Hushåll i fasta bostäder och företag kan anmäla sig till en lista som PTS upprättar under förutsättning att de inte har bredband med 1 mbit/s enligt PTS definition (se länk nedan). I slutet av anmälningformuläret står detta:
" Om du är osäker på vilken hastighet din internetuppkoppling har rekommenderar vi att du kontrollerar detta med din internetleverantör. Det går även att testa den faktiska uppkopplingshastigheten med tjänsten Bredbandskollen. Om du har lägre hastighet än 1 Mbit/s bör du kontrollera med din leverantör om de har möjlighet att erbjuda högre hastighet. I vissa fall krävs att du själv monterar en extern antenn. Fråga din leverantör om t.ex. en antenn eller en riktantenn skulle kunna hjälpa i ditt fall."
PTS om listan: http://www.pts.se/bredbandslistan
PTS skriver bl a:
"Det tillstånd som Net4Mobility tilldelades innehåller ett täckningskrav, vilket innebär att de måste bygga ut bredband för 300 miljoner kronor i områden där inget annat telebolag bygger bredband. Det är dock inledningsvis Net4Mobility själva som avgör i vilka av dessa områden de väljer att bygga utifrån en lista med adresser som Net4Mobility får varje år från PTS.
PTS kan i dag inte säkert säga hur många bostäder och företag som saknar möjlighet till bredbandsuppkoppling, och inte heller hur många av dessa som kan få bredband till följd av täckningskravet. Net4Mobility ska dock fortsätta att bygga bredband så länge PTS har adresser på listan och det finns pengar kvar av de 300 miljoner kronorna."
Norrlänningen i fråga hade väl inte testat 4G och därför inte haft någon att fråga om en antenn kunde hjälpa. Jag tycker inte att personen i fråga skulle haft rätt tlll subventionerad installation enligt de kriterier PTS satt upp. Potten ska användas för att bygga och inte för att sätta upp externa antenner för att förbättra mottagningen hos dem som inga antenner har.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.