Nej, det finns ingen inneboende egenskap i 4G nät som förklar hoppen i RSSI.
Om routern växelvis ansluter till olika celler ändras RSRP men inte RSSI. Det är RSRQ som bestämmer om cellbyte ska ske och det värdet påverkas av trafikbelastningen till uppkopplad cell.
Det du beskriver består av diskreta hopp mellan två nivåer och inga gradvisa förändringar. Den rimliga yttre förklaringen är att en cell nära dig slås av och på. Du får bättre bandbredd när den generella signalnivån stärks vilket innebär att ökningen i RSSI kommer från uppkopplad cell och inte från interferens. Annorlunda uttryckt så består den större delen av RSSI av RSRP när det är bra. Här har du en förändring i RSSI med 24 dBm mellan de två nivåerna. Om RSRP förändrad i samna mån förklarar det förändringen i bandbredd för även vid oförändrad relation av RSSI och RSRP försämras dataöverföringen då signalnivån försämras eftersom routerns brusnivå får större inflytande på SINR. Vid RSSI -83 dBm hamnar RSRP kring -110 dBm och här spelar egenbrus roll, framför allt om det är en medioker router.
Vid den sämre nivån kan relationen mellan RSSI och RSRP vara densamma om det finns ett hinder i signalgången till routern, t ex ett hopp mellan routerns inre antenner och yttre antenner.
Fel i routern kan inte uteslutas. Sådana fel kan vara intermittenta. Om det är glappkontakt i en antennanslutning skulle effekten kunna uppstå. I en del routrar är radiokortet anslutet till routerns inre antenn alternativt kontakt för yttre antenn med en tunn koaxialkabel. Kontakterna för dessa anslutningar är mycket små och dålig överföring kan förekomma. Då får man försiktigt vrida på sladdanslutningen och se om RSSI ökar.
På hittillsvarande routrar går signalen från router till bas endast över en antenn, Rx0. En möjlig orsak till hoppen skulle kunna vara att den andra antennanslutningen glappar. Dock brukar bortfall av den antennen Rx1 inte ge så stor skillnad i RSSI som i din router är totalvärdet för båda ingångarna. Det är inget medelvärde utan det bästa värdet som visas. Därför är det mycket möjligt att felet inte sitter i fysiska antennkontakter utan i elektroniken.
Edit: så länge bruskomponenten i SINR är liten så borde en dämpning av signalstyrkan inte spela någon roll eftersom styrkan av RSRP i förhållande till totala signalnivån RSSI är oförändrad. Men - även vid oförändrat förhållande SIR (obs ingen komponent N noise) så sjunker bandbredden vid svagare RSRP. Någonstans bland alla mina inlägg finns ett diagram som visar detta. ( denna edit skulle hamnat sist men råkade komma fel. Skriver på en ipad så det är svårt att flytta stycken.)
I AVM routrar mäts och visas signalnivåerna på varje ingång separat och man finner fel i kontaktanslutningar omedelbart. Finns ett kontaktfel så använder man antenninställningsfunktionen för att se signalnivåerna i en graf i realtid. Jag hade ett sådant kontaktfel i en 6820 router där antennanslutningen modifierats efter leverans från fabrik för att möjliggöra anslutning av yttre antenn.
Ett fel i nätet av beskrivet slag är faktiskt mycket osannolikt eftersom det skulle upptäckts. Det vore en hel cell som går av och på. I så fall ändras PCI. Teoretiskt skulle väl bortfall av den ena antennen i cellen Tx0 eller Tx1 kunna ge en ändring i RSSI men inte så kraftig som noterats. Och Tre hävdar att du varit ansluten till samma cell.
Betydligt mer sannolikt är fel i konsumentutrustning som din router. Har man tillgång till en 4G telefon annat än Sony så kan man kolla RSSI mm med enkla kommandon för att se om hoppen i RSSI även yttrar sig där. Bottom line: med största sannolikhet finns felet i din utrustning. Nu tänker aldrig support från användarperspektivet för personalen där vet inte vad SINR är, än mindre kan de något om den ofrånkomliga försämringen i överföringshastighet vid strypt signalstyrka. Annars borde de tänkt i samma banor för länge sedan.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.