Alltsedan R-90-routrarna lanserades har jag kört två stationärt med (dubbla) riktantenner och en monterad i bilen - för bl.a IP-telefoni (både Net1:s egen och en tredjepartslinje) - med dubbla fast monterade (kolinjära) takantenner för bl.a IP-telefoni. Dessförinnan har jag använt D-35:or i samma applikationer och under en kort period också en D-40:a i bilen vilket jag dock helst vill glömma.
Sedan någon månad har jag bytt ut en av mina fasta R-90-or mot industriroutern H820 och vill här kommentera mina erfarenheter.
Att köra en router i bilen kräver mer än stationärt. Den skall tåla potthål och ojämna vägar, fungera i rejäl kyla och inte lägga av om solen kommer åt den vilket resulterar i rejält höga yttemperaturer. Efter Net1:s övergång till rev.B där man lämnade soft handover (som i rev. A) till hard handover fungerar handover mellan basstationerna betydligt sämre – ibland inte alls. Detta betyder att man ofta måste kunna starta om routern för att någorlunda snabbt återfå nät kontakten. Att köra ett obrutet telefonsamtal vid flyttning mellan basstationer eller sektorer är det nu givetvis inte tal om. Överhuvudtaget är systemets låsning till ”senast använda” bas mycket besvärande då t.ex ordinarie bas får driftstörningar men fortfarande sänder pilotsignal eftersom möjligheten att nå en angränsande bas är mycket dålig. Ur denna synpunkt vore det mycket bättre att systemet helt släckte ned den defekta basen
Åter till mobildriften. För att kunna starta om routern under körning måste man antingen ha den inom räckhåll eller kunna fjärrstarta den vilket inte är möjligt med R-90:or som har inbyggt batteri. Dessutom är R-90:ans konstruktion och placering av kontroll-LED klart olämplig för bilmontage. Miljömässigt (omgivningstemperatur etc.) håller R-90:an måttet men fysiskt är den knappas optimal för mobilt bruk
H820 är en liten (165 x 100 x 20 mm) kompakt router i stabil grålackerad plåtlåda. På fronten finns 11 st LED för statusinfo (SYS, WPS, VPN, Signal, Cell, Wifi, WAN, LAN1-LAN4) och på baksidan finns gängse nätverksuttag för LAN och WAN, strömförsörjning och tre förgyllda SMA-kontakter (female) för två (diversity)antenner och en WiFi-antenn. Som sig bör för en industrienhet finns också en andra strömförsörjningsanslutning via rejäla skruv- klämkontakter som inte lossnar vid vibrationer. Routern klarar 5-40 volt i standardutförande (finns även i en version som klarar upp till 50 volt). Acceptabel omgivningstemperatur vid drift går från –30 och upp till +75 om jag inte missminner mig. Till skillnad från många andra ”konsumentroutrar” där kapslingen med fördel kan utnyttjas som temuggsvärmare ökar H820.routerns yttertemperatur vid även ”hård drift” obetydligt; den är ständigt behagligt sval vilket både bör tolkas som en konsekvens av genomtänkt konstruktion och kvalitetskomponenter.
Inställningsmöjligheterna är givetvis oändliga alltifrån olika watchdogfunktioner för 450-nätet och linkbackup till xDSL eller motsvarande parallellkopplat modem för 3G eller 4G till multipla SSID:s för WiFi. Routern går givetvis att fjärrstarta. Självklart finns också en bra systemlogg om något skulle strula. Den på kinaengelska (fullt förståelig !) avfattade handboken omfattar 120 sidor.
Skulle jag idag välja en router för mobildrift skulle jag tveklöst välja en H820 framför en R-90:a - prisskillnaden till trots. Robust, liten och möjlighet att ansluta en (tak)monterad WiFi-antenn för ökad räckvidd om så önskas är bara några bra egenskaper. Möjligheten att koppla ytterligare en H820 för 3G eller 4G som linkbackup (redundans) är intressant och helt klart frestande för fr. a stationärt bruk om man som jag kör både ”vanlig” datatrafik och flera VoIP-linjer genom systemet och därmed är beroende av hög tillgänglighet. Notera dock att H820:an inte har något ”eget” telefonuttag för Net1:s telefoni - här får man köra över WiFi eller en separat ATA-box vilket knappast är någon nackdel…….
En varning dock för Net1:s förmåga att byta ut en router mot en annan i systemet ! Det tog 14 dagar innan mina tre routrar fungerade normalt efter utbytet av en R-90:a mot H820:an. Jag är helt övertygad om registersystemets i nätet goda förutsättningar att växla routrar / hexkoder men definitivt inte frontsoldaternas i supporten kompetens ! När den nya H820:an skulle in slocknade en helt annan R-90:a och så höll det på i roterande svit med alla mina tre routrar som växelvis fungerade eller oregelbundet slocknade på eftermiddagarna ända tills den router som skulle fasas ut verkligen blev avregistrerad och vederbörligen nedpackad för retur ! Mängden av fåfänga omstartsförsök från supportpersonalens sida - parad med muntra tillrop om att ”du har väl inte rört den knappen på undersidan” gav tillfälle till många komprimerade kommentarer från min sida. Trots att Net1 har många storkunder klarar man uppenbarligen inte av att hantera utbyte av en router mot en annan om organisationsnumret/personnumret innehåller flera abb. förrän efter 14 dagars kamp från både kund och ”support”.
HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP. RESERV: AVM 6840 LTE och AC810