På nuvarande stadium i LTE implementering sänder basstation och router bara på en antenn men tar emot på två. Kallas open loop mimo i min tyska router som visar att basstationen bara sänder en signalström. Ändå fås vinst genom att använda två mottagarantenner på vardera sidan. Har haft en lång diskussion om detta på tyska på forumet lte-anbieter.info/forum utan att begripa så mycket mer.
Obs att det bara är den ena antennen i våra LTE routrar som sänder och att en del routrar känner av om externa antenner är inkopplade via likströmsmoståndet över antennkontakten. De slår då bara över på extern antenn om extern antenn är ansluten på båda.
Båda antennerna måste funka bra vid mottagning för hög fart. Panelantennerna är bra för de är bara till för ett frekvensområde så att t ex 2600 kan favoriseras. Men öppningsloben, dvs antenndiagrammet är betydligt bredare än en högförstärkande yags eller parabols. Obs att båda polarisationerna ska användas också. Detta är redan klart i den dubbla panelantennen.
Strömmen går innuti koaxialkabeln om den vill. Den vill inte om impedasanpassningen mellan kabel och antenn är dålig. Normalt är det enklast att få till rätt impedans på antennen på en frekvens. Panelernas quadantenner är snällare än logperiodiska.
Förutom att ha bra kvalitet på koaxialkbeln kan mn dämpa bort ström på utsidan av skärmen med ferritkärnor, en 4-8 stycken ferritringar med en dm avstånd med början vid antennen. Samma sorts klumpar som man kan se på en del nätadaptrar. Finns nog på Elfa.
Så en radiosignal på fel frekvens kan slinka in inte genom att skärmstruman läcker utan genom att antennkabeln fungerar som en antenntråd. Har man felaktiga strömmar i kabeln kanske de påverkar varandra om man najar dem ihop.
Så när panelantennen väl är uppe, pröva med att inte ha kablarna ihop. Kör ett test nära den basstation du vill ha.
Bottom line basstationen vill inte ge dig en snabb länk om inte båda antennerna fungerar optimalt och dessutom ger viss polarisationsvinst
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.