Tråd: Kravspec på en bärbar CDMA450 telefon
Efter att ha åkt i Kalmar län med omnejd och undersökt kommunikationen med D35 från bil mot ca tio basstationer, dvs ca 30 celler (vilka, det bör framhållas, alla synes fungera normalt) har jag en del synpunkter på den information användaren kan behöva från en handhållen telefon.
Det är obegripligt hur en handhållen mobiltelefon på Net1 ska kunna fungera bortom en basstations närområde. Signalen ligger ofta på 95-100 dB även om man har en bra takantenn ca 40 cm lång. Däremot är det ytterst sällan som datahastigheten går ned till noll. Men eftersom en antenn i en handhållen telefon nog ligger 7-10 dB under (sämre) än en takantenn så kommer det att ske ofta. I praktiken finns inget skäl att tro att en handhållen telefon utan yttre antenn kommer att ha längre räckvidd än dongeln D50 utan yttre antenn. Är det vad folk förväntar sig av en "skogstelefon"? Jämför med NMT 450, de bärbara sände med upp till 15 watt och hade förlängda whip-antenner. Visserligen fungerar CDMA bättre vid svaga signalnivåer men D50 visar var gränsen går. Med yttre antenn funkar D50 mycket bra, det har jag redan kunnat konstatera och den sänder med samma effekt som D35 dvs 0,23 watt max.
Eftersom således användarna av bärbara telefoner ofta kommer att stå inför den frustrerande situationen att behöva söka en plats som möjliggör kommunikation är det väsentligt att användaren kan söka en sådan plats på ett metodiskt sätt. Enda möjligheten är att man låter användaren få tillgång till den information som finns i D50s debug skärm och i viss mån i RF status monitor. Den stora fördelen med CDMA infon är att signalnivån visas momentant. Användaren får förstå att EcIo ändras kontinuerligt även pga cellbelastningen -så man får själv försöka avgöra vad som innebär ändringar pga cellandning och vad som beror på lägesändring. Men man bör absolut slippa att vänta de 10-15 sekunder det kan ta för ändrad indikering av signalstyrka i 3G modem och 3g-telefoner.
Det är också väsentligt att den efterfrågade informationen inte ligger långt ned i någon trasslig meny utan kan nås med enkel knapptryckning när man ska söka en plats där man kan ringa. Man kan jämför Huaweis mifi router - den var sgs oanvändbar tills en firmwareuppgradering möjiggjorde att man kan se signalstyrka i ett web gränssnitt. Den nya mifiroutern indikerar signalstyrka och data speed med Oled. Huawei framhåller särskilt att den nya modellen utformats efter användarnas uttryckliga önskemål.
En CDMA450 telefon bör ange Ec/Io och signalstyrka i -dBm och ev PN i en rad överst på skärmen jämte batteriinfo. PN är användbart därför att jag kan få info om att jag ska flytta mig ur radioskugga för en viss bascell som jag vet att jag är nära. Det är ingen idé att stå söder om ett hus för att ringa mot en basstation som ligger i norr. Visar telefonen PN för en cell som ligger i söder kanske jag bör gå upp till ett åt syd vettande fönster på övervåningen i huset för att förbättra signalstyrkan.
Som användare undanber jag mig också att man simplifierar informationen för att göra den lättillgängligare för en tänkt användare. Det finns ingen redundant information bland Ec/Io, signalstyrka och PN.