Konstruktionen är kass. Fjädrarna sitter på själva kretskortet, sedan sitter det ett tight plåthölje som är lött till kortet som gör att kortet trycks mot fjädrarna. Det går därför inte att byta ut ett bottenstycke med fjädrar som man kan göra t ex i iphone 3 med lite pilligt lödarbete enligt youtube info, varav detta bara är en av många om iphone3 sim card reader repair.
http://www.youtube.com/watch?v=2ApJMz09Q2o
.
Routern har en liten släde av plast som man sätter kortet i; jämför äldre huaweimodem som E369 där släden är av metall. Dummar man sig då och sätter in en microsimadapter utan microsim i så har man hamnat i fällan. Det finns en möjlighet att pressa in en mycket tunn skiva mellan släden och fjädrarna men det är så lite utrymme att en skivan måste vara av metall för att vara tillräckligt styv. Jag gjorde ett verktyg av en av min far arkitektens gamla suddplåtar. Tjockleken på den rostfria plåten torde vara under en halv millímeter, snarare 1/3. Men när man skjuter in den riskerar man att hyvla av ledningar och fjädrar på kortet.
Inser man läget måste man öppna routern och använda tre stift på 1,5 mm tjocklek som trycks genom de hål som finns i taket ovanför fjädrarna. Men ett sådant verktyg som i sig är lätt att tillverka har man ju inte med sig när man första gången råkar ut för malören utan istället blir man irriterad och rycker i släden till en kostnad av 3000 kronor.
Det är för övrigt för kort om utrymme på djupet på kortet för att man utan vidare ska kunna få in en tredjeparts simkortsläsare även om någon skicklig reparatör skulle klara att ansluta ledningarna till de mycket tätt sittande sex lödpunkterna. Tips om skickliga reparatörer mottas gärna. Sätter man läsaren på andra ledden ginge det men då blir det sladdar för anslutning, visserligen bara 10-15 mm långa men ändå. En fräck lösning vore att ställa en läsare vertikalt på kortet, det skulle kunna funka. Då får man sätta i simsläden ovanifrån istället. Strunt samma för höljet behöver mer ventilation med tanke på att routern kan dra 20 watt.
Hade ettt bra snack med en amerikan som är ansvarig för international sales på AMV.de idag. Han ska förmedla mina synpunkter och bilder på bra och dåliga konstruktioner till berörda på företaget.
För övrigt bekräftade han att det kommer en variant av routern AM6840 med användarinterface på engelska om några veckor. Det ska vara samma burk som den nu gängse med enda skillnaden att språket är engelska. Det är tveksamt om man får med LTE 1800 denna gång men det kommer, inte minst med tanke på ländernai Östeuropa från Finland och nedåt som använder det bandet. AMV har redan en annan router på gång som täcker 800, 1800 och 2600.
LTE 900 ligger inte i pipe line fast mina upplysningar om att t ex O2 i England kommer igång på 900 väckte intresse. Dock är det så att AMV har en så stor marknad med DE/CH/AT och dessutom BE/NL att de inte riktigt har aptit på expansion till nya marknader ännu. Telstras satsning på LTE900 bör också tala för att att routertillverkare som AVM får upp ögonen för det bandet. F.n. äger således Huawei i stort sett monopol på att täcka det bandet.
Att ge sig in på den ryska marknaden verkade de inte känna för trots att den borde vara mycket intressant med tanke på den landsvida snabba utbyggnad av LTE 800 och 2600 som är på gång. Men jag kanske är naiv som tror att bra grejor säljer sig själva.
Hur mycket AT kommandon man än skickar till ett huaweimodem med qualcomm chip får man ändå inte fram den värdefulla info som AVM6840 har på 800 och 2600 genom att de använder chip från Altair. Redan att få med 1800 tycker AVM är en bedrift. Att Altair nu har chip som hanterar lika många LTE band som Qualcomm är väl bra men därifrån till att göra en router som funkar på alla band är tydligen en diger uppgift som det lite tröga och hemmamarknadsintriktade AVM inte ger sig på ännu. Trevlig och uppriktig karl var det, mycket mottaglig för feedback och info. Vi frå väl heja på. Uppgiften om LTE 900 med 60 mbit/s genom Net4Mobility väcke förundran och vi får väl heja på.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.