Jo det fungerar alldeles utmärkt. Det är rätt så simpelt att åstadkomma rent mekaniskt. Dock så måste man fortfarande räkna lite på dimensionering för att få bästa resultat.
Parabolen är i detta fallet på bilden en offset-parabol, parabolhuvudet sitter inte i centrum av själva parabolens fokus.
Hem-paraboler för satellit-mottagning designas ofta på detta sätt.
Det innebär att antennen måste tiltas framåt för att få antennlobens riktning mer i horisontal-planet.
Parabolen är bara en reflektor, likt reflektorn till en bils extraljus och på samma sätt. för bästa effektivitet måste glödlampan/aktiva antennen belysa reflektorns yta utan att spilla strålning utanför men ändå sprida så jämnt som möjligt över hela reflektorn.
Tänk dej att reflektorn är spegelpolerad och där parabolhuvudet normalt sitter ska det i stället finnas en ficklampa som är så konstruerad att allt ljus strålar mot tallriken och ingen annan stans. Strålar det i andra riktning är det förlorad signal, gain-förlust som aldrig kan kompenseras för.
Parabolhuvudet måste anpassas eller ersättas mot en antenn som ger denna strålningskaraktäristik där hela tallriken belyses men inget annat.
Det går inte göra helt idealt men typiskt de som använder satellit-parabol för relativt låga frekvenser, så använder man en yagi eller patch-antenn designad för önskad frekvens. Det är en rätt vanlig lösning för de som vill skapa länkförbindelse för WiFi men kan naturligtvis designas för t.ex. trådlöst bredband. Det går även använda det som är känt som cantenne, antenn i konservburk, men det mesta av färdig-beräknad dimensionering som man hittar på nätet är helt tokigt, gjort av amatörer som inte räknat alls.
Det är som med de som bygger hemma-högtalare, finns ingen som skulle påstå annat än att senaste bygget var extremt bra. Samma gäller för mycket av hembyggda antenner.
Jag avråder ingen att försöka bygga efter färdiga mallar men skapa enkla mät-jämförelser relativt en känd antenn och man slipper lura sej självt.
En nackdel med lägre frekvenser är att ju lägre frekvens, ju större paraboltallrik krävs fr att inte förlora gain, antenn-vinst.
En bekant till mej designade en 10 meter bred parabol för 27 MHz. Teoretiskt max gain var sämre än en 4-element yagi-antenn men fördelen var att det blev bättre kontroll över strölober, oavsiktliga antenn-riktningar, då målet var att köra kommunikation genom studs mot månen.
Om man har en överskotts hemparabol är det relativt simpelt att experimentera lite. Man måste givetvis veta vilken/vilka frekvenser som är av intresse och knåpa ihop lämplig antenn att ersätta parabolhuvudet mot.
Om jag skulle bygga något parabolbaserat för frekvenser i området 800-2400 MHz hade jag nog valt att antingen försöka hitta existerande parabolhuvuden att köpa för rätt frekvensområde eller börjat med att investera i något att mäta med. Nano-vna och en tvdongel är lite av minimi-verktygen. Det är verktyg som motsvarar billig multimeter och testmejsel, om man jobbat med att koppla batteridriven ljusslinga. Det är på sama sätt, kan man inte mäta hur ljus-slingan fungerar är det svårt att veta var förlusterna uppstår och hur man ska få till bästa parabolbelysning, bästa impedansmatchningen...
Kostnaden är extremt låg jämfört med vad professionella verktyg för samma ändamål kostar. Totalt under 1000-lappen.
Mäter man inte så vet man inget och är mest förvirrad över vad som (inte) gav förväntat resultat som någon på Youtube dyrt och heligt lovade.
Är man inte beredd att lära sej om detta, kunna mäta och förstå mätresultatet, så kan man köpa något färdigt. Arbeta i blindo kommer ge allt för dåligt resultat. Inget jag skulle göra, vet allt för väl vart man snabbt hamnar om man inte mäter om det så gäller så simpelt som att tillverka egen bokhylla och få upp den rakt på väggen.
Det kan vara intressant kanske att för typiska hem-paraboler veta hur stort max gain man få för vanliga 4G-frekvenser.
Om vi antar antenn med perfekt belysning på tallriken och tallriken är korrekt riktas liksom att man har rätt fokuspunkt för den aktiva antennen/parabolhuvudet. Fokus är samma som när man vill fokusera solstrålar med förstoringsglas fast parabolen ersätter förstoringsglaset.
