning på mellannivå, jämför läkare och sjuksköterskor där sköterskorna kan hantera en hel del komplexa frågeställningar om de fått riktad utbildning. Följden blir att marknadsföringen mörkar att 4G kan erbjuda en del tekniska problem som kräver analys och målinriktade åtgärder. Som telenor support lär ha sagt: De supportar inte användning av yttre antenner vilket dock ofta är enda möjligheten att få en väl fungerande installation. Alla europeiska operatörer inklusive de svenska förenklar (=ljuger) skamlöst i sin marknadsföring och säljarna i butikerna får ingen utbildning. Den enda operatör som är någorlunda ärlig är australiensiska Telstra och det är de som kräver användbara antennkontakter på modem och routrar, dvs TS9 istället för CRC9.
För övrigt är diversitetsmottaning bra vid all radiokommunikation, även på Citizens band 27 MHz men det används väl knappast i praktiken. Det finns till och med bilmottagare för FM som använder diversitetsmottagning.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.