Net1 säljer antenner men lämnar inga som helst upplysningar om dem på sin websida i tron att kunder är oförmögna att värdera information. Den båtantenn de säljer är kort och har förmodligen inget gain alls, således en 0 dBi antenn. Detta är bra om båten brukar luta 45 grader och mer. Annars kan man med fördel ta en antenn med större gain, aintingen en ground plane eller en colinjär glasfiberkapslad s.k. blindkäpp. För fast montage på land kan man ta en längre antenn med högre gain.
det finns leverantörer som garanterar prestanda på sina produkter och ger info om gain i olika riktningar. Poynting.co.za och procom.dk hör dit. Jag ringde procom.se i Linköping och fick priser ink moms till slutkund. gain anges i dBd som är ca 2 dB lägre än det vanligare måttet dBi, dvs gain över en isotrop antenn).
dBi Gain over an isotropic source (a theoretical antenna having no dimensions: a geometric point).
dBd Gain over a dipole (0 dBd = 2.15 dBi).
Ground plane 3dBd för 450 (modell H täcker 440-470 Mhz) 895+ moms
Sedan blindkäpparna, priset varierar något med avseende på fäste,
sök på marinantenner:
3 dBd (motsv 5dBi) 2211 kr + moms, längd ca 1,3 m beroende på valt band.
5dBd CXL70-5C/H 2751 + moms, längd 2 meter ca. Denna typ säljs till polisens basstationer för Rakelystemet.
det finns också om man söker på basstationsantenner en värsting med 8 dBd gain rundstrålande, dvs 10 dBi vilket är lika mycket som en vanlig yagi. Pris hela
15180 kr + moms, längd 5,3 meter.
Procom säljer också riktantenner
http://www.procom.dk/eng/Page_menu/Prod … -7_R_70-10
10dBd riktantennen kostar 2928 kr + moms, dvs samma förstärkning som den infoferenda säljer som net1s yagi med 12 dBi förstärkning.
Nyligen var frågan uppe om skillnaden mellan ett galler bakom radiatorn (dipolen, det sändande elementet kontra en vanlig reflektorpinne. frågan ställdes nu till procoms antennlab. Svaret var att under optimala förhållanden så har den enkla reflektorpinnen ett bättre front to back förhållande än yagis med galler men det kan variera. Som framgår av polardigram på länken ovan så har procoms yagis stark dämpning av bakloben.
Det är svårt och dyrt att göra colinjära antenner och de har små tillverkningstoleranser vid hög förstärkning. Procom testar antenner ur varje batch och ger två års garanti. som framgår av tabellen längst ned på den nedan länkade sidan så krävs 16 stycken kombinerade kolinjära element för att komma upp i 8 dBd förstärkning. Varje element är en halv våglängd. de i tabellen givna måtten är bl a för 70 cm amatörbandet som ligger på ca 436 MHz, dvs straxt under 450 bandet. Det framgår att med16 element så måste längden bli över fem meter och då får man den förstärkning som Pocom anger.
http://k9erg.tripod.com/theory.htm (läs och hoppa över det obegripliga). En yagi antenn med sina direktor och reflektorpinnar är "a parasitic element antenna", dvs vad som nämns i teoritexten.
den kolinjära antennens längd växer snabbt om man vill ha högre gain för man vinner bara 3 dB varje gång man fördubblar antalet element. Med 1024 halvvågselement kolinjärt kopplade fås 23 dBi förstärkning rundstrålande, samma som man kan uppnå med en parabol i en riktning. Men den rundstrålande antennen blir nog rätt dyr eftersom den behöver vara 327 meter lång. Troligen tar månader att trimma in. Nämner detta bara som kuriosa. Tips om om hur man gör en kolinjär antenn med RG 58 koaxialkabel med 9 dBd förstärkning. Tar bara ett par timmar att göra enligt uppgift. Måtten för 450 bandet kan interpoleras från de givna måtten för 436,5 respektive 476,9 Mhz. Använd centerfrekvensen för routerns upplänk (uppgift behövs).
http://www.qsl.net/n9zia/wireless/col432/
Poynting säljer inga 450 antenner.
Procom antenner kan beställas direkt hos Sverigekontoret eller via åf som olika båtvarv men även Dialectbutiker.
PS jg önskar jag visste vad som händer med Fresnelzonen om man har högförstärkande rundstrålande antennsom alltså är starkt avgränsad till horisontalplanet. Minskar markdämpningen vid en given höjd? Vet ej.
Man kan läsa tabellen för att konstatera att importörer som anger 15 dB förstärkning på halvmeterlånga spröt för 3G bluffar.
disclaimer: Jag tog med all den här infon för att den bör in på forumet, inte för att jag tror att en dyr jätteantenn skulle göra stor skilllnad i trådskaparens fall.
Om man som jag använder 450m under resor med bil kan det vara enklare att hantera ett 2 meter långt rundstrålande spröt på en teleskopisk mast än en stor riktantenn. Det är lättare att få upp sprötet högt än en yagi. På den extra höjden kanske man vinner tillbaka den signal som yagin skulle gett i extra förstärkning, signalen ökar nämligen mycket snabbt med höjden (i början).
Notera att marinantennerna är DC-kortslutna som skydd mot statisk elektricitet och åskpulser.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.