Det är inte fel på D35 utan du har ibland för svag signal in - eller snarare själv hörs för dåligt i basstationen.
Jag har en trappa med åtgärder jag gör för att säkerställa bra bredbandskontakt med Net1 men så är jag fd radioamatör och tycker problemlösningen är kul.
Din beskrivning av arrangemanget på husvagnen är inte helt klar för mig men givet förutsättningarna säger jag så här: För många platser skulle det räcka med högt belägna jordplansantenner. Det kan du åstadkomma med en aluplåt på undersidan som jordplan och vanliga bilantennfästen som går igenom taket. Så har jag det på skibox. Bästa spröt är förlängda colineära, t ex den här med kapslad spole som är färdigavstämd för det frekvensband du använder för Net1:
http://www.smarteq.se/ra312202.html
(jag har testat, den funkar lika bra som den med öppen spole. Köper du med öppenspole, se till att få en som är kapad till rätt längd för 450. Lämpliga fästen hitatr du hos alla dialectbutiker bl a. Köp kvalitet som smarteq och inget bensinmacksskräp).
Jag skulle sätta två nära framkanten av husvagnen, någon meter eller mer från varandra - så slipper du ha alu plåt längre in i taket.Kortast möjliga längd på koax för minsta förlust. Men ett par meter är OK, det ska vara praktiskt också.
Två antenner bör det vara. Routern vara igång när ni kör och diversitetsmottagningen gör att passagerarna kan lyssna på strömmande radio osv med färre eller inga avbrott.
Det var arrangemanget för avstånd upp till tre mil från basstation. Strunta i modemets egna antenner, de funkar rätt bra men har knepiga fästen för montering annat än på routern.
Då man är på svåra platser eller nära cellgränsen får man eskalera åtgärderna: Då är höjd absolut viktigast, framför allt om du är i skog.
Skaffa ett teleskopiskt rör, finns bland annat på Jula. I toppen på det kan du sätta en teleskopisk gardenastång, finns också där. I toppen på den kan du sätta ytterligare ett rör. Det här blir lite vingligt så det behövs en lätt antenn i toppen. Lättast är den portabelantenn som Net1 nu har och kan sälja ( de har sagt att de ska ge den till användare som klagar på farten med D50 modemet). Jag har portabelantennen på ett elrör i topp.
Annars kan man använda någon form av jordplansantenn högst upp
Med det här arrangemanget kan du lätt få upp en rundstrålande antenn 5-8 meter eller mer i luften. På den lite kraftigare stången i botten kan du sätta en lätt 7 elements yagi (7 ACY) säljs bland annat av Dialect. Stången ska gå att vrida. Riktantennen kopplar du till Tx/Rx kontakten och antennen i toppen av stången till RX diversity kontakten. Vet du inte var masten är gör du tvärt om.
Är vistelsen kort kan man skippa riktantennen och bara köra på den lätta rundstrålande antennen i toppen.
Det nu beskrivna är det max arr jag använder på svåra ställen när jag är ute med min volvo kombi. Teleskopmasten står på marken och stöder mot ett förlängt takräcke. På husvagnen fixar du lätt något bättre.
Täckningskartan ger dig kompassriktning till närmaste basstation. Bara att vrida antennen rätt. Genom att kombinera riktantenn och rundstrålande antenn får du fördelen med diversitetsmottagning. Du kan lika gärna pröva med att ha yagi-antennen horisontellt monterad. Se till att ha bra coax-kabel ned.
Det känns kanske lite nördigt att skicka upp antennerna högt med det är det viktigaste för att få bra förbindelse när man är långt från basstationen. Det är en stor fördel om terrängen är öppen i riktning mot basstationen, gärna öppet vatten.
Barnen kommer kanske att håna dig först, men det vänder när du får max fart fem-sex mil från basstationen. Det är ingen skillnad på att få förbindelse över net1 och att upprätta förbindels över militära länkar. Högt upp och riktantenn.
Så småningom lär man sig bedöma hur mycket man behöver ta i för att få förbindelse. reka gärna basstationsplaceringar och riktningar medan nu har internetförbindelse. Kompasskurs bör vara klar. Det är enklast att ställa in riktning om man använder USB-förbindelse till dator. Bäst överblick är det med RF status monitor programmet som jag beskrivit i andra trådar. Där får man decibelangivelse på båda antenningångarna och kan direkt se vilken länkhastighet olika antennriktningar ger. Kör kontinuerlig ping -t under tiden så att förbindelsen hålls öppen.
Med det här arrangemanget för att få upp antennerna bör du kunna få bredband på 99,5 procent av Sveriges yta utanför fjällområdet där bastationer saknas.
Edit: varför inte en billig och lätt 18 meters teleskopantenn:
http://www.hams4hams.com/18metrepole.php
Den behöver dock stagas (fr forum på scanner.nu):
Ja den måste stagas, om det inte blåser räcker det med 3 staglinor på 12m höjd ungefär, är det blåsigt så lär det gå åt stag på 6m och 12m.
Jag reser min 18m Spiderbeam genom att ställa den up och fästa 3 stag i den första sektionen så att masten står för sig själv. sen är det bara att mata på uppåt med sektioner och låsa med slangklämma(ett måste) vid varje sektion. När jag har matat ut 4 sektioner fäster jag staglinorna och drar ut dem så att linorna hänger slakt, sen matar man på och flyttar stagen efter hand. när hela masten är utdragen är det bara att spänna staglinorna. Lite spring blir det men jag har ingen annan metod för att resa den själv.
alternativ: spiderbeam: http://spiderbeam.com/product_info.php? … 0pole.html
Se foton hur en man reser: http://spiderbeam.com/product_info.php? … 0pole.html
De har lägre men kraftigare aluminiummaster: http://www.spiderbeam.com/index.php?cat=c12_Aluminium Masts.html
Den som använder en sådan mast för net1 får hedersomnämnande i denna sektion. Net1 torde skänka en poprtabelantenn för den som behöver komma upp så högt för fungerande bredband.
Lycka till
Jonas(SM0WJY ex SM5ACM).
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.