Jag gjorde lite test med MF93D och yttre antenner medan verkstaden gjorde service på bilen. Platsen var en stor öppen parkering med en känd mast 1 km bort och några andra master i grannskapet ungefär 150 grader från riktningen mot ansluten mast.
Mifins egna antenner har tydlig riktverkan med max om routern vänder bredsidan mot masten. Vänder man kortsidan mot finns ett tydligt minimum. Skillnaden i RSRP är ungefär 4-5 dBm men eftersom routern kommer att ta in interfererande master bättre när den anslutna masten ligger i minimum så sjunker SINR kraftigt vilket gör att farten påverkas mycket. Mimimat kan användas för att optimera SINR genom att dippa bort interferens.
Routern på högkant eller liggande spelar ingen roll. Notera att det inte går att använda strecken på skärmen för att rikta in mifin för att optimera SINR. 4-5 dBm låg inom intervallet för fyra streck vilket för övrigt grundar sig på RSSI-nivån. Bästa resultat utan yttre antenner var -88 dBm
Nästa test var med de yttre glasspinneantennerna till AVM6840 som ansluter med SMA. Skillnaden i RSRP mot inga yttre antenner men optimal placering var som mest 9-10 dB när glasspinneantennerna var optimalt placerade (använde decimeterlånga TS9 till SMA pigtails från Kjell & Co, samma icke ledande platta 1,5 meter över mark som vid koll av routern utan antenner). Bästa resultat med glasspinneantenner var -78 dBm.
Testade också Panoramas kryssantenn ställd på samma ställe. Bästa vridning gav -83 till -84 dBm och sämsta -87 dBm vid 90 grader bort så den antennen är definitivt inte att betrakta som jämnt rundstrålande även om den har samma gain framåt och bakåt.
Vid högsta SINR 26,6 fick jag med panorama kryssantennen DL 43 och UL 20 (alla tester på Tre 800 MHz). Kryssantennen har påtagligt lite förstärkning på 800 men dess riktverkan kan möjligen motverka interferens från sidan. Tidigare har jag märkt betydlig förbättring och högre fart på 800 gentemot E392 utan yttre antenn.
Slutligen testades BAZ Mimopanel för 800 MHz som förmodligen bara har 7-8 dBi gain. Bästa resultat där var -75 dBm. Om panelantenner vreds bort 90 grader från max sjönk SINR från 30 dB som är högsta värdet som mifin visar tll ungefär 10, RSRP sjönk från -75 till -89 dBm, dvs en skillnad på 14 dB. Mifins egna antenner presterar förmodligen ca -2 till -3 dBi.
Det var intressant att se hur lite RSRQ påverkades vid försämrad SINR. Vid högsta SINR 30 som alltid gav över 40 mbit/s i DL låg RSRQ på -7 även om -6 syntes någon gång. Vid RSRQ -9 var SINR ca 10 och om RSRQ visade -11 låg SINR nära noll. Slutsatsen styrker att RSRQ och RSRP inte är särskilt användbara för att ställa in antenner. SINR och fart är i princip smma sak men SINR är billigare och enklare eftersom man inte behöver ladda ned något. Nu körde jag strömmande radio under testet ändå.
Panelmimoantennen sitter monterad på ett kamerastativ så att den lätt kan snurras horisonten rund men även roteras polarisationsmässigt. Den är initialt monterad +-45 grader eftersom antennen står på ett hörn som ett huvudledsmärke. Det märktes ingen skillnad på RSRP och SINR om den vinklades 45 grader så att antennens polarisation blir hor/ver. För att optimera rotation måste man kunna skilja på SINR för både sändarsidan och routersidan vilket bara går med AVM6840.
Sammanfattningsvis om MF93D så har routern en tydlig riktningsverkan med minimum i längsriktningen. Den fungerar oftast bra eller mycket bra utan yttre antenner. Möjligheten att koppla in yttre antenner är en stor fördel t ex med takantenner vid mobil användning. Dubbla antenner ger diversitymottagning vilket ger väsentligt stabilare uppkoppling under färd.
MF93D ger bra info för att optimera installation och då fr a med SINR som ersätter farttest genom nedladdning av stor fil. Routern visar också använd frekvens, PCI och Cell id hexadecimalt vilket gör det lätt att finna mastsektorer. I gränssnittet visas operatör och man kan söka på nät där PLMN visas.
Mifin har också 5 GHz wifi vilket verkar gå något snabbare mot en ipad. Vid SINR över 27 blev farten regelbundet ca 41-43 ned och 20 upp vilket är ett mycket bra resultat på 800 MHz. SINR 30 gav inte bättre fart än SINR 26,6. Diminishing return är känt vid de nivåerna. Det är alltå inte lönt att ha antenner med än högre gain om man redan uppnår SINR kring 30.
Det mest moterbara resultatet var att AVMs glasspinneantenner gav så pass mycket starkare signal än routerns egna. Nu var SINR så högt att lite lägre RSRP inte spelade så stor roll så farten blev bra med bara routerns inre antenner ändå.
Huaweis mifis sägs koppla upp något bättre på 4G än ZTE'n vid användning utan yttre antenn men frågan är hur routrarna riktats i förhållande till omgivande celler. Huawei visar inte SINR och har bara en antennport som vi inte ens vet vart den går; diversity eller sändning/mottagning. För mig är valet enkelt, jag föredrar en fickrouter som kan använda tlllkopplade antenner vid behov. Vid rutinmässig användning utan yttre antenner funkar ZTE'n mycket bra och den kopplar om väl mellan 3G och 4G under färd.
Glasspinneantennerna gav mycket bättre resultat än panoramas kryssantenn. Med hjälp av fyra klädnypor är det lätt att dels hålla antennerna på plats vinklade +-45 grader och även få upp dem något. Resultatet var spektakulärt. Med bara mifin på fönsterbrädet riktad mot masten som jag vet var den står erhölls RSRP -110, RSRQ -10 och SINR 0,0. Med glasspinneantenner och fyra klädnypor erhölls RSRP -98 till -100, RSRQ -9, SINR 18, Speed 19/10. Inte dåligt, 10 dB bättre med ett så enkelt arrangemang - och bara 4-5 dB sämre än med panelantennen. Så det blir ett litet kit med fyra klädnypor, två decimeterlånga pigtails och ett par glasspinneantenner. Bild kommer.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.