Kolla om WAN ipadressen byts vid byte av cell. Den ska normalt vara oförändrad under pågående uppkoppling även efter handover till ny cell. I det nya Net1 har det varit mycket proplem med utbytta dynamiska ip-adresser och avbrott vid handover. Dessa problem kunde lösas genom tilldelning av statisk adress till routern. Om detta har signaturen Vox Medievalis skrivit efter mycket observerande. Även om LTE lampan lyser konstant kan du inte se på routern om WAN adressen byts.
Det behövs en logg i routern som talar om när och varför uppkopplingen bryts. Det finns inte i dovado heller vilket är orsak till mycken veklagan och ömmande tår.
Intressant att du säger att förbindelsen ofta bröts trots att masterna finns nära. Support bör kunna se om detta beror på att en annan mast lockar till sig uppkopplingen pga tillfälligt bättre signal till routern. Routern rapporterar ständigt om hur den upplever nätet och om den vill byta mast. Det kan dock inte ske förrän den får tillstånd från nätövervakningen som hanterar närbelägna master (tracking area). Så märkligt nog kan det bli problem ju mer 4G nätet byggs ut. Hanteringen av de parametrar som vägs samman under test av ifall en alternativ mast vore bättre är just sådant som man kan förvänta sig modifieras i ny firmware. Jämför beslutsprocessen i huvudet på en kille som raggar på två tjejer på disko. Till skillnad från Net1 som hade soft handover där routern kunde vara uppkopplad på två celler samtidigt i övergångsskede så har 4 G hard handover, antingen eller. Trekant medges ej så det gäller att fatta rätt val. Det problem LTE specen vill undvika är ping-pong och metodiken för att undvika det utvecklas hela tiden med allt mer differentierade kriterier. Då måste firmware hänga med.
Jag var inne i en telenorbutik i augusti för att kolla routern. Efter lite tekniksnack berättade expediten att en kompis jobbar på Ericsson och att denne sagt att de har/hade stora problem med dlinkroutern pga alla buggar. Ericsson har knappast anledning att bekymra sig för annat än hur routern funkar i nätet. Bryggning, port forwarding, dhcp och sådant som folk klagar över har de ingen anledning att befatta sig med. I vad mån annan utrustning också ger problem imed anslutning och handover framgick inte. Som användare har man inte en chans att kolla om man inte hyr in en tekniker med utrustning för LTE nätanalys och de pengarna kan man väl ha roligare med.
Det finns en freeware dashboard som heter MWConn.net. Den lär numera funka på 4G och jag väntar på besked om den gör det även med E392 och i vilken utsträckning. Programmet har en funktion där man får ett pip från datorn vid byte av cell. Dessutom finns en sat finder liknande funktion där man får ett högfrekventare pip allt eftersom signslstyrkan stiger. Vet inte om detta funkar på 4G. Programmet används hittills mest på 3G.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.