Zdacomm.com har 2,6 GHz paraboler som man kan köpa styckvis.
Det ka finnas skäl att påpeka att sådanahär antenner har sitt berättigande bara om man kan lyfta signal/brusförhållandet från låg nivå till högre, där marginalnyttan av höjningen av signal/brusnivån inte börjat plana ut för att signalen redan är så stark i förhållande till bruset. För det finns en motverkande effekt. Ju smalare antennloben är, desto mindre multipathsignaler kan tas in. Och det är multipathspridningen som ger MIMO-effekten vilken i bästa fall kan dubblera överföringshastigheten.
En parabol som tittar direkt på en basstation inom synhåll en km bort kommer att ha en mycket stark direktsignal och svaga multipathsignaler. Det innebär att tidskorrelationen mellan vad basstationsantennen sänder ut och vad som tas emot kommer att vara mycket god. Det är dåligt. MIMO bygger på signalspridning med låg korrelation mellan sändarantenn och mottagarantenn. Förklaringsmodellerna kräver matematikkunskaper som det inte är allom givet att ha, inte mig heller. Vad som ger en bra multipathmiljö har jag inte sett beskrivet. Talldunge eller stadskvarter? Mycket spridning vid bibehållet gott signal/brusförhållande är bra. Tallbarr är dåligt för de dämpar. Stammar är bra för de reflekterar.
Försök till ytterligare förklaring: om man kunde sända varsin dataström över de två sektorantennerna och de kunde tas emot av de två mottagarantennerna i 2x2 MIMO utan överhörning i respektive dataström så skulle överföringshastgheten kunna dubblas - förutsatt att brus och interferens inte föreligger. Jämför två parallella mikrovågslänkar. Dock går viss överhörning mellan dataströmmarna inte att undvika, trots att man försöker separera dem med skild polarisation. Således uppstår osäkerhet om vad en mottagen signal innebär. Den bristfälliga cross isolation mellan kanalerna måste åtgärdas på något annat vis som kan minska graden av osäkerhet. Här kommer multipath in genom "spatial multiplexing" som också innehåller en tidsdimension). Signalerna från de bägge sändarantennerna går olika vägar och når de fysiskt åtskilda mottagarantennerna vid olika tidpunkter. Genom att kombinera dessa indroppande multipathsignaler kan mottagaren räkna ut hur respektive dataström såg ut när den sändes. Packet loss kontrollen kollar att det stämmer och genom feedback vid closed loop till cellen ställer systemet in överföringen så att en optimal avvägning av fart och bit error rate (BER) uppnås. Den här anpassningen kan göras flera hundra gånger i sekunden så den går knappast att följa. Ju bättre multipathspridning, desto bättre "decorrelation" mellan sändarsida och mottagarsida. Att få till bra multipathspridning är ett designkriterium vid cellplanering för LTE. Den fysiska separationen av mottagarantennerna bör vara minst ett par vågländer så att inte fading drabbar båda antennerna likformigt.
I LTE advanced kommer 4x4 antenner att användas. Polaritetsåtskillnad kan bara göras åt två håll. Men genom multipath kan överföringshastigheten ökas 4 ggr teoretiskt om spridningen är effektiv. Detta används för övrigt för MIMO vid wifi. Inomhusmiljö ger effektiv multipathspridning via alla vinklat och vrår och så länge signal/brusförhållandet är gott kan högre fart uppnås än ned en sändarantenn och en mottagarantenn.
Å andra sidan kan man nå hög fart i en LTE länk vid god signal utan MIMO redan genom att det snabbaste modulationssättet kan användas. Och skillnaden 90 grader i polarisation gör fortfarande nytta eftersom det ger polarisationsdiversitet som hjälper mottagaren att inte tappa paket.
Kort sagt, man skulle gärna vilja veta hur man optimerar antennens öppningsvinkel (inverst förstärkning) i förhållande till signal/brusförhållandet för högsta fart. Därvid är nog just farten den enda mätbara parameter som står användaren till buds eftersom modemen inte lämnar några användbara mätvärden utöver RSRP och i bästa fall signal/brusförhållandet. För att undersöka förutsättningarna för MIMO behövs proffsinstrument som hinner och kan mäta förekomsten och karaktären av multipath (signal delay spread). Modemen signalerar i closed loop mode info till basen om hur länken fungerar. Men den informationen är bantad och schematiserad och vore inte användbar. Samma sak med Channel Quality index CQI i sexton steg som skickas till basstationen som info för beslut om modulationshastighet. En utvecklingsingenjör hos AVM menade således att vetskap om CQI inte skulle hjälpa användaren eftersom upplösningen i måttet är för dålig.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.