Tråd: RSRP väl förklarat
Med charmig indisk omständlighet
http://lteuniversity.com/get_trained/vi … 11523.aspx
Edit:
Definition: Reference Signal Received Power är mottagarens uppmätta signalnivå av referenssignaler som basstationen skickar ut för att signalnivå och signalkvalitet på dataströmmarna som skickas över basstationencellens två ( i framtiden fyra) antenner ska kunna mätas och rapporteras tillbaka till basstationen. RSRP används tillsammans med RSRQ, reference signal received quality (som har med signalbrusförhållande att göra), för att systemet ska bestämma att cellbyte bör ske. Viktningen av RSRP gentemot RSRQ är härvid inte bestämd på förhand utan den kan variera.
Det är således inte förlust av datapaket i första hand som avgör när systemet överväger att finna en bättre radiolänk. Men det finns också CQI, channel quality indicator som rapporterar vilken modulationsform, växelläge, som kan användas utan att antalet missade paket överskrider ett viss gränsvärde BLER. CQI vore också intressant att se i användarinterfacet eftersom det påverkas av störningar och leder till att cellen växlar ned till långsammare och säkrare dataöverföring. I RF status monitor för Net1 kan man se antalet missade paket i procent. Den parametern styr nog länkhastigheten DRC direkt i CDMA450.
För den som installerar 4G uttrustning hos kund är RSRP en viktig parameter för att optimera antenninställning, i synnerhet som värdena hänför sig till respektive sändarantenn och mottagarens antenner därför kan ställas in individuellt.
RSRP är det relevanta måttet på signalstyrka i 4G sammanhang och den mäts separat över båda antenningångarna och visas i bästa fall (således ej av Telia) i användarinterfacet. Om man jämför videon vid 5 min 30 sek med 8 min 40 sek så används beteckningarna R0 och R1 för vardera blocket i vilket RSRP läses men också för vardera sändsrantennen. Det framgår därför implicit att det finns ett RSRP värde för vardera sändarantennen. Mottagaren mäter på båda sina antennutgångar vardera av sändarantennernas RSRP värden. Det blir således sammanlagt fyra värden som kan användas för att optimera mottagningen. Dessa fyra värden visas mig veterligen bland konsumentprodukter enbart i fritzbox AVM6840 som bygger på Altair semiconductors chip som också används i professionell mätutrustning för 4 G. (reservation för missuppfattning av sammanhanget R0 och R1 med sändarantennerna.
Funderingar: om nu RSRP från R0 och R1 representerar sändarantennerna borde man kunna använda dessa värden för att maxa RSRP för respektive mottagarantenn. De ska ju om möjligt svara mot varder söndarantenns polarisationsplan +-45 grader.
På 800 mhz 4G är band tio Mhz breda (telia och telenor). Där ska mimo 2x2 funka vilket borde stämma med att mottagaren rapporterar tillbaka respektive RSRP till basstationen. På 2600 MHz är bandbredden 20 MHz. Det ryms fyra block med varsitt RSRP värde. Och där kan 4x4 mimo användas över fyra antenner på vardera sidan enligt framtidsscenario. Låter för enkelt för att man ska våga tro på det. Edit: det framgår av länken att referenssignalerna 0-3 hänför sig till varsin antennutgång, varför det är relevant att mäta RSRP uppdelat på antenner.
http://www.3gpp.org/ftp/workshop/2009-1 … 003-r1.pdf
En del utrustning (huswei, dlink) lämnar bara en uppsättning RSRP. Det är ett vägt medelvärde och visas också i utrustning som visar respektive. Man får då ställa in antennerna för max RSRP utan att veta hur vardera antennen bidrar.
De procent som Huawei med Telia och andra överförenklate visar är ett mått på all signal inklusive brus och störningar. Det betecknas RSSI och mäts bara över de ena antennporten i mottagaren kallad 0, noll, vilket är den som också används för sändning i användarens utrustning (user equipment, UE). RSSI hänför sig till ett analogt värde motsvarande spänningen på AGC, den automatiska förstärkningskontrollen i klassiska radiomottagare (utslaget på gröna ögat för dem som var med på sextiotalet). Nivån på RSSI beror således av all signal som uppfattas inom det registrerade frekvensbandet (starkaste signal eller kumulativt?).
I och med att modem och routrar för 4G får dubbla antennportar för varsin antenn blir det relevant att kolla signalstyrka med RSRP. Med en antennport som på Huaweis mifi E589 kan man söka starkast möjliga signal med hjälp av RSSI värdet men saknar då varje möjlighet att veta om det är den önskade signalen man mäter eller bara andra celler och störningar.
Med en riktantenn kan man maximera RSRP värdet utan att RSSI nödvändigtvis ändras, t ex om den önskade signalen är mycket svag i förhållande till totalsignalen. Om RSSI ligger på -85 dBm och RSRP på -105 kommer en ökning av RSRP till -100 när man vrider antennen inte att märkas på RSSI för RSRP ligger 15 dB under och är därmed 32 gånger svagare än totalvärdet
(5 ggr 3 dB = 2x2x2x2x2).
Däremot märks det direkt på signalkvaliteten och datafarten. När UE rapporterar bättre signalkvalitet till basstationen växlar denna upp överföringstekniken så att mer data kan skickas. Det finns många växellägen här och växlingen går mycket snabbt, millisekunder.
PS det vore tacknämligt om någon som kan det här hade lust att bidra till att reda ut begreppen. Jag hittar inget skrivet om användningen av signalnivåer för att optimera antenninställning i UE (user equipment), inte heller vilken utrustning som kan användas (för LlTE 900 finns ingen utrustning såvitt mig bekant, förutom dyr mätutrustning för tiotusentals kronor, för 800 och 2600 är routern AVM6840 en väl fungerande mätapoarat).