I ett 3G modem används en antenn för mottagning och sändning. Den andra antennen används bara för mottagning. Modemet tar den mottagning som är bäst, så kallad diversity mottagning. Finns det bara ett antennuttag brukar det Gå till diversitymottagning på huawei och till sänd /mottagning på Sierra. Vill man få glädjesiffror på bra signal är huaweis väg rätt. Vill man ha ett effektivt modem är sierras rätt.
På 4 G modem finns vanligen två antenningångar och modemet använder båda samtidigt för mottagning och optimerar resultatet. Vill det sig väl tar den ena antennen emot signal från basstationens ena antenn och den andra modemantennen signal från basens andra antenn. Det är multiple in, multiple out sett från basstationen.
I Huaweis 2,3,4 G mifi E589 finns dock bara en kontakt för yttre antenn. Den bristande funktionen kan döljas med braskande reklam. Gå in i en Teliabutik och titta.
I nuvarande LTE standard sänder modem och routrar bara över en antenn, och huawei säger inte vilken. Basstationen tar emot signalen med två antenner och använder då diversitymottagning. I LTE advanced kommer även modemen att sända över två antenner för snabbare upload men det drar för mycket ström för 4G telefonernas batterier f.n. Med dubbla sändande antenner på båda sidor uppnås full 2x2 Mimo. Bara för att man ansluter en dubbelantenn, t ex en panelantenn, märkt 2x2 Mimo får man således mimo verkani form av högre fart idag även om effekten kan uppnås vid nedladdning.
I routrar brukar anges vilken antenn som används för sändning.
De interna antennerna kopplas bort då en yttre antenn ansluts till respektive utgång. Omkopplingen sker oftast mekaniskt i kontakten. I B593 sker omkopplingen genom att en liten spänning ligger över utgången. Om den kortsluts vet routern att en yttre antenn (som likströmsmässigt är en sluten tråd) anslutits men tydligen måste detektering ske på båda kontakterna för att omkoppling ska ske. En eller två sprötantenner kan inte få b593 att kopppla om utan Lohelectronics adapterpigtail för de utgör inte en sluten krets likströmsmässigt.
Men om nu bara en utgång används för sändning uppstår frågan varför du inte märker någon skillnad när du skiftar utgång. Modemet måste ju svara på att det tagit emot datapaket. Uppenbarligen räcker den interna antennen då det är den som får göra jobbet. Men har du ingen skillnad i upload? Vill man veta vilken antenn som används för sändnin kan man ju pröva att helt sonika kortsluta respektive utgång, fast det kanske inte är så nyttigt för modemet.
Min stilla tanke är att användarna avstår från antennköp därför att det känns så rörigt och lurigt med den här branschen. En helt förståelig reaktion.
En liten kommentar om signalstyrka och modem som funkar både på 3G och 4G. På 3G är mätning av den enskilda (önskade) basstationens signalstyrka mycket knepig och där används RSSI som grund för dBm angivelse, vilket Huawei sedan fördunklar ytterligare genom att ange procent. I början användes enbart pinnar men folk kom på hur de kunde få större upplösning t ex med E220 genom att använda AT kommandon i hypertetminal (windows). RSSI anger dock bara summan av alla signaler inom operatörens 5MHz bandbredd så olika master från samma operatör bidrar, vilket kan göra det svårt att rikta in antenner om inte den önskade masten dominerar.
På 4G är det lättare. Där mäter modemet en referenssignal på en av bastationens många bärvågor. Värdet kallas RSRP och anges liksom RSSi i dBm. Signalen är således specifik för masten och kan med fördel användas för att rikta antenner oavsett bidraget i total signaleffekt från andra master och störningar. Vidare mäts signalkvaliteten som skillnaden mellan önskad datasignals nivå och allt annat vilket yttrar sig som brus. Det är således en kvot och den anges som RSRQ. Har vi signalkvaliteten och signalnivån är bruset den okända faktorn, dvs nämnaren i kvoten. Den kallas också RSSI.
