Jag slarvade då jag skrev att mobile phone positioning byggde på triangulering som ju är en klassisk lanmäteriteknik. Men det förefaller inte som om positioneringen ens bygger på den tid det tar för signaler att nå från BST till MS. En wikipediaartikel anger att positionen beräknas med utgångspunkt från signalstyrkan från respektive BST - eller möjligen mobilsignalens signalstyrka vid olika BST.
Detta leder direkt till en undran hur A-GPS i iphone fungerar. Den utgår från de närmaste BST, tydligen i den fria kommunikationskanalen som finns på alla GSM BST oavsett om det finns datanät som GPRS. Så funkar t ex iphones A-GPS i Havannna trots att Fidel inte medger datakommunikation i nätet. Är det signalstyrka även där eller räcker det med att iPhonens gps mottagare får reda på den närbelägna basstationens position? Har mottagaren en approximativ position går det mycket snabbare att låsa på den första gps-signalen.
Alla danska BST har 3xxx- nummer. Om man i täckningskartan söker på basstationers beteckningar i västra Skåne visar kartan enbart BST på Själland även om man markerar mitt i en skånsk treklöver. Detta är ett fel i täckningskartan.
Marcus noterade en mast söder om Linköping SE-OST 4003 med PN 40/208/376. Högmasten i Emmaboda SE-KAL 1093 har också sektor-PN 40/208/376 vilket visar att beteckningarna återkommer.
Under min färd från Öland till Puttgarden (fvb Bryssel) i tisdags kväll började jag med att kolla 1x i RF status monitor. Första mast var Algutsrum, SE-KAL 4680. Programfönstret angav kanal 275, dock med No Service. Eftersom jag inte kunde ha både EvDo och 1 fönstren uppe samtidigt avstod jag att kolla 1x service på vägen ned. Från början användes kanal 174 och detta kanalval bibehölls hela vägen till Rödby. Däri ingick handsover mellan 10 BST och än fler celler i Sverige, utan ett enda avbrott. Dubbla takantenner användes vilket för övrigt verkade ge betydligt bättre signalstyrka och jämnare datahastighet än en enda takantenn (som jag använt vid det två tidigare utflykterna i södra och norra Kalmar län).
Några små iakttagelser kan nämnas. Masten på Öland, SE KAL 4680 är belägen 40 m.ö.h och är i sig 140 meter hög. Den når förvånandsvärt långt. Den sydvästra loben PN 432 pekar ned mot Karlskrona. Trakten är skogrik men vägen bildar ett öppet stråk i riktning mot basstationen varför man får förbluffande bra mottagning utmed E22. Gränsen 62 km nås strax norr om Jämjö, söder om Blekingegränsen. Där skedde byte till masten i Karlskrona, SV-loben PN 188
momentant utan soft handsover där två celler är aktiva samtidigt. (På vissa andra ställen såg jag upp till fyra celler aktiva samtidigt, men då var ofta mottagningen dålig).
Karlskronamasten SE BLE 4682 har N/SO/SV 20/188/356. Nästa mast västerut är BEL4799. Dock är täckningen på E22 mellan dessa två master mycket dålig vilket gör att datahastigheten ofta går ned till noll mellan Karlskrona och Ronneby. E22-an sträcker sig i singalminimum mellan loberna 2 och 356. Masten BEL4799 har dålig täckning åt sydost, sydostloben PN 272 hattar fram och tillbaka. Så dålig täckning utmed en europaväg har jag i övrigt bara sett kring Mönsterås, där situationen dock torde komma att förbättras pga planerad utbyggad.
