Jag har fått 58-59 mbit/s DL på 900 nära telenormaster på flera ställen och nu funkar det även med tele2. Men förutsättningen för hög fart är ett mycket gott signal/brusförhållande och det kan bara upnås nära masten. Så när det står upp till så är det just upp till men förmodligen lägre.
När operatörerna gör täckningskartor i områden där det inte finns fullständig täckning visas ofta sektorns avgränsning utåt, förmodligen beräknad på path loss från masten. Sådana redovisningar av cellgränser tar inte hänsyn till interferensnivå pga spill från andra celler. Det finns ingen skarp bortre gräns för sektorantennerna. De arrayantenner som används har parasitlober ovan och under huvudplanet vilket alltid är tiltat något nedåt för att begränsa sektorn (samtal med antenntillverkaren Cellmax på LTE-mässa). Därför finns en signalsmet även utanför sektorgränserna. Operatörernas cellavgränsningar på kartorna tar inte hänsyn till detta bakgrundsbrus - men följden blir att yttrområdena av cellerna inte ger användbart SINR. Här är tele2 patetiska. De visar täckning med LTE 900 över hela Kalmarsund och dess stränder, en jämn rosa smet. Men interferensnivån är sådan att fungerande datakommunikation bara fås i närheten av de alltför fåtaliga masterna.
Jag gör täckningstester med appen G-net Track i galaxy S4 på 4G. Inom en telenorsektor LTE 900 fås sämre än -110 dB signalstyrka på upp mot 75 procent av cellytan. Bara i helt öppna och platta landskap fås användbara signalnivåer ett par km från masten. Detta är med luren hållen i handen så att antennerna ej täcks alt monterad i sugkoppshållare på vindrutan. Det märks att resultaten varierar för mycket beroende på färdriktning så test med telefonen inne i bílen är inte särskilt relevanta.
PTS genomgång är intressant eftersom man redogjort väl för metodiken. Jag uppfattar rapporten delvis som en knäpp på näsan åt minister Hatt som så kavat uttalade att täckningskartorna ska vara tillförlitliga utan att ha en susning om vad hon talade om.
Det finns för övrigt externa företag i Sverige som gör täckningstester och det även på uppdrag åt operatörerna.
Galaxy S3 framstod enligt rapporten inte som någon känslig telefon (på 900). Alla lurar som släpps på marknaden ska ligga inom ett 3dB intervall enligt 3GPPs bestämmelser. Men känsligheten mäts vid antennportarna med de inre antennerna bortkopplade. Därför är inte de interna antennernas mätta med avseende på near field påverkan och detuning, gain och riktverkan. Men även bortsett från kroppspåverkan misstänker jag att galaxy S4 har rätt dålig känslighet också på LTE.
Även om telefoner av äldre modell, avsedda för GSM enbart, sägs ha bättre känslighet pga mindre minityariserade och inklämda antenner så hör det till saken att tal över GSM funkar tillräckligt bra så snart man kommit över en tröskel i signal/brusförhållande. För data över 3G och 4G finns ingen tröskel. Farten är direkt avhängig signalbrusgörhållandet. Ju bättre antenner, desto bättre fart. Därför borde smartphones ha bättre antennfunktion än gamla GSM-telefoner. Designen driver utvecklingen åt motsatt håll även om HTC One är ett intressant undantag. Mätresultat och jämförelser ej redovisade ännu.
Täckningskartor kan man ta som en indikation om att täckning kan föreligga och då företrädesvis nära mast. För tele2 och därmed telenor (utom 3G) fås masterna fram på tele2s karta. Tre visar masterna på Cellvisionkarta om man går in i butik; därmed fås även läget för telenors 3G master. Så sent som i går hade dock Tre inte uppdaterat sin interna mastkarta med 4G master i Kalmartrakten trots att man enligt täckningskartan på hemsidan är igång. Fördelen med att få tittta på kartan är att man får se sektorernas riktning.
Telia tiger men det är lätt att hitta deras master genom att låsa telefonen på teknik och band och sedan köra med en field test app som G-Net track. Färgen visar signalstyrkan. När det är rött är man inom ett par hundra meter från masten. Ytterligre ledning fås genom att titta på Tele2 3G master som är gemensamma med Telias och ofta har Telia GSM och 4G också. Slutligen ger PTS bredbandskartan vägledning.
Området täckning kan reduceras till ett par frågor: Var står masten? Hamnar jag i en sektorgräns (räkna med 10 dBm sämre signal)? Om det är flera km till masten - hur ser mellanliggande terräng ut med avseende på topografi och dämpning av skog? Finns det andra master inom någon mils avstånd som ger interferens? finns det lokala förhållanden som ger radioskugga?
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.