Huawei som gillar att förenkla anger RSSI också för 4G och struntar i att ange det vi skulle vilja ha, nämligen RSRP och RSRQ. Och sen kallar dom det hela procent. På så vis kan de ange samma slags signalvärde även på 3G. Dlink gör samma sak i DRW923 (tror jag, just nu, hinner inte kolla, Micke vet).
På grund av en annorlunda marknadsstruktur tog tyska AMV fram en Fritzboxrouter avsedd att erbjuda 4G på orter där adsl ej kan fås. Routern har inte 3G och täcker bara 800 och 2600 (en kommande modell får även 1800 inkl. TDD). Tji 900. Tyskar tänker ingenjörsmässigt så de lade till en "expertnivå" i användarinterfacet där man får fram rubbet av info som behövs för att analysera uppkopplingen., inklusive listan över master i simkortets egna nät plus andra nät, vilka är potentiella target cells, dvs basstationer som kan bli aktulla då man flyttar sig ur en cells täckningsområde. För uppkopplingen angesbl a RSRP och RSRQ.
Av ovanstående framgår att både 3G och 4G modem använder två antenner för mottagning och en för sändning men på lite olika sätt. Diversity kan dock användas även på 4G. Olika utgångar för olika frekvenser tycker jag mig ha sett på ett sierrakort, två för 3G och två för 4G. Bra med tanke på svårigheten att göra flerbandsantenner när frekvensområdena inte är multplar av en grundfrekvens. 1800, 2100 och 2600 på en antenn är inte lätt, lägg sedan till 800 och 900...
Huaweis E392 är lika bra och lika snabbt som den tyska routern där jag testat, dvs 800. Men Huawei ger inte användaren en chans att analysera uppkopplingen och Telia tycker att det är bra som det är. Många abonnemang med dålig fart ger mest pengar. Därför när jag går runt bland grannar som har Tiny och E392 ser jag placeringar vid öppna spicen eller vid en tjock bärande vägg och inga yttre antenner. Får man fem mbit ned är man rätt nöjd, fast det lätt kunde bli tjugo. Alla tycker mobilt bredband är en jäkla frustrerande sörja men så vill operstörerna ha det.
OT ämnet vore intressant för en ekonomisk analys, ett ämne för en doktorsavhandlingi i företagsekonomi med titeln What is the optimal level of opacity in the market for mobile broadband to maximize individual operator profit? Does oligopoly counteract transparancy regarding technical performance? Att sedan den individuella aktörens profit kanske inte är så bra sett till marknaden i sin helhet ger väl bankernas roll i finanskrisen exempel på där det fanns en hel del opacitet i bostadslånemarknaden...
Nu till vattnet. Min hypotes är att det är avsaknaden av lövverk som är den stora fördelen nere vid bryggan. Jag testade Net1 i ett skogsbryn med en femhundra meter bred öppen äng framför. Så fort jag flyttade antennen några meter in bland träden sjönk signalstyrkan drastiskt och då fanns det ändå inga löv i höjd med antennen. På 3G sänkte en hasselbuske på stranden farten till hälften jämfört med vid sidan om. Jag kunde se masten 2 km bort över vattnet så jag kunde flytta mig in och ur trädets radioskugga. Nämnas ska också att operatörernas datasimulerade täckningskartor bara tar med terrängprofilen men utesluter dämpningen av växtlighet. Signalspridning och dämpning av löv och småkvistar är ett svårgreppat fenomen, det försämrar fart i högfrekkvent radiokommunikation. En pyramidceder och wifisignalen är väck som de säger i USA. Då ska vi inte snacka om hängbok... Fast de är vackra.
Nu bryter jag och går ned till stranden för att få motorlåset att fungera som butiken sålt tillsammans med en motor fast måtten inte stämmer. Allt kan fixas med en vinkelslip om en hammare inte räcker...
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.