Del2
I Europa finns en likande organisation, CETECOM, vilka i sin tur acrediterar olika lab för att de ska mäta att telefonerna håller viss standard. De är ett oberoende testorgan vars certifiering garanterar tillräckligt bra produkter och ska stödja operatörerna med denna information. Tyvärr är inte deras "godkänande-lista"öppen för allmänheten, som evt vill välja telefon baserat på telefoni-prestanda. Här i Europa bryr vi oss mindre om tillverkans evt muskler och testar alla telefonmodeller på ett oberoende sätt så som konsument får vi lita på att allt är i sin ordning även om listan är hemlig..
På denna länk CETECOM beskriver de sin verksamhet.
Ser ni något kul med sidan? Det står en reklamblaffa i högerhörnet, Made for iPhone!
Det är så att CETECOM sedan en tid är acrediterade i sin tur. De har blivit ett underorgan till Apple, för vilket man är så tacksamma för att man annonserar om detta på alla sina websidor samt tillägnar man det även en helt egen sida.
CETECOMS oberoendet känns som det fått sej en törn, men det är säkert en god affär för bägge parter.
Hur som helst tror jag CETECOM kommer tänka sej för innan får för sej att flagga en Apple-produkt som dålig.
Europeiska alternativet BEREC är en vinglös politisk EU-koloss, rätt färska, som annars beskriver sin verksamhet som:
“Committed to independent, consistent, high-quality regulation of electronic communications markets for the benefit of Europe and its citizens.”
Vackra ord. De blir nog administrativt tillsynsorgan av CE-märkningen, som garanterar att tillverkaren garanterar kvalitet.
FCC & ETSI har satt upp kvalificerade test-kriterier men tyngdpunkten är att apparaten inte får störa andra apparater vilket gynnar dåliga antenner. Men FCC testar även att telefonens sändnivåer kan bli tillräckligt höga, med liknande mätuppställning som i den Danska undersökningen. Den testen kräver bra antenn, annars måste onödigt mycket batteri slösas på ökad sändareffekt om antennen är ineffektiv.
Det är dock en liten men långt från obetydlig skillnad i FCC's test relativt den Danska, man använder ingen hand som håller i telefonen utan den hängs på örat på ett konsthuvud mha tejp eller särskild mätrigg som inte ska påverka radiovågor.
Detta gynnar de telefoner som placerar antenner i dessa riskområden som en hand kan förväntas hålla i telefonen, sk två-fingerstelefoner.
Det var tur för somliga telefonmodeller i den Danska undersökningen att man testade GSM900. Hade man testat GSM850 hade vissa telefoner blivit ifrågasatta om de egentligen är telefoner. Detta då GSM850 arbetar på en lägre frekvens men använder samma antenn som GSM900 och ju lägre frekvens, ju svårare är det att få till antennfunktionen då antennen blir mindre relativt våglängden. Skillnaden 900-850 låter inte så stor, men är ett knepigt och välkänt problem ur antenn-designpunkt.
Det är nu inget problem som berör oss, GSM850 används inte i Europa, utan mest i USA, så att testa GSM850 är av mindre intresse i Europa.
Annan synpunkt är att den konsthanden som användes inte är så flexibel som en verklig hand. En verklig hand kan vara mer destruktiv mot inbyggda antenner genom att den kan slimma närmare dessa antenner och därmed öka antenndämpningen.
Vet att för somliga av de telefonmodeller som testats har tillverkaren egna ytterst kvalificerade antenn-mätlab, men många testar enbart utan hand, eftersom det är så FCC testar, och FCC's godkännande som är nålsögat att passera innan man kan sälja produkten.
Det är möjligt att GSM-telefonins prestanda får stå tillbaka till förmån för andra radio-delar i telefonen som måste ges viktigt utrymme. Det är ett svårt pussel att ge 5-10 antennar bästa positionen, samtidigt som de helst inte ska påverka varandra. Sprids dessa antenner i telefonens ytterkant så blir det inte många platser kvar att sätta fingrarna. Nu är inte alla antenner igång samtidigt, så evt kunde man märka ut aktiva antenner med lysdioder, så att användaren kan anpassa fingergreppet på ett pedagogiskt sätt. Man kunde ha en app med särskilda fingertränings-övningar. Ungefär som när man tar ackord på en gitarr.
Problemet är att man som producent tvingas konstruera en produkt vars viktigaste konsumentgrupp värderar telefonen mer efter hur mycket den laggar i Angy Birds än om den är en telefon som fungerar på vishan.
Dessa användare har dessutom ingen tanke på att besöka urbana områden, så det är kanske rätt satsat på fördelningen av vilka funktioner som tillverkaren satsarmest på.
Problemet jag ser med detta är att radio-delens prestanda är svår att hitta för vanliga konsumenten, och den information som finns kan vara obegriplig för icke-tekniker.
Är man norrlänning med grova händer, borde det ingå lätt tillgänglig och lätt förstådd konsumentupplysning att feta fingrar inte passar för för vissa telefonmodeller, och att om man ändå vill försöka ringa så kolla först täckningskartan och halvera GSM-plupparnas storlek som en fingekompensation. Halvera ytterligaren en gång, om man är inomhus.
Nu är det oftast de låga frekvenserna som lider mest av handeffekten, såsom GSM900. Täckningskartans yttersta täckningsområden är oftast just desa lägre frekvenser, som normalt når längst. Även om högre grekvenser fungerar bra på telefonen är det GSM900 som betyder mest för täckningens ytterkanter.
Snart är 5G på gång, då blir det fler antenner som ska samsas i telefonen. Det kommer inte att gynna GSM vilket gör att områden som aldrig kommer få varken 4 eller 5G kommer tappa ytterligare i praktisk täckningsgrad med sådana telefoner.
Mitt råd är att vara rädd om en gammal telefon som kanske även har uttag för yttre antenn. Kan vara bra att ha utifall man hamnar i tveksamt färgade områden.
Nu är det säkert inte så illa som jag beskriver det, men som konsument borde det vara intressant att kunna få reda på hur bra något fungerar som telefon, om produkten kallas för telefon. Telefonen har mycket blivit en slit&släng-vara, men många kostar 5000 kr och över så det är ju inte för alla att bara glömma ett sopigt inköp i hopp om bättre prestanda i nästa okända alternativ.
Datablad anger pixeltäthet och vilket namn tillverkarna döpt just sin pixelteknik till, men inget om hur bra mottagaren/sändaren fungerar när om man håller telefonen i prat-position.
Lite konstigt att ingen efterfrågar sådant.
Fast ibland ställer jag mej frågan om det är jag som blivit gammal och gaggig som inte värderar Angry Birds över telefonifunktionen.
Inget egentligt ont om varken iPhone eller fåglarna men de får representera sina resp grupper.