Om parabol-diametern är av typisk mindre hemstorlek, 35 cm,
För 800 MHz är max gain 9 dBi
För 1800 MHz är max gain 16 dBi
Om parabol-diametern är av typisk större hemstorlek, 100 cm,
För 800 MHz är max gain 19 dBi
För 1800 MHz är max gain 25 dBi
Detta är ideala siffror. Man når inte dit ens med bästa verktygen för inmätning och design och utan verktyg kommer man inte ens i närheten.
En kommersiell antenn, någorlunda seriös, hur bra kan den bli relativt ideal siffror?
Ett exempel:
http://zdacomm.com/product/870-960-mhz- … nna-17dbi/
Man använder en tvåelements Yagi för att mata parabolen, vilket ger en del sidospill med tanke på att det är een liten parabol.
Att det är galler istället för hel plåt i reflektorn har marginell effekt men minskar vindlasten
Vi kan förenkla dess uppgifter en aning, anta paraboldiameter 1.8 meter och 900 MHz och det ger teoretiskt max gain om 24 dBi.
Man uppger 17 dBi. Det är rimliga siffror även om de är knapphändiga och det finns inget uppvisat mätadatablad.
Man har således förlorat 7 dB från teoretiskt max och förlusten består huvudsakligen i att man inte fått all strålning att belysa tallriken på ett jämnt sätt. Det är sådana förluster som man även om man knåpar ihop antennen själv måste hantera, kunna mäta och justera.
Den aktiva antennen kan vara en patch-antenn. Dess strålningslob kan ge en rätt gynnsam belysning av en liten tallrik.
En fördel är att man på litet utrymme kan placera flera patchar, i samma fokusområde så det blir enklare att kunna klara flera frekvensområden. Ett sådant exempel kan vi se här: https://www.getic.com/product/3g4g-lte- … rrency=EUR
Att döma av bilden utgår man från en billig flerbands patch-antenn. En fördel är att en andra antenn för MIMO ges mer eller mindre gratis för patch-antenner. Samma patch utnyttjas för två olika polarisationer.
Däremot så är deras redovisning av antenn-gain helt tokig. Man tar inte hänsyn till att frekvensen påverkar gainet.
Frekvensområdet är uppgivet 900-2100 MHz och parboltallriken är 700 mm i diameter
Man uppger en enda gain-siffra, 24 dBi.
Teoretiskt max vid 900 MHz är 16 dBi. Man är med andra ord 8 dB över vad som är teoretiskt möjligt. Man kan med dom siffrorna skapa en evighetsmaskin med två antenner som sänder till varandra där man kan tappa av överskottet till att värma huset.
Likt många oseriösa antenn-säljare uppger man bästa siffran för något frekvensområde och låter den gälla för alla frekvensområden. En ful sjuka även bland mer seriösa antenn-säljare.
Man är 8 dB över max, men man tar inte heller höjd för att deras antenn troligen långt från idealt belyser parabolen så om man ska vara realist är verkliga gainet ytterligare åtskilliga dB lägre.
Max gain ges normalt för högsta frekvensen, i detta fallet 2100 MHz.
Teoretiskt ger det för en parabol enligt ovan, med en diameter på 700 mm, ett gain på 24 dBi.
Fantastiskt, exakt samma siffra som man uppger som data för parabolen sammanfaller med teoretiskt max.
Vem hade kunnat tro det (: Man har lyckats gör en helt ideal antenn utan förluster.
Inget som jag tror på ett ögonblick men måste säja att priset är rätt ok oavsett prestanda och kvalitet. Har för mej att enbart panelantennen som används som parabolhuvud här, kostar ca 200 kr om man köper den från Aliexpress.
Man kan alternativt köpa färdig-designade parabolhuvuden avsedda för MIMO, avsedda för montering på symmetrisk parabol-tallrik
https://www.aliexpress.com/item/1005003403020968.html
Hur som helst, om man vill testa något själv som amatör och man har en gammal parabol som inte längre används kan det vara en väg att gå att utgå från en multi-frekvens patch antenn från Alix för ersättning av parabolhuvudet. I sämsta fall har man då slarvat bort ett par hundralappar på antenn-material men har man sett till att kunna mäta med en TV-dongel för en hundring och jämföra mot annan antenn så har man lärt sej en hel del.
Det är kunskap som bara det kommer ge några extra dB vid nästa försök.