Från Net1 som svar på frågan om hur långt boomer cells sträcker sig:
"Det ska inte finnas någon teoretisk gräns nu utan det är jordens krökning och signalstyrkan som är begränsningen. Vi sitter i högmasterna längst med kusten så avstånd på 200 km borde vara möjligt.
I dagsläget har vi inte denna funktionen mellan Kalmar i öst och Varberg i väst eller Danmark, men när båtarna kommer norr om Varberg ska det fungera även långt från land."
När det gäller den praktiska räckvidden så finns det ett antal parametrar och de är rätt svårta att gissa sig till.
1. Signalstyrkan avtal med kvadraten på avståndet. Det går knappast att komma över 10-12 dBi med en stor yagiantenn. Man vinner ytterligare upp till 6 dB med effektiv diversitetsmottagning, dbs lika bra antenn på den andra antennutgången.
De största kommersiella antenner för 450 jag sett är kinesiska gridparaboler med över två meters diameter, inte särskilt användbart på sjön. Och det är bara vid kusten boomer cells har slagits på.
2. Sitter antennen nära jordytan så störs "Fresnelzonen". Den zonen ser från antennen set utt som en kon som sträcker sig från antennen bort till sändaren. Når konen marken minskas signalstyrkan och det rätt kraftigt. Det är det viktigaste skälet att få upp anntennen de första tio metrarna.
3. På de avstånd vi talar om gäller det att komma upp så att sändaren syns över radiohorisonten (jordytan men även inklusive viss böjning i atmosfären. Som framgår av tråden jag länkade till gör geometrin mellan sändare och mottagare att en fördubbling av höjden på mottagarsidan tillåter en halvering av höjden på sändarsidan. Dvs ökar jag användarsidans höjd från 10 till 20 meter så minskar kanske behovet av höjd på basstationssidan från 400 meter till 200 meter.
Min egen praktiska erfarenhet från "mobilt" bruk på 55 kms avstånd är att en rundstrålande antenn kan ge nästan lika bra som en yagi om den rundstrålande
antennen får komma ytterligare ett antal meter upp.
Ett praktiskt exempel på Fresnelzon. En segelbåt med tolv meter hög mast liggervid en skärgårdsö. Man vill ha bredband från en mast som ligger fyra mil bortom ön. Ön har en bergknalle som är 10 meter hög och basstationen bör alltså synas över ön (dess varningslampor). Detta är dock ett dåligt läge eftersom bergknallen kommer att dämpa signalerna i båda riktningarna på grund av fresnelzonen störs. Det börgå att få bättre signal på andra sidan ön. Att ta med sig modemet och rigga upp en mast på bergknallens flacka topp så att den antennen också är tolv meter över havet är inte lika bra som med antennen i masttoppen på båten. detta eftersom Fresnelzonen störs mindre från båtens masttopp än när begknallen påverkar den nörvändiga "frikonen". Från sidan sett utgör Fresnelzoen en långsträckt elliptoid som ett mellanting mellan amerikansk fotboll och tax men från antenne sett är det en kon där det framför allt gäller att konen ska vara ostörd nära antennen.
Jag har inte sett någon rundstrålande antenn med högre förstärkning än procoms marina proffsantenn ryp blindkäpp (vit glasfiber kapslad. Den är två meter lång och har 7 dBi förstärkning. Men lutas den mer än fem grader tappar man det mesta, se pdf. På en segelbåt bör man nog begränsa sig till de marina jordplansantennerna med 3dB förstärkning (finns på procom) för att inte riskera att tappa kommunikation om båten rullar eller lutar. The bottom line är att all sk förstärkning i en antenn uppnås genom koncentration av strålningen, dvs riktverkan i någon ledd. Den rundstrålande antennen är det bara i horisontalplanet. I vertikalplanet har den riktverkan, ju mer desto högre effekt man vill ha ut vinkelrätt mot antennen.
På danska sidan kan det bli problem nära Tyskland eftersom tyskarna använder 450 för annan trafik och man inte bör störa varandras frekvensband.
Med antenn i masttoppen ökar kravet på god kvalitet på koaxialkabl upp. Om man vet att man kommer att vara på långa avstånd från kusten kan möjligen en repeater för 450 tänkas. En sådan installation bör nog göras i samråd med Net1 och torde vara förbehållet professionellt bruk och handhavande.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.