operatörerna har inte velat lämna ut placeringen av masterna även när de kommunala miljöförvaltningarna krävt in dem:
"Bolaget ifrågasatte miljöförvalt-
ningens krav på att hämta in just dessa uppgifter som stöd för
tillsynen. De gav inte någon egentlig information som hade
relevans för tillsynen över hälsa och miljö. Det fanns dessutom
i dag en hotbild, där sabotage och skadegörelse mot basstation-
er hade blivit allt vanligare. Det gjorde det än svårare att
brett lämna ut uppgifter om deras lokalisering och andra data".
http://www.vagbrytarenstockholm.se/hand … 7485-4.pdf
Av de i Miljöverdomstolens dom upptagna handlingarna framgår att svenska UMTS nät motsätter sig att uppgifter om masternas lokalisering lämnas till kommunerna eftersom dessa uppgifter då blir offentlig handling.
Om - säger inte att det är så- men om berörda myndigheter skulle stödja bolagets ståndpunkt riskerar systematiskt insamlande av uppgifterna att kunna bedömas som olovlig underrrättelseverksamhet eller något sådant. Att syftet är att göra en publik förteckning över landets basstationer hjälper ju knappast eftersom en sammanställning ökar möjligheten för sabotage i stor skala.
Naivitet är ingen ursäkt i säkerhetssammanhang. Undvik problem, tala med PTS. Att bli uppmärksammad av Säpo är inget att stå efter. Me tanke på att Tetrasystemet använder frekvenser straxt under 450 så kan man förmoda att de använder samma master och gärna ser att inte basstationerna avbildas eller får besök.
Det finns praktiska invändningar mot den nytta en lista kunde ge utöver befintliga täckningskartor för 450 och UMTS. UMTS-signaler kan vara obefintliga bakom byggnader eller beroende på topografiska hinder, detta även nära basstationerna. Det räcker med en bergknalle eller ett hus och öppen terräng eller vatten bakom så har radiovågorna inget att studsa tillbaka på.
Vad gäller 450 så får man förmodligen täckning över allt utom på kalfjället förutsatt att man har rätt utustning. Som Iceanvändare är man välgarderad om man uppehåller sig inom en eller ett par mil från basområdet.
Ice täckningskarta ger tillräckligt precis information om närhet till basstationer om man i kartan utgår från modemet och att det är inomhus. Det är lätt att på någon minut ringa in ett område på någon km när där en enskild basstation ligger. Oftast ser man loberna från antennerna. Ritar man in loberna från täckningskartan är man ju tillräckligt nära för bra täckning. En sådan oprecis karta skulle förmodligen inte anses gå eventuella skyddsintressen för när. Etersom det bara rör sig om något hundratal stationer tar jobbet förmodligen bara några timmar.
Täckningskartan ger ju dessutom koordinater om än grovt så man kan ange ungefärvärden alt rita in loberna som overlay på någon karta. Hur man gör transparenta overlays till vektorkartor i garminformat kan jag plocka fram uppgifter om. Det finns gratismaterial.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.