Nä, för då kommer den nedre för nära den plåtklädda skorstenen. Låt det vara. Men grunprincipen är att dessa antenner är designade för att ha fritt omkring sig. Antenner kan också vara avsedda att samverka i så kallad stackning. Men då är de förbundna med en gemensam kabel och fasförskjutningen beräknad för bästa riktverkan.
Sedan finns det cross yagis där de vertikala och horisontella spröten sitter på samma stång. De används för att uppnå cirkulär polarisation vid kommunikation med satelliter. Fortfarande bara en antenningång för antennerna är sammankopplade med impedans-och fasförskjutningsanpassning.
Kanske får vi se logperiodiska crossantenner från Poyinting avsedda för separerade antenningångar som i 4G mimo. De kommer att likna horisontellt monterade metalljulgranar.
Men det fins en vits med att ha antennerna på visst avstånd från varandra även om de har skilda polarisationer. Då uppnås både spatial diversitet och polarisationsdiversitet vilket ökar chansen till optimering av signslen. Helst bör separationen vara flera våglängder.
LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.