Inte något bevis för något men Poynting redovisar mätningar på antenn-gain som verkar rimliga och mätkurvorna ser trovärdiga ut.
Poynting håller lite högre teknisk nivå och lite högre prislapp än okända fabrikat med Kinesiskt ursprung.
Poyntings antenner tror jag tillverkas i Taiwan men utvecklas numera i Sydafrika,
De anger nästan 12 dBi vid 1800MHz för sin logperiodiska antenn, kabel oräknat.
Sedan några år översvämmas marknaden av Panel-antenner i några olika grundformat där huvudsakliga skillnanden är designen på plastlocket.
JARFT/LTE/LTE MIMO/Willams är 4 liknande antenner jag stött på med samma innehåll men med olika tryck på locket. Antennerna tillverkas alla vid en kinesiska fabrik, EOTH, och de kan ombesörja önskat tryck på locket eller sälja utan lock.
Jag har inte mätt prestanda på dessa men vad gäller 1800 MHz och storleken ca 20x40 cm array 2x2 1800 MHz paneler är det en förhållandevis bra antenn, med gain drygt 11dBi, dvs mycket nära Poyntings mer bredbandiga logperiodiska antenn.
Angivna reklam-gainet har tyvärr numera tappat all betydelse som värdemätare.
Dessa kines-versioner kan skilja sej kraftigt i prestanda trots lika antenn-innehåll beroende på hur dyr kabel som följer med antennen. Jag köpte en annan på marknaden vanlig panelantenn, en lite mindre 22x24 cm och fysiskt för tunn för att ens rymma en bra luftisolerad panel-antenn och har därför undersökt på vilket sätt de kan trolla. Mina mätningar visade att de inte kunde trolla särskilt bra.
Det finns på samma sätt som med många olika plastlock och olika anslutningssätt för de antenner som säljs.
För somliga antenner bjuder man på 2 x 10 meter antenn-kabel till total kostnad under vad enbart en enda meter kvalitetskabel kostar och andra säljare erbjuder ingen kabel alls, endast kontakter på bakstycket.
Den lilla panelantenn jag köpte kan fås med N eller SMA-kontakter i bakstycket eller en bit kabel-stump samt N eller SMA kontakt. En kabel för vardera polarisationen.
Det var den versionen med två 45 cm långa kabelstumpar och SMA-kontakter som jag köpte.
Det finns en hel del att säja om själva antennen som är riktigt dålig men har inga redovisningsbara mätvärden än. Dock har jag mätt på den 45 cm långa kabel-stumpen som gav hela 2 dB förlust vid 1800 MHz, dvs 4 dB per meter kabel. Även med bra antenn kan några meter sådan kabel drastiskt minska mottagen signal-nivå.
Kabelförluster är kanske mindre viktigt om man bor där täckningen är god men för bästa signal bör man välja kabel märkt med en välkänd tillverkares namn och modell-beteckning, spårbar så det går hitta mätdata på tillverkarens hemsida.
Kabeln till min panel-antenn var no-name. Noname-kablar är just noname då tillverkaren inte vill svärta sitt namn.
Den usla kabel-stumpen som följde panelantennen, jag tittade givetvis på hur kabeln var märkt. Det är normalt ett plus i kanten om den är märkt alls men i detta fallet är det tveksamt.
I detta fallet var kabeln märkt med spegelvänd text, det är inte fotot som är felvänt. Måttligt med energi lagt på stavningen.
Kabeln tappar mest i förtroende med sådan märkning och 10 meter sådan kabel skulle kunna ge 40 dB dämpning, ett komiskt uselt värde.
ROHS syftar troligen på RoHS miljöcertifiering men betyder inget alls att det ordet är tryckt på kabeln mer än att man vill antyda att kabeln från okänd tillverkare (ROHS?) är miljöcertifierad. För att generalagenten formellt ska få CE-märka antennen ska europeiska general-agenten begära in det dokumentet för att ha spårbarhet i produktens ingående delar. Utan det dokumentet får antennen inte säljas på konsumentmarknaden. Det går inte skaffa dessa dokument på trovärdigt sätt men CE-märkning är en självdeklaration. General-agenten kan sätta dit CE-märket på produkten och i synnerhet i EU-länder där myndighetskollen är obefintlig är det riskfritt, ingen kollar om produkten uppfyller RoHS-kraven. Dessa general-agenter/importörer som ofta vill antyda att de själva är utvecklare av lite mer än namnet på plastlocket återfinns i länder som Polen och Estland och säljs sedan via webbsaiter men kan även hittas hos välkända svenska hemelektronik-kedjor.
Importören saknar nästa altid all egen kunskap om antenner och är i vilket fall inte intresserade av att förse antennen med annat än reklam-värden vad gäller prestanda för olika frekvensområden.
Eller som jag såg en som skrev efter att ha mätt på ett antal antenner:"Du tror att du vill se äkta mät-data på dessa antenner, det vill du inte."
Nu spårade det ur rätt kraftigt från ursprungsfrågan men se det som lite kring-information runt de antenner som nämnts i tråden och som förhoppningsvis inte använder, som för min inköpta antenn, Ǝ⅃ꓭAƆ ⅃AIXOAƆ att ansluta med.