LAT22 antennerna ä rätt populära i Tyskland där 800 MHz är nästan allenarådande. Så som de oftast visas i reklamen, dvs båda vertikalt monterade och med en meters mellanrum, är de felmonterade. I en diskussionstråd på lte-anbieterforum har nyligen avhandlats skillnaden mellan bådaverikalt respektive en horisontellt och en vertikalt, samma mast, två meter mellan antennerna. Före så gick AVM routern ofta över på diversitymottagning korta ögonblick med hadtighetsdippar som följd. Efteråt så var det stabilare och konstant mimomottagning (de använde ett litet program som loggade övergångarna, sekundsnabba, till diversity).
Behovet av inbördes reglering av LTE antenner är nog rätt litet. De brukar monteras A) horisontellt/vertikalt eller B) +-45 grader, lika med sändarantennernas polarisering. B bör vara snabbast ur DL synpunkt men hämnar UL fart eftersom bara en routerantenn sänder upp och bästa mottagning i masten fås om den kan använda diversity. Jag fick samma höga fart ned 48 mbit/s med panelantenn monterad A som med montering B, men A gav 18 mbit/s UL och B bara 10 mbit/s DL. Jag föreslog därför att man borde testa med att ha den sändande/mottagande routerantennen monterad horisontellt eller vertikalt för att diversity ska funka för UL till masten och den andra antennen monterad lutad 45 grader för optimal polarisationsanpassning för DL.
Ett sådant test kan bara göras med separerade antenner. I övrigt går det inte att testa effekten av montering utan mätinstrument real time. Bäst är AVM-routrarnas signalmätning. Där mäter man RSRP, RSRQ och SINR separat för alla fyra kombinationer av sändar- och mottagarantennner. Vitsen vid DL är att maximera åtskillnaden så att två RxTx kombinationer blir mycket starkare än de två andra. Men detta är alltså inte optimalt för UL. Sedan är det den resandes ensak om 49 mbit/s DL istället för 48 är viktigare än t ex 18 mbit/s UL kontra 10.
Det finns inga expetiment redovisare kring detta så om du testar med två separat monterade antenner är det välkommet.
I slutändan kanske ändå 15 dBi panelen från Wimo ger bättre resultat. Det beror på hur bra SINR du får med LAT22. Man bör försöka få minst 20 dBi SINR för bästa fart. Och de fyra dBi bättre gain (om det är sant) på wimoantennen kan spela roll. Men sedan kan man förlora sig i spekulationer om huruvida den större separationen med två master ger bättre diversitet eller utrymme för spatial multiplexing.... Testa är enda möjligheten att veta.
Proffs som använt gridparaboler för LTE över 75 km på 1800 (Nokia i Australien) har monterat dem +-45 grader enligt bilder.
Wittembergs enbands logperiodiska antenner är rätt bredbandiga som synes av diagram. Ska man används yagis på 800 bör dessa vara avstämda för respektive delområde inom bandet . Zdacomm säljer 13 dBi yagis för 800 bandet men ingen frekvensoptimering för delband.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.