SV-loben till BLE 4799 har PN 440. Täckningen är fortfarande rätt dålig tills man närmar sig Karlshamn och BLE 1110 med loberna 28/196/365. Nästa mast ligger i trakten av Kristianstad, SKA 4859 med loberna 36/204/?. Därefter börjar man ta sig över Söderåsen och kommer inom SKA 1101 i trakten av Hörby. Sektorerna N och SV är 196 och 372. Här uppförde sig kommunikationen konstigt. Vägen passerar minimum mellan dessa lober och soft handsover med båda loberna visas ofta - detta trots att den ena visar mkt dåliga ECIo värden och ibland 0.00 vilket betyder att modemet inte har kommunikation med den cellen. Om det är någonstans det möjligen fortfarande är fel på en mast så är det här.
På Skåneslätten är det så bra mottagning att det är ointressant. Bilden förändras helt när man kommer en bit ned på Själland. Mottagningen avbryts ideligen, vid något tillfälle fick jag starta om modemet. Detta trots god signalstyrka. Ibland går datahastigheten omotiverat ned till noll en bra stund för att sedan återupptas. Som nämnts så bibehölls kanal 174 hela vägen ned till Rödby, så det beror inte på kanalbyten (Danmark har kvar 1x telefonikanal). det är möjigt att det rör sig om ett roamingproblem, hur som helst så är den dåliga funktionen för svenskar som far genom Själland något som Net1 bör undersöka.
Den sista 450 masten på färden är placerad på Lolland, NNV om Rödby. Den åt SO vettande loben har PN 296, den åt SV ngt på 4xx som jag ej noterade, Tidigare år kunde jag få förbindelse från Puttgarden med D35 på biltaket med originalantennerna. Nu var detta ej möjligt, trot god angiven signalstyrka(Modemet hade startats om, Kanal var 225 med små glimtar av 174). När man far åt sydväst åt Heligenhafen kommer man upp på en höjd som borde medge bra kommunikaton. Samtidigt har man dock hamnat i minimum mellan loberna. Dessutom är det möjligt att operatören på tysk begäran minskat cut off avståndet 62 km. Modemet kopplade upp någon sekund då och då men det gick aldrig att få någon stabil kommunikation. Vid sådana tillfällen visar EcIo 0.00 dB trots Rx power på t ex -65 dB.
I östra Danmark, vid färd från Öresundsbron tll Rödby finns två BST i Köpenhamnsområdet, en på Södra Själland och en på Lolland. Masterna är höga av treklövrarnas storlek att döma. Danmarks 20 BST skall dubbleras till 40. vad de talrika avbrotten kan komma av kan man undra, möjligen överbelastning i nätet - eller roamingproblem.
Jag har bara sett kanal 275 använd vid ett tillfälle och det var söder om högmasten i Emmaboda vid en tidigare resa. Som Marcus påpekat så undviker systemet kanalbyten. Har man hakat på en 4xx mast från början så fortsätter samma kanal gärna att användas vid följande master.
Sammantaget kan konstateras att det dåliga resultat Mobil fick vid testen under försommaren nu saknar relevans. Det vore intressant att se om övriga operatörer kan erbjuda avbrottsfri mottagning under färd i sydöstra Sverige från Västervik till Malmö. Tidningens tester visar ju enbart mottagningen vid stillastående i ett antal orter. Andreas på Dialect i Kalmar kan börja sälja net1 igen.
Efter denna lilla reseberättelse övergår jag till en fråga om multipath. Marcus angav ovan att rake-receivers, inkl CDMA-mottagare, kan använda multipath-signaler synergistiskt (mitt uttryck) så att S/N i själva verket förbättras. Min observation är att om det finns lövträd på nära håll framför antennen så försämras mottagningen kraftigt. Om det däremot finns en glänta eller ett fält framför går det betydligt bättre, trots att den sammanlagda mängd skog som signalen behövt passera är sgs lika. Möjligen kan detta bero på diffraktion borta i skogsbrynet. Ur praktiskt synpunkt blir regeln att försöka undvika lövträd framför modemantennen. Samma sak gäller i än högre grad 3G mottagning och WLAN-länkar. Lustigt att det finns skillnad på hur multipath-signaler från närhåll och lite längre avstånd verkar